Kreševo je grad s bogatom tradicijom

Kreševo je grad s bogatom tradicijom

Općina Kreševo u Srednjobosanskom kantonu ima najmanji procenat nezaposlenosti i velike potencijale. U tom srednjovjekovnom gradu s mnoštvom nacionalnih spomenika boravila je i kraljica Katarina Kosača. Kako danas izgleda grad s bogatom tradicijom i zanatima koji bi uskoro mogao dobiti i virtuelnu realnost?

Nekada je bilo poznato kao središte rudarstva i metalurgije, danas po mnoštvu malih preduzeća i jedinstvenom kulturno-historijskom naslijeđu. Za razliku od vremena kada su bili saobraćajno izolirani, mještani danas svjedoče kakve nove mogućnosti nude infrastrukturni radovi i autocesta na Koridoru Vc.

Historičar Kreševa Anto Buzuk objašnjava kako se, iako mala općina, Kreševo uključuje u privredne projekte.

U ovu sredinu ljudi ulažu, što potvrđuje i rast broja privrednih subjekata iz godine u godinu. Nažalost, opći trend odlaska mladih i ovdje je prisutan. Majstori zanatlije radije rade u inozemstvu.

Ivica Šitum privrednik je iz Kreševa. Ističe kako ljude školuju u skladu sa potrebama posla, ali da to košta.

Josip Ivičević dodaje kako nije prioritet zaraditi, nego da ima posla, da se može normalno raditi i živjeti.

Kreševo je područje sa čak osam nacionalnih spomenika zbog čega šansu vide i u turizmu. Gotovo cijela gradska jezgra, s tradicionalnim bosanskim kućama, zaštićena je kao spomenik, koji više od pet stotina godina odolijeva zubu vremena i privlači brojne turiste. Franjevački samostan sa Crkvom svete Katarine izgrađen je krajem 14. stoljeća, a njegov muzej čuva vrijedne predmete koji svjedoče o životu svih naroda ovog područja. Uz sve to Kreševo u svijetu prepoznatljivo je po potkovanom jajetu.

“U našoj crkvi se čuvaju stare slike iz starih crkava iz XVI I XVII stoljeća. Od novije umjetnosti – to su Dulčićevi mozaici, Put Križa, Freska od Sedera, a tu su i tjelesa dvojice biskupa, fra Mate Delivića i fra Marijana Bogdanovića”, navodi fra Josip Tomas, gvardijan Franjevačkog samostana Svete Katarine.

Buzuk ističe kako je Kreševsko jaje izloženo u nalazi u državnom muzeju u Kini te da traje procedura da se proglasi kao nematerijalno kulturno dobro.

On priznaje da za unapređenje turizma treba promjena svijesti kod aktuelnih vlasti koje mnogo više moraju raditi na prezentaciji turističkih potencijala.

Izvor: federalna.ba

Previous Selim Bešlagić: 15. maj – dan kada je učinjeno sve da Tuzla ne bude porobljena
Next Američki vojnici stigli u Sarajevo uoči održavanja vježbe 'Brzi odgovor 21' (Video)

You might also like

BAŠTINA

Svrzina kuća – sarajevski dragulj kulturno-historijskog naslijeđa (FOTO)

SARAJEVO, 12. decembra (FENA) – Istinski dragulj kulturno-historijskog naslijeđa, Svrzina kuća u Sarajevu odoljela je historijskim previranjima i vremenskim mijenama te ostala da svjedoči kao trag načina života nešto imućnijih

BAŠTINA

Motivi bosanskog ćilima od cvijeća u centru Cazina

U centru grada Cazina, na sjeverozapadu Bosne i Hercegovine, cvijećem su izvezeni motivi tradicionalnog bosanskog ćilima. Kako je zabilježio fotoreporter AA, cvijećem “vezeni” bosanski ćilim nalazi se ispred zgrade gradske

KULTURA I UMJETNOST

Iz riznica Zemaljskog muzeja: Srednjovjekovna bosanska historija (Foto)

Stalno postavljena na Odjeljenju za arheologiju, izložba Bosna i Hercegovina u srednjem vijeku smještena je u tri sale. U predvorju su izložene historijske karte postanka i promjena granica srednjovjekovne bosanske države