Kuća na vodi – bosanski projekat za evropsko tržište

Kuća na vodi – bosanski projekat za evropsko tržište

Načelnik općine Mirnes Bajtarević, sa svojim saradnicima je obišao kompaniju Elektrovar d.o.o. iz Kaknja koja svoje poslovanje obavlja u okviru poduzetničke zone Vrtlište u Kaknju.

Ovom prilikom vlasnik i direktor kompanije Elektro var gospodin Maid Husika je upoznao načelnika o planovima ove kompanije kao i o trenutnim projektima.

Kompanija Elektrovar je nedavno imala značajnu investiciju u CNC lasersku mašinu i halu čija je vrijednost oko 1.500.000,00 KM. Sa ovom mašinom u mnogome je olakšan i ubrzan sam proces poslovanja kojim se kompanija bavi. Također proširili su svoje tržište kao i broj partnera sa kojima rade (Natron Hayat, Termoelektrana Kakanj, Cementara Kakanj, Nexe Sarajevo, Hering Široki Brijeg, Arcelor Mital). Elektrovar upošljava 150 radnika i posjeduje proizvodne hale od 2000 m2.

Najnoviji  projekat realiziraju u partnerstvu sa kompanijom Metropolit studio d.o.o. iz Sarajeva.

Radi se o vrlo zahtjevnom projektu izgradnje kuće na vodi. Ovo je jedinstven projekat koji je u potpunosti razvijen u Bosni i Hercegovini a gotovo sve radove izvršavaju firme iz Kaknja. 

Kuća na vodi je namijenjena za evropsko tržište i izgradnja prototipa i obezbjeđenje svih potrebnih certifikata je u završnoj fazi. Očekuje se da će prva ovakva kuća biti isporučena u toku 2022.

Obilazak načelnika Bajtarevića je bila i prilika da se i sam uvjeri u opravdanost izgradnje poduzetničke zone Vrtlište, jer na njenom području posluju kompanije koje upošljavaju nekoliko stotina radnika. 

Mnoge od njih planiraju značajne investicije i u narednom periodu što bi također trebalo da rezultira novim radnim mjestima i većem obimu poslovanja.

Nakon ove posjete u planu načelnika Bajtarevića je obilazak i drugih privrednih subjekata na području općine Kakanj u narednom periodu.

Previous Bosna i Hercegovina ima potencijal sama proizvoditi hranu, struju i ogrjev
Next Mirela Delibegović, prva iz Bosne u prestižnoj škotskoj naučnoj organizaciji - Kraljevskom društvu Edinburgha

You might also like

Ekonomija/Biznis

Boxmark Leather ulaže 10 mil. EUR u proizvodnju autopresvlaka u Lukavcu

  Austrijski Boxmark Leather počeo je pripremne radove za značajno proširenje pogona za proizvodnju autopresvlaka u Lukavcu. Kompanija planira da kroz dvije faze, u narednih godinu dana, izgradi još 25.000

MADE IN BOSNIA-387

Veliki rast robne razmjene: Bosanskohercegovački izvoz porastao za 25,4 posto

  U januaru 2018. godine izvoz je iznosio 906 miliona KM, što je za 25,4 % više nego u januaru 2017. godine, dok je uvoz iznosio 1 milijardu 255 miliona

Ekonomija/Biznis

Kompanija Forster Rohner Ilidža broji 120 uposlenika – proizvodnja vrhunskog luksuznog veza

U okviru obilaska članica Asocijacije tekstila, odjeće, kože i obuće u Bosni i Hercegovini radi upoznavanja sa njihovim proizvodima, uslugama, kapacitetima i tržištima na kojima posluju, ali isto tako i