Kula se vraća u Skočić na granicu, položen kamen temeljac

Kula se vraća u Skočić na granicu, položen kamen temeljac

Povratničko mjesto Skočić kod Zvornika nalazi se na samoj granici sa Republikom Srbijom. Porušena kula bila je simbol ovog mjesta.

Danas je postavljen kamen temeljac za njenu obnovu i izgradnju, piše zvornicki.ba.

 U prisustvu velikog broja povratnika i uz poznatu pjesmu i još poznatijeg umjetnika Damira Imamovića, unuka velikog Zaima Imamovića, dobitnik nagrade “Najbolji umjetnik Europe”, ozvaničen je početak izgradnje kule.

Ranije je poznati alim Hadis ef.Bošnjak predvodio Džuma namaz u obnovljenoj džamiji u Skočići i prigodnim vazom “razgalio” srca svih prisutnih u skočićkoj ljepotici. Osvježenje za sve prisutne obezbjedili su članovi kluba “Bracika” Beč.

Kamen temeljac za obnovu kule na Skočiću položio je nadaleko poznati novinar iz ovog mjesta Hasan Hadžić koji je jedan od inicijatora ovogodišnje manifestacije “Nijedna kuća k’o svoja!” Kozluk-Skočić Gornji Šepak 2022.

-Unazad nekoliko godina pokrenuta je incijativa ponovne izgradnje kule Smail – bega Begzadića u mjestu Skočić kod Zvornika.

Više o pomenutoj kuli, dijelu naše materijalne kulturne baštine, u januarskom prilogu TV Podrinja.

Naslovna fotografija @BH Reporter

Previous Načelnik Hadžibajrić darovao prve 'trojke' rođene u Starom Gradu nakon više od 15 godina
Next Mads Mikkelsen dolazi na 28. Sarajevo Film Festival

You might also like

BAŠTINA

Profesor iz Španije koji je napisao knjigu o bosanskoj pjesmi: Sevdah govori o svemu i sve je u sevdahu

Sevdah ima nešto posebno. Ako te uhvati, neće te pustiti. On te nikada ne ostavlja, stvara ovisnost. Senzacije koje živim slušajući sevdalinku ne doživljavam sa drugom muzikom, a slušao sam

BAŠTINA

Nova nominacija za UNESCO baštinu iz Konjica

Bosna i Hercegovina je UNESCO-u uputila dopunjenu nominaciju, da se Konjičko drvorezbarstvo nađe na listi svjetske baštine. Regionalna inicijativa da se stećci, odnosno srednjovjekovni nadgrobni spomenici kojih ima u više

HISTORIJA

Vakufnama Isa-bega Ishakovića: Rodni list Sarajeva

  Većina današnjih evropskih gradova osnovana je zaslugama istaknutih pojedinaca koji su iz različitih ciljeva nastojali izgraditi određene gradove. Veliki je broj primjera kroz historiju koji govore o tome kako