Kulturocid! U paljenju sarajevske Vijećnice NUB BiH i naša država ostala bez 2 miliona bibliotečkih jedinica

Kulturocid! U paljenju sarajevske Vijećnice NUB BiH i naša država ostala bez 2 miliona bibliotečkih jedinica

Jedan od najljepših i najreprezentativnijih objekata iz austrougarskog perioda u Bosni i Hercegovini, sarajevska Vijećnica, zapaljena je agresorskim granatiranjem na današnji dan prije 29 godina

Ismet Ovčina, direktor NUB BiH: ‘Gađana je Nacionalna i univerzitetska biblioteka Bosne i Hercegovine. Očito sa namjerom, očito da se uništi kulturno naslijeđe jedne države…’

Video: Fena

-Šta je to u knjigama što tjera osobu da zbog njih ostane u kući koja gori, pitao se protagonista modernog distopijskog klasika Farenhajt 451. Stanovnici Sarajeva pitali su se u augustu 1992. godine šta je to što nekoga natjera da pali knjige. Historičar Nikolas Mol, koji skoro dvije decenije živi u Bosni i Hercegovini, kaže da se iza ovakvog postupka uvijek krije kulturocid.

Zgrada je služila kao narodna i univerzitetska biblioteka od završetka Drugog svjetskog rata. Nakon granatiranja, oko 80 posto, što je više od dva miliona dokumenata, knjiga i časopisa nestalo je u plamenu. Nikolas Mol kaže da je Vijećnica bila veoma važna ustanova kako za Sarajlije, tako i za cijelu Bosnu i Hercegovinu, jer je dobrim dijelom predstavljala arhiv kulturne baštine.

’’Vijećnica je sadržala simbole stare Bosne i Hercegovine, i nije slučajno da je Vojska Republike Srpske odlučila da uništi baš ovu zgradu, da uništi simbol multietničnosti, zato je ovo kulturocid, rat protiv kulture,’’ rekao je Mur, prenosi Autonomija. Ovaj portal nedavno je objavio tekst Zašto mladi u Srbiji ne znaju o spaljivanju Vijećnice u Sarajevu?

 -Ispitivanje javnog mišljenja iz 2020. godine otkriva da više od 50 posto opšte populacije iz Srbije tvrdi da nije uopšte znalo za opsadu Sarajeva, samim tim ni za spaljivanje Vijećnice.

Master studentkinja prava Kaća Toković posjetila je Sarajevo prvi put ove godine, i iako je znala da mora posjetiti Vijećnicu, jer je, kako kaže, estetski lijepa zgrada, začudila ju je spomen-ploča ispred ulaza.

’’Nisam znala da je spaljena, da je do prije nekoliko godina bila ruševina, nisam znala da je toliko knjiga uništeno. To je vjerovatno i moj propust, ali smatram da je veliki propust i formalnog obrazovanja. Neko je spalio milione knjiga u moje ime, ja o tome ništa nisam učila u školi, a školujem se već šesnaest godina“, navodi Kaća.

(MiruhBosne/Agencije/Autonomija)

Previous Uspješne priče - Sabina Halilović iz Slovenije na praksu u Bosnu i Hercegovinu
Next Ekonomija Federacije Bosne i Hercegovine na putu oporavka

You might also like

BAŠTINA

Konjički Muzej drvorezbarstva čuva bh. baštinu sa UNESCO-ove liste (VIDEO)

Muzej drvorezbarstva umrežio je konjičke drvorezbare i objedinio svu tehniku i historiju zanata u jednu priču. Prilika je to, i primjer, za promociju bosanskohercegovačke kulturne, ali i svake druge baštine.

BAŠTINA

Gradaščevića kula u Bijeloj zaboravljeni nacionalni spomenik Bosne i Hercegovine

Gradaščevića kula u brčanskoj mjesnoj zajednici Bijela rijetko je spominjani nacionalni spomenik Bosne i Hercegovine.  Kamene kule predstavljaju poseban vid objekata koji su se gradili u periodu osmanske vlasti u

NAŠI DANI

Dragan Vikić i Jusuf Pušina oslobođeni optužbe za ratni zločin u Sarajevu

Sud Bosne i Hercegovine je prvostepenom presudom oslobodio bivšeg komandanta Specijalne jedinice Ministarstva unutrašnjih poslova RBiH Dragana Vikića i pomoćnika ministra unutrašnjih poslova za uniformisanu policiju Jusufa Pušinu, javlja AA.