Kupres: Stanište za 13.000 goveda i 9.000 ovaca

Kupres: Stanište za 13.000 goveda i 9.000 ovaca

Iako količine još uvijek nisu kao one s početka 20 stoljeća, kada je brojka stoke na kupreškoj visoravni prelazila 100. 000, i danas stočarstvo u ovoj općini ima budućnost i uz turizam je temelj razvoja Kupresa.

Prostrana i bajkovita kupreška visoravan trenutno je stanište za trinaest hiljada goveda i devet hiljada ovaca. Osnovu lokalnog stočarstva čini proizvodnja mesa u sistemu “krava-tele”. Tu je nezaobilazna farma porodice Papić, koja na kupreškom, dijelu duvanjskog i ramskog polja, ukupno na 4,5 hiljade hektara uzgaja preko 5000 goveda. Prizori su to netipični za Bosnu i Hercegovinu, više nalikuju one Alpske ili pak scene iz “cowboyskih” filmova.

VAHID ŠIŠIĆ, farma “Papić-Perčinović”

“Stada su podijeljenje, od 200 do 500. Sve ukupno imamo 30 radnika, čuvaju s konjima. Iz hobija držimo konje, imamo ih 100.

Na ovoj farmi, kažu, posluju dobro. Većinu mesa izvoze u Tursku. Zadovoljni su i radnici koji su za čuvanje krda plaćeni od 1200 do 2000 KM. Osim mesa u Kupresu se 29 OPG-ova bavi i prozdodnjom mlijeka. Jedan od njih je i OPG “Duda” iz naselja Kute.

ESMA RAMČIĆ, OPG “Duda”

“Imam oko 40 muznih krava. Proizvodimo mlijeko i otkupljuje ga ovdje Kupres-milku, ima već 5-6- godina. Cijena je 0,57 KM ako je klasa onda je i do 1 KM. Primamo za mlijeko 0,29 pfennga po litri a Kanton nam daje 4000 po OPG-u.

Važnost stočarstva prepoznaju jednako ozbiljno u lokalnoj kao i kantonalnoj vlasti, gdje jedni i druga vlast gledaju na ovu djelatnost kao stratešku granu razvoja privrede Kantona.

ZDRAVKO MIOČ, načelnik Općine Kupres

“Sigurno, temelj razvoja privrede općine Kupres je poljoprivreda sa stočarstvom. Nismo iskoristili maksimalno potencijal koji imamo. Skupa sa mostarskim sveučuilištem koje nam je obećalo pomoć, vjerujemo da ćemo do konca godine imati Strategiju razvoja Općine Kupres.”

BOŽO PERIĆ, ministar poljoprivrede vodoprivrede i šumarstva

” Program potpora još nije gotov Fokus je na mljekarstvu. budući da se sir može izvoziti u EU, ima dosta gospodarstava koja se bave proizvodnjom mlijeka, mljekare su to koje otkupljuju. Mislimo a je to jedna od mjera kojom potičemo da ljudi ostaju na selu i da se bave. Pretpostavljam da će preko 300 KM ići u tom pravcu

Stočarstvu u Kupresu i na prostoru Livanjskog kantona definitivno ima potencijal i u ovom trenutku ljude koji se tim žele baviti kao i vlast koja to potiče. Međutim, ostaje pitanje hoće li mlađe generacije to prepoznati i vidjeti vlastitu bududnost na zemlji i poljoprivredi.

(BHRT/MiruhBosne)

Previous Primjer iz Breze: Kolege poginulog rudara i banka otplatili kreditni dug
Next Kancelarka Merkel osigurala punu podršku visokom predstavniku Schmidtu

You might also like

MADE IN BOSNIA-387

Rast potražnje za halal proizvodima ohrabruje bosanske proizvođače

  Sve je više halal certificiranih preduzeća u Bosni i Hercegovini, koja su potvrda standarda u kompletnom lancu proizvodnje, ali i garancija zdravstvene sigurnosti hrane. Sve je veća i potražnja

Ekonomija/Biznis

Unapređenje saradnje: U planu direktni let Peking – Sarajevo

   Kineski premijer Li Kećijang rekao je juče da je Kina spremna za unapređenje saradnje sa Bosnom i Hercegovinom u oblasti transportne infrastrukture i poljoprivrede. Tokom razgovora sa predsjedavajućim Vijeća

Ekonomija/Biznis

Bosanske CNC mašine kupuju i Nijemci

  Procassa d.o.o, kompanija iz Jelaha, nedavno je potpisala veliki ugovor sa njemačkom kompanijom Rackers GmbH & Co.KG, sistemskim dobavljačem za industriju komercijalnih vozila u Njemačkoj i Evropi. Procassa će