Kur’an iz srušene Aladže vraćen fočanskoj ljepotici

Kur’an iz srušene Aladže vraćen fočanskoj ljepotici

Primjerak časnog Kur’ana danas je vraćen fočanskom džematu i Aladža džamiji, pored koje je nakon njenog rušenja Božiju knjigu pronašla Fočanka koja ju je čuvala punih 27 godina. Dan nakon otvaranja obnovljene džamije Kur’an je ostavila trgovcu u Goraždu Mensuru Kadriću, uz molbu ga vrati ljudima kojima i pripada.

Nakon klanjanja prvog džuma namaza Kadrić je svetu knjigu predao fočanskom imamu, čime je kako ističe ispunio svoju dužost. Ni danas nije mogao sakriti emocije s kojima se  borio od momenta kada ga je Fočanka zadužila.

– Ja sam svoj dug ispunio jer me je gospođa pravoslavne vjeroispovijesti zadužila da Kur’an vratim onima kojima pripada, što sam danas učinio. Drago mi je i laknulo mi je. Vratio sam ga medžlisu i džematu kojima pripada, jer ova Božija knjiga pripada Foči i Fočacima – kazao je Kadrić.

Prisjetio se dana kada je Fočanka, koja zbog sigurnosti nije željela otkriti identitet, ušla u trgovinu u naselju Džindići, između Foče i Goražda.

– Kada sam ostao sam u radnji pitala me je da li sam vjernik i ja sam odgovorio da jesam. Nakon toga mi je ispričala da je pronašla našu svetu knjigu u blizini Aladže, nakon njenog rušenja i da je sačuvala tokom rata. Čuvala je svih ovih godina i kada je čula ezan sama je sebi rekla da je vrijeme da se vrati narodu kojem pripada – prisjeća se Kadrić.

Osim što je vratio svetu knjigu, Kadrić je, kaže, danas ispunio još jednu obavezu prema Fočanki koja je Kur’an čuvala u svom domu krijući ga od ostalih ukućana.

– Kada sam je pitao da li sam šta dužan, jer ova knjiga ima veliku vrijednost, rekla mi je: “samo kada se budeš molio, sjeti se mene i prouči nešto za mene jer sam i ja vjernica”. Tokom džume u Aladža džamiji sjetio sam se te dobre žene kroz svoju molitvu – ističe Kadrić.

Dženan ef. Krajišnik, imam Aladža džamije kazao je da je prvi džuma namaz u obnovljenoj fočanskoj ljepotici kojoj su prisustvovali brojni vjernici, uljepšao ovaj gest.

– Ovo je zaista lijep gest vraćanja časnog Kur’ana koji je naša sugrađanka iz Foče pronašla nakon miniranja džamije i čuvala sve ove godine. On je, hvala Allahu dž.š. vraćen u Aladžu i ovo je zaista lijep primjer – kazao je ef. Krajišnik.

(Agencije/MiruhBosne)

Previous 'Sarajevo nudi snažne veze za trgovinu i poslovanje s ostatkom Evrope'
Next 'Regeneracija' pokrenula firmu u Crnoj Gori

You might also like

NAŠI DANI

Transparentnost Općine Stari Grad bit će predstavljena na Forumu općina Vijeća Evrope

Kongres lokalnih i regionalnih vlasti Vijeća Evrope, Općinu Stari Grad kao i općinskog načelnika mr Ibrahima Hadžibajrića, prepoznao je kao lidera u regiji u transparentnosti poslovanja i borbi protiv korupcije

NAŠI DANI

Tim Oružanih snaga Bosne i Hercegovine testirao Vojsku Crne Gore

Pripadnici Oružanih snaga Bosne i Hercegovine u periodu od 31. augusta do 04. septembra 2020. godine u Danilovgradu u Crnoj Gori, realizovali su redovno testiranje pripadnika Vojske Crne Gore iz

NAŠI DANI

Bošnjaci u Srebrenici proglasili pobjedu!

Bošnjaci u Srebrenici proglasili pobjedu Razlika je 600 glasova u korist Mladena Grujičića. Odlučuju glasovi poštom. Bošnjaci imaju 1.600 glasova poštom – javlja FTV. Ćamil Duraković , član izbornog štaba