Kurtćehajić: Bosnu nisu ni dvije carevine mogle rastvoriti

Kurtćehajić: Bosnu nisu ni dvije carevine mogle rastvoriti

Suad Kurtćehajić, profesor na Fakultetu političkih nauka Sarajevo govorio je o novom Zakonu o Ustavnom sudu BiH.

Na sastanku održanom 16. decembra Dragan Čović i Milorad Dodik rekli su da bi u narednih 15 dana trebao biti ponuđen novi tekst zakona o Ustavnom sudu BiH, a o njemu će obaviti konsultacije i s predstavnicima ostalih stranaka da bi se osigurala podrška u parlamentu, a Dodik je pojasnio da mu je sporna prisutnost stranih sudija u ovoj instituciji.

Šta to tačno znači za N1 je pojasnio Kurtćehajić.

“Prijedlog zakona je diranje Ustava BiH. Promjena Ustava predviđa i primjenu pravila. Potrebno je da se ostvari prolaz u Parlamentarnoj skupštini BiH, ali i na nivou Predstavničkog doma, to jeste da 2/3 od kvoruma glasa ZA. U ovom slučaju, nema šansi da to prođe – jer nema volje da se to ostvari”, kazao je Kurtćehajić u uvodu.

On tvrdi da je Ustavni sud odradio značajne stvari za BiH u proteklom periodu, poput konstitutivnosti naroda na teritoriji cijele BiH, ali je i uredio situaciju da nema prefiksa ispred gradova koji određuju etničku pripadnost jednog naroda.
Po njegvom mišljenjui, Dejton izvorno govori da je Ustav kategorija regulisana članom 6, a sve što Dodik radi – radi jer mu smetaju stranci, te da su to taktički potezi.

“On radi na razbijanju Bosne. Ako uporedimo sa bivšom Jugoslavijom, podsjeća me na dvije godine prije raspada, ili 90. godinu”, kazao je.

Kurtćehajić tvrdi da je Dodik preuzeo modele srpskih akademija nauka i umjetnosti, u kojima je sadržana priča da Srbi ne smiju odustati od svesrpskog ujedinjenja, te da entitetsko rješenje dogovoreno Dejtonskim sporazumom treba iskoristiti da se Bosna razbije u narednih deset najviše dvadeset godina.

“On ide u tom pravcu, oblikovao je svijest ljudi o odcijepljenju. Ta politika nas može odvesti u rat. Kako sačuvati mir ako Dodik krene da rastvara nešto što je preživjelo dvije carevine, dvije kraljevine i AVNOJ- evsku Jugoslaviju koje su nestale a Bosna je i dalje ostala. To su sulude ideje”, izjavio je Kurtćehajić za N1.

“Dodik da bi bio na vlasti rizikuje mir u BiH”.

Kurtćehajić je komentarisao i članak objavljen u Foreign Affairsu, autora Timothyja Lessa, a profesor na FPN tvrdi da je digao prašinu jer se radi samo o uglednom časopisu.

“Kissinger je gledao na sličan način. Da se on slušao, mi ne bismo ni postojali, ne bismo imali Bosnu. Taj novinar je manje važan. Prihvatili smo dejtonsko rješenje, ali ne da bi nekada ostali bez Bosne”, ocijenio je.

On je ponovio da je Bosna i Hercegovina međunarodno priznata zemlja bez entiteta, te da samoproglašenje 9. januara je ravno stvaranju ISIS-a, odnosno paradržave nastale silom.

“Bude li Dejton doveden u pitanje, prethodno stanje se mora promijeniti. Najvažnija stavka iz Dejtona je sadržana u članu 3 stav 5 o dodatnim nadležnostima gdje stoji da će država BiH preuzeti sva ona pitanja koja su potreba da se očuva suverenitet, teritorijalni integritet i politička nezavisnost i međunarodni subjektivitet BiH. Taj član je jači za integraciju Bosne od cijelog ostalog dijela i Visoki predstavnik kao konačni tumač Dejtonskog dporazuma njegovim korištenjem je ustanovljavao dodatne nadležnosti tako da ništa što nije slovom Dejtona predviđeno kao mogućnost nije izuzeto od entiteta i dato državi BiH”, kazao je u Danu uživo.

On je ocijenio da Vučić treba da kaže Srbima u BiH da je Sarajevo glavni grad, baš kao što je to i Mesić uradio Hrvatima u BiH.

“Vučić mora reći da Dodikova politika neće biti podržana, jer može sve ugroziti”. Tu je povukao paralelu sa Ćosićevim stavovima, zbog kojih je propala Jugoslavija, kada je iznio tvrdnje da Srbi nisu bili ostvareni u Jugoslaviji.

“Neka visoki predstavnik u BiH pogleda ovu emisiju. Ne može crveno svjetlo za Dodika biti nakon što on održi referendum. Dodika neko treba osvijestiti. Visoki predstavnik ima najveću odgovornost tu. Bošnjačka politička elita treba da pritisne strance, da se nalazimo u stanju otvorenog razbijanja Bosne”, izjavio je.

Prema njegovim riječima, stvara se iluzija mirnog odcijepljenja, te da se mora reagovati.

“Moje mišljenje je da Dodiku na nekoliko godina treba zabraniti rad u politici zbog antidejtonskog djelovanja. Ova politička avantura može sve koštati”, kazao je na koncu gostovanja na N1.

Previous Heroji odbrane države: Hajrudin Mešić, Senad Hodžić i Nesib Malkić dobili zaslužen spomen u Tuzlanskom kantonu
Next Top 100 igrača 2016: Džeko 56., Pjanić 29.

You might also like

RIJEČ-

Ef. Čamdžić: Ubjeđivali su nas da Ferhadija nikad nije postojala

Edhem ef. Čamdžić, nekadašnji banjalučki muftija, za Al Jazeeru govori o tome kako se nanovo gradila Ferhadija. Kada je 1999. godine Edhem ef. Čamdžić postavljen za banjalučkog muftiju, u Banjoj

PISMENOST / KNJIŽEVNOST

Abdulah Sidran, akademik i književnik: Historija Bosne je historija otimanja za Bosnu

Otvoreno u javnim nastupima, ali i kroz pisanu riječ, upozorava da je “car go“, ukazuje na anomalije koje su se uvukle u naše društvo, posebno u godinama nakon rata. On

RIJEČ-

Branković: Entuzijazam je naša karakteristika

Bosna i Hercegovina je posebna zemlja i entuzijazam je karakteristika njezinih stanovnika. Višestoljetna multikulturalnost i multireligioznost sa stalnim uspjesima u vrhunskom sportu, kulturi kroz režiju i film govore o razvijenosti