Kurti: „Ne mogu da nadoknadim Srbiji to što je izgubila rat“

Kurti: „Ne mogu da nadoknadim Srbiji to što je izgubila rat“

Kosovski premijer Aljbin Kurti optužio je Beograd da je primorao Srbe s Kosova da se povuku iz kosovskih institucija uz pomoć „manjine koja radi u ime Beograda, maltretirajući Srbe na Kosovu”.

„Nekoliko automobila Srba s Kosova je spaljeno od strane te grupe, jer su preregistrovali kola na RKS tablice, i Beograd je to podržao. Dakle, Beograd ima destruktivan stav. A imajući u vidu rusku invaziju na Ukrajinu i tamošnju vojnu agresiju, a i to da je Beograd na strani Kremlja, oni su prilična prijetnja našoj zemlji”, rekao je Kurti.

„Desetine hiljada Srba već preregistrovalo automobile”

Na Kosovu je, prema njegovim riječima, do sada izdato oko 1.100 upozorenja vozačima da voze automobile s nelegalnim tablicama. On, međutim, kaže da policija ni u jednom slučaju nije naišla na pritužbe građana, te da je to dokaz da srpsko stanovništvo na Kosovu sarađuje s kosovskim institucijama.

„U srpskoj manjini postoji mala ekstremistička manjina koja odbija da preregistruje automobile, ali radi se o nekoliko hiljada njih. A nekoliko desetina hiljada njih je već preregistrovalo automobile”, rekao je Kurti. „Nažalost, oni su opasni jer imaju podršku Beograda, finansijsku i političku. To su ilegalne strukture koje su kriminalizovane posljednjih godina. Njima se bavi pravna država, a ne ja.”

Kurti je najavio da će na sjeveru Kosova biti regrutovano još policajaca kako građani ne bi trpjeli zbog ostavki kosovski Srba u policijskim redovima. „I gdje god su gradonačelnici podnijeli ostavke, nema nam drugog načina nego da idemo na nove izbore u tim opštinama da biramo nove, jer to je naša Ustavna obaveza”, dodao je Kurti.

„Ne mogu da prihvatim udruživanje na osnovu etničkog identiteta”

Kriza na sjeveru nije, međutim, rezultat odluke o registarskim tablicama, smatra Kurti. On tvrdi da je Beograd izazvao krizu kako bi skrenuo pažnju s odluke da ne prihvati francusko-njemački prijedlog za rješenje kosovskog pitanja.

Stav Kosova, s druge strane, jeste da je prijedlog dobra osnova za nastavak razgovora, ali Kurti insistira na tome da međusobno priznanje mora biti centralna tačka. „Ovaj prijedlog predviđa i razgovore o pravima manjina, i to je prostor u okviru kog Beograd može da izrazi zahtjev za onim što oni nazivaju Zajednicom opština s većinskim srpskim stanovništvom, kao način da se riješi pitanje srpske manjine”, kaže kosovski premijer.

Zajednica srpskih opština u formatu koji traži Beograd za njega ostaje neprihvatljiva. „Ne mogu da prihvatim udruživanje na osnovu etničkog identiteta”, rekao je Kurti u razgovoru za DW. „Ako se formiraju asocijacije opština na Kosovu koje se udružuju u razvojne svrhe, to bi bilo prihvatljivo. Ali da se asocijacije stvaraju prema etničkom identitetu, to naš Ustav ne dozvoljava.”

Kurti je dodao i da u Evropskoj uniji ne postoji država koja manjinama daje više prava od Kosova. „Problem su pojedini političari, lideri koji žele da Srbija dobije obeštećenje za gubitak rata na Kosovu prije 23 godine. Ali ne mogu da nadoknadim Srbiji to što je izgubila rat, jer je NATO intervenisao da zaustavi genocid Srbije na Kosovu”, rekao je Kurti i zaključio da će pomirenje doći kada se Beograd konačno distancira od Miloševića i Putina.

DW
Previous Avdić: Ne smije biti partijski interes iznad interesa države
Next Kemal nafaku stiče na bosanskom selu i kaže kako se nikad bolje nije živilo - ko god radi mora imati

You might also like

NAŠI DANI

Komšić: Paralelna predstavništva su nastavak podrivanja Bosne i Hercegovine od strane zvaničnog Zagreba

  Povodom najave otvaranja paralelnih diplomatskih predstavništava Bosne i Hercegovine oglasio se predsjednik Demokratske fronte, Željko Komšić. “Najavom otvaranja paralelnih diplomatskih predstavništava, i to predstavništava kantona za koje misli da

NAŠI DANI

Dodik i Radončić na Čovićevom rođendanskom derneku

Na privatnoj zabavi održanoj u Ljetnikovcu Radobolja u Mostaru prisustvovalo je odabrano društvo. Na proslavi 65. rođendana predsjednika HDZ-a BiH Dragana Čovića, među gostima bio je Milorad Dodik, član Predsjedništva

NAŠI DANI

U Mostaru oslikan mural za žrtve genocida u Srebrenici

  U znak sjećanja na žrtve genocida u Srebrenici, jučer je u Mostaru, među brojnim aktivnostima, u organizaciji Udruženja građana “Sinovi Mahale” oslikan veliki mural za žrtve genocida u Srebrenici