Kuvajćani grade ‘Ilidžanski biser’ vrijedan 13 miliona eura (Video)

Kuvajćani grade ‘Ilidžanski biser’ vrijedan 13 miliona eura (Video)

Kompanija Al Diyar Real Estate na Ilidži je počela pripremne aktivnosti oko izgradnje svog drugog velikog projekta koji nosi naziv Ilidža Pearl.

U razgovoru za poslovni portal Akta.ba direktor firme Al Diyar Real Estate & Al-Diyar Construction Adulah Jassim Al Kulaib kaže kako je ovaj projekat ustvari nastavak projekta Almontaza koji se nalazi u posljenjoj fazi gradnje.

“Almontaza Ilidža je naš prvi projekat u okviru kojeg je izgrađeno 75 kuća i koje su već prodate. U okviru projekta nalaze se i tri zgrade  i dva dupleksa”, kaže Adulah Jassim Al Kulaib, naglašavajući kako su u okviru ovog projekta ostale još četiri vile na prodaju.

Kako se ovaj projekat počeo privoditi kraju, a zbog velikih potreba na tržištu, kompanija Al Diyar Real Estatese odlučila se za nastavak radova, odnosno za izgradnju novog projekta “Ilidža Pearl Resort” koji će se prostirati na 65.000 m2.

“Projekat  je nazvan ‘Ilidžanski biser’ jer će se u samom naselju graditi umjetno jezero od 2000 m2 oko kojeg se formiraju stambene jedinice. Najatraktivnije vile koje okružuju jezero su već prodate, dok su ostale na prodaju”, kaže Al Kulaib.

Pripremni radovi na projektu su već počeli, odnosno počela je priprema zemljišta, dok su procedure koje se rade u kancelariji daleko odmakle.

“U okviru projekta biće izgrađeni divani (mjesto za okupljanje) u okviru kojeg će biti: caffe, restorani, zatvotvoreni bazen, umjetno jezero, turistička agencija… Stanokupcima ćemo pokušati ponuditi što više kvalitetnih sadržaja i na taj način podići svoju vrijednost. Pod patronatom Islamske zajednice BiH planirana je i gradnja džamije koja će biti javna”, istaknuo je Al Kulaib.

Vrijednost projekta “Ilidža Pearl” je oko 13 miliona eura. Završetak projekta očekuje se krajem 2018. godine. Projekat “Almontaza” i “Ilidža Pearl” se nalaze u Blažuju.

“Našim klijentima je jako važno da se nalaze u prirodnom okruženju, u blizini aerodroma i grada, što svakako ovi projekti omogućavaju”, navodi Al Kulaib.

U okviru prvog projekta angažovana je velika građevinska operativa, koja se trenutno zbog vremenskih uslova na gradilištu nalazi na kolektivnom godišnjem odmoru, a kako kaže Al Kulaib čim se vrijeme popravi vraćaju se na posao.

“Al Diyar Real Estate je kompanija koja pored administarcije, inženjera, marketing službe u BiH ima preko 120 radnika na gradilištu i svoju PVC proizvodnju. Potrebe na tržištu diktiraju, tako da ćemo se širiti još više jer osim što imamo svoje projekte, krećemo u realizaciju još dva resorta i izvodimo radove i za druge kompanije”, kaže Al Kulaib.

Na naše pitanje kolika je zainteresovanost Kuvajćana za kupovinom apartmana, kuća u BiH, Al Kulaib pojašnjava kako je nakon Libana i Turske, Bosna i Hercegovina postala atraktivna destinacija za ove građane, naročito ljeti jer su u Kuvajtu visoke temperature koje dostižu 60 stepeni Celzijusa.

Previous 190 godina od rođenja i 130 godina od smrti Zmaja od Sandžaka
Next Obilježena godišnjica pogibije: Život Džemala Bijedića obilježila borba za Bosnu i Hercegovinu

You might also like

Ekonomija/Biznis

Mlade poduzetnice iz Zenice proizvode pamučne zaštitne maske za lice

Medicinske maske su postale svakodnevna potreba usljed širenja koronavirusa u svijetu, zbog čega je došlo do povećane potražnje i manjka istih na tržištu. Nakon pobjede na Sarajevo Business Forum Start-Up

Ekonomija/Biznis

Sajam privrede u Tešnju naredne će sedmice okupiti oko 300 izlagača iz 15-ak država

Šesnaesti međunarodni sajam privrede u Tešanju, koji će od 21.-24. septembra ove godine biti održan na lokalitetu Kraševo DC – Carina Tešanj, okupit će oko 300 privrednika, a zemlja-partner ovogodišnjeg

Ekonomija/Biznis

SHF 2019: Bosanske kompanije potpisale dva vrijedna ugovora

Tokom ceremonije svečanog otvaranja drugog po redu Sarajevo Halal Faira 2019 potpisana su i dva izuzetno vrijedna ugovora između bh. kompanija i malezijskih partnera, prenosi AA. Ugovor kojim se obavezuju