Lakše do naše morske obale: Nova magistralna cesta M17.3 značajno će skratiti vrijeme putovanja

Lakše do naše morske obale: Nova magistralna cesta M17.3 značajno će skratiti vrijeme putovanja

Kompletna cesta Stolac – Neum (M17.3) u dužini 36 kilometara trebala biti u funkciji do kraja naredne godine, čime će jedini bosanskohercegovački grad na moru konačno biti povezan s ostatkom zemlje kvalitetnom magistralnom cestom.

Uvažavajući činjenicu da je postojeća cesta od Stoca do Neuma široka tri metra sa elementima trase za brzinu maksimalno 40 km/h, a da je nova projektirana sa elementima trase za brzinu 80km/h i kraća za pet kilometara, može se zaključiti da će se vrijeme putovanja od jedne do druge općine skratiti za više od 50 posto.

Najveći zamah na ovom projektu je izgradnja tunela “Žaba”, dugačkog 975 metara. Rok za završetak radova na izgradnji ovog tunela, prema riječima šefa ekonomsko-pravne službe u preduzeću Ceste Federacije BiH (investitor) Bekira Isakovića, kraj je oktobra ove godine. U toku je, također, i gradnja dionice Drenovac – Stolovi, a u ovom slučaju rok za završetak je kraj naredne godine.

“Ispred nas je i gradnja dionice od tunela ‘Žaba’ do Stolova. Tenderska ponuda otvorena je 12. maja, nakon što smo od kreditora dobili saglasnost na evaluacijski izvještaj. Predat je i zahtjev Federalnom ministarstvu prostornog uređenja za građevinsku dozvolu. Kada taj proces bude priveden kraju, sa zadovoljstvom ćemo moći konstatovati da je, kada je riječ o administrativnim i imovinsko-pravnim preprekama, cesta Stolac – Neum kompletirana”, rekao je Isaković za Anadolu Agency.

Napomenuo je i da već izvjesno vrijeme nema problema oko eksproprijacije zemljišta.

“Preostalo je još svega nekoliko rješenja. Tu ne bismo trebali imati problema”, dodaje.

Trenutno se radi i na iznalaženju rješenja priključka na cestu i daljeg prolaska kroz Općinu Stolac. U planu je izgradnja mini zaobilaznice, za što, prema Isakovićevim riječima, ne postoje velike prepreke.

“Dosad nismo dobili odgovor od vladajućih struktura u Stocu. Nadamo se da nećemo dugo čekati. Kada je riječ o novcu za gradnju zaobilaznice, tu ne bismo trebali imati problema, s obzirom na uštede koje su ostvarene na gradnji u dijelu koji pripada Neumu. Procjena je da će cesta koštati oko 40 miliona eura, a mi još uvijek nismo ni blizu tog iznosa”, rekao je Isaković.

Privrednici i turistički radnici u Neumu saglasni su da cesta dugačka 48,8 kilometara, osim što će olakšati i skratiti putovanje, također poboljšati turistički položaj jedinog bosanskohercegovačkog grada na moru.

Do Neuma se danas iz pravca Čapljine može putovati prelascima granice sa Republikom Hrvatskom ili neuslovnim putem preko Svitave, a postoji i neuslovni put iz Stoca (koji se nadovezuje na Svitavu).

Dio buduće ceste je davno završen i pušten u promet. Riječ je o dionici od Neuma do naselja Broćanac, dugačkoj desetak kilometara.

Previous Džaferović pozvao institucije države da medicinske timove upute u Sandžak
Next Obilježena godišnjica deblokade Mostara i pogibije komandanta Hujdura

You might also like

Ekonomija/Biznis

‘Olip’ u Visoko stigao krajem prošle godine, trenutno zapošljava oko stotinu radnika. Plan utrostručiti broj zaposlenih

Gradonačelnik Visokog Mirza Ganić sa saradnicima je obišao proizvodne pogone firme „Olip“ Travnik, koja odnedavno svoju proizvodnju kroz poslovnu jedinicu ima i u Visokom. U razgovoru sa direktoricom poslovne jedinice

Ekonomija/Biznis

U TK zabilježen porast izvoza, prosječne neto plate i broja poslovnih subjekata

Vlada Tuzlanskog kantona usvojila je Informaciju o stanju u malim i srednjim preduzećima na Tuzlanskom kantonu u 2016. godini sa prijedlogom smjernica rada za naredni period. Prema ovoj Informaciji zabilježen

Ekonomija/Biznis

Sarajevski aerodrom produžit će pistu za 550 metara

Općina Ilidža izglasala je javni interes u produženju uzletno-sletne staze aerodroma Sarajevo prema istoku.  JP Međunarodni aerodrom Sarajevo je 10. oktobra od Općine Ilidža zatražilo da se produženje/rekonstrukcija Poletno-sletne staze (piste) proglasi javnim interesom,