Lakše do povrata bosanskog državljanstva

Lakše do povrata bosanskog državljanstva

Inicijativa zastupnice Saveza za bolju budućnost (SBB) BiH u Predstavničkom domu Državnog parlamenta Edite Đapo kojom se omogućuje dijaspori da lakše vrati svoje državljanstvo dobila je pozitivno mišljenje Komisije za finansije i budžet, Ustavnopravne komisije i Zajedničke komisije za ljudska prava.

Naime, brojne evropske države promijenile su svoje zakonodavstvo u pogledu stjecanja državljanstva, a, prema novim odredbama, od državljana zemalja poput Bosne i Hercegovine ne zahtijeva se odricanje od matičnog državljanstva kako bi mogli steći novo. 

Ovo je u nezgodan položaj dovelo brojne bosanskohercegovačke građane koji žive u inozemstvu, a koji su u proteklom periodu bili primorani odreći se državljanstva svoje zemlje ako su željeli dobiti novo.

Stoga je zastupnica Đapo podnijela inicijativu u Predstavničkom domu da se Vijeće ministara Bosne i Hercegovine zaduži da izmijeni Zakon o državljanstvu na način da se ne zahtijeva odricanje od državljanstva zemalja koje su promijenile svoje zakonodavstvo i dozvoljavaju višestruko državljanstvo (kao što su Danska, Norveška, Luksemburg, Češka i druge) ili da se s ovim zemljama hitno zaključe bilateralni sporazumi.

– Raduje me činjenica da je moja inicijativa dobila potrebnu podršku na dvije komisije u Predstavničkom domu. To me ohrabruje i mislim da nakon ovog postoje velike šanse da inicijativa prođe, a sve na dobrobit bh. dijaspore – kazala je Đapo za „Avaz“. 

Dodala je da je Bosna i Hercegovina nakon potpisivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma zaključila samo tri bilateralna sporazuma o dvojnom državljanstvu, i to sa Srbijom 2003., Švedskom 2006. i Hrvatskom 2011. godine. 

-Poseban problem predstavljaju bivši bh. građani starije životne dobi, jer bi se odricanjem državljanstva druge zemlje morali odreći i svih tamo stečenih prava, kao što su penzije ili zdravstvo.

Međutim, njihova velika želja je da vrate bh. državljanstvo, jer Bosnu i Hercegovinu osjećaju kao svoju domovinu i napominju da je čovjek bez domovine kao drvo bez korijena – poručila je Đapo. 

Previous Povodom Dana nauke odata počast i položeno cvijeće ispred spomen-ploče nobelovca Vladimira Preloga
Next Premijer Novalić u posjeti Unsko-sanskom kantonu

You might also like

NAŠI DANI

Načelnik ZŠ OSBiH generalpukovnik Mašović u posjeti kompaniji bespilotnih letjelica Bayraktar

Načelnik Zajedničkog štaba Oružanih snaga Bosne i Hercegovine generalpukovnik Senad Mašović predvodi visoku vojnu delegaciju Oružanih snaga BiH koja od 20. do 24. decembra 2021. godine boravi u službenoj posjeti

MADE IN BOSNIA-387

Studenti Tehničkog fakulteta u Bihaću 3D printerom izrađuju zaštitne vizir maske

Studenti Tehničkog fakulteta u Bihaću, te njihovi asistenti i profesori počeli su s izradom zaštitnih vizir maski za zdravstvene radnike u Unsko-sanskom kantonu (USK). Prve vizir maske 3D printerom izradili

NAŠI DANI

Žrtve “čestitale“ Dan RS-a Dodiku, Ivaniću, Vučiću: Naša je obaveza da ne šutimo…

Želimo da podsjetimo i premijera i predsjednika Srbije, njihove ministre, mada oni to znaju i bolje od nas, na temelje na kojima je nastala RS. To su fakti jasni k'o