Lavić: Popis će pokazati vidljive razmjere genocida počinjenog u ime velike Srbije

Na današnjoj press konferenciji BZK Preporod skrenuta je pažnja na nelegalne zahtjeve koji dolaze iz Republike Srpske, a kojima je cilj iz ukupne populacije izbaciti što više popisanih, navodno nerezidentnih stanovnika, prvenstveno prognanih Bošnjaka iz tog entiteta, piše novinska agencija Patria.

Predsjednik Preporoda Senadin Lavić kazao je da će s objavljivanjem podataka biti vidljive razmjere genocida počinjenog u ime velike Srbije ili nekih drugih projekata te da će se pokazati kako je RS nastala genocidom nad Bošnjacima i drugim narodima nesrpske nacionalnosti.

– Vidjet ćemo da su Bošnjaci izbrisani iz mnogih gradova u BiH, Foče, Rogatice, Višegrada, Bratunca, Srebrenice, Prijedora… gdje su bili većina ’91. i ’92. godine – istakao je Lavić.

Inače, novinarima su se obratili i Sejfudin Tokić, predsjednik Bošnjačkog pokreta za ravnopravnost naroda te statističar prof. dr. Hasan Zolić.

– Zakon o popisu stanovništva koji smo mi prihvatili ne poznaje pojmove rezidentni i nerezidentni. Da vam pojasnim šta je nerezidentni Bošnjak u varijanti Vlade RS: oni koji su uspjeli pobjeći ispod noža. Ne samo da su uspjeli pobjeći iz jama, logora, nego su se i vratili da se pojave kao sastavni dio strukture stanovništva. Imat ćete podatke, a oni su manje više poznati: da je najveći broj ljudi koji trebaju biti izbrisani dolazi iz mjesta koja su najveća stratišta – kazao je Tokić.

Zolić je, govoreći s aspekta struke kazao da bi brisanje više od 430.000 stanovnika imalo izuzetno negativne posljedice, pogotovo uzimajući u obzir činjenicu da u BiH već vlada bijela kuga te da se stanovništvo u velikom broju iseljava.

Previous PRIVREDNI RAZVOJ: Svjetska banka snima film o uspjesima općine Tešanj
Next Ognjen u zemlji čuda

You might also like

NAŠI DANI

Na Kovačima obilježen Dan šehida: Njegujemo sjećanje na najbolje bosanske sinove

  Učenjem Fatihe, Jasina te polaganjem cvijeća i vijenaca, drugog dana Ramazanskog bajrama na šehidskom mezarju Kovači u Sarajevu obilježen je Dan šehida. Cvijeće i vijence položile su delegacije udruženja

NAŠI DANI

DiCaprio pozdravio aktivnosti Novalićeve vlade na zaštiti bosanskih rijeka

Poznati glumac i aktivista Leonardo DiCaprio pozdravio je aktivnosti Vlade FBiH koje imaju za cilj zaštitu bosanskih rijeka, odnosno ‘plavog srca Evrope‘ ili ‘posljednjih evropskih divljih rijeka‘. Naime, Vlada Federacije

NAŠI DANI

Sarajevska Vijećnica u bojama američke zastave

“Bili ste uz nas kada je bilo najteže i ostali naši najveći prijatelji, a mi večeras stojimo uz vas, uz američki narod i vladu u zajedničkoj borbi protiv pandemije koronavirusa”,