Lavić: Velikosrpski projekat i dalje je živ

Lavić: Velikosrpski projekat i dalje je živ

Velikosrpski projekat i dalje je živ, nije zaustavljen, smatra Senadin Lavić, profesor na Fakultetu političkih nauka u Sarajevu. Sinoć je bio gost emisije Plenum. Posebno je naglasio da narodi kao cjelina nisu zločinački, ali i podsjetio da su pojedinci počinili zločine u okviru određenih ideologija. Bez obzira na to što nemali broj njih služi zatvorske kazne, Lavić najvećim promašajem pravosudnog sistema smatra činjenicu da velikosrpski projekat nije optužen i presuđen. 

Ništa od velikosprskog projekta nije okrnjeno, tvrdi profesor Senadin Lavić. Poručuje, da su se samo promijenili igrači sa istim ideološkim, političkim i osvajačkim idejama. Zato se znanstveno, diplomatski, tužilački, internacionalno i humanistički – moramo usmjeriti protiv velikosrpskog projekta, koji stvara agoniju narodima već dugo vremena. 

“Mi se trebamo zapitati kako je moguće da taj projekat i dalje živi, da funkcionira, da radi, šta smo to radili zadnjih 28 godina, zašto smo potpisali Dejton, zašto smo se odrekli Republike Bosne i Hercegovine, zašto internacionalna zajednica odjednom je se povukla, zašto visoki predstavnik ništa ne poduzima, zašto oni misle da ćemo mi dati Bosnu, zašto oni traže među nama ljude koji ništa ne znaju, koji su spornih moralnih karakteristika, koji su spremni da zauzmu fotelje a ne znajući posljedice toga što su zauzeli”, rekao je Lavić.

Lavić podsjeća da je genocid presuđen višestrukim presudama međunarodnih sudova. To je činjenica od koje ne mogu pobjeći negatori zločina. Ono što našem društvu treba je normalan život, bez potrebe da od drugih očekujemo da priznaju činjenice jer njihovo negiranje je njihova sramota.

“Zašto ja moram ujutro biti spreman da obučem vojnu uniformu da bi ponovo branio Bosnu, zašto mi stalno moramo biti u tom fajlu da moramo biti spremni za odbranu Bosne, da nas opet mora biti 200.000 da se suprostavimo Miloševićevim ili Tuđmanovim nasljednicima, šta znači uopće naša egzistencija u 21. stoljeću i zašto mi stalno moramo svake godine dokazivati da je neko napravio genocid nad nama? Kako smo uspjeli doći u to da genocid koji je presuđen u internacionalnom sudu u Hagu da ga mi moramo dokazivati? Zato što smo upali u jednu logičku grešku da se negiranje genocida nama nameće kao zadatak, mi nemamo šta dokazivati da je bio genocid, mi nemamo šta čekati od Srbije i od Srba da oni prihvate genocid, genocid je presuđen. Ja bih rekao Bošnjacima ovako: Bošnjaci, otrijeznite se, probudite se, osvijestite se, nemojte da vam Srbi budu svjedoci da li je bio genocid ili nije bio genocid, kakve veze ima Srbija i Srbi, da li će priznati ili neće priznati, Internacionalni sud u Hagu je donio presudu da je zločin koji je urađen u Srebrenici-Genocid, tačka, za vijek vjekova, amin, nema više nikakvog dokazivanja”, zaključio je Lavić.

Previous Skupština Turske objavila zajedničku deklaraciju kojom se osuđuje genocid u Srebrenici. Erdogan poručio da Turska neće dozvoliti da se ponove patnje poput genocida u Srebrenici
Next Premijer Škotske Humza Yousaf: Nikada ne smijemo zaboraviti strahote Srebrenice

You might also like

RIJEČ

Perović: Glavni uzrok ratova bila je srpska velikodržavna politika, koja i danas živi

Historičarka iz Beograda Latinka Perović izjavila je sinoć da je velikodržavna nacionalistička politzika Srbije glavni uzrok raspada Jugoslavije, ratova i strašnih zločina koji su počinjeni. “Uzrok strašnih zločina je politika

SPORT

KOŠARKA: Bosanac odveo Sloveniju do evropskog zlata! (VIDEO)

Slovenija je sinoć postala prvak Evrope u košarci. U finalnom meču odigranom u Istanbulu košarkaši Slovenije pobijedili su Srbiju (93:85) i došli do svoje prve medalje – i to najsjajnije.

RIJEČ

Biljana Srbljanović – Risto Radović nije bio dobar čovjek

Nepisano pravilo da se o mrtvom čovjeku ne smije loše govoriti, nikada nije bio bolji izgovor za kukavičluk i šutnju intelektualne elite, kao sada. Povodom smrti mitropolita Amfilohija Radovića, koji,