Lavrov otkrio ko stoji iza tzv. ekonomskog projekta? Nisu željeli da podržimo ‘Otvoreni Balkan’

Lavrov otkrio ko stoji iza tzv. ekonomskog projekta? Nisu željeli da podržimo ‘Otvoreni Balkan’

Projekt, navodno ekonomski, pod imenom ‘Otvoreni Balkan’ izaziva brojne kontroverze. Nosioci istog su lideri Srbije i Albanije, Vučić i Rama, dok je i S. Makedonija dio te priče.

Po strani se, još uvijek formalno, drži Crna Gora, dok Bosna i Hercegovina (i Kosovo) ne želi biti dio nečega što pojedini analitičari nazivaju ‘srpskim svijetom’, odnosno ‘albanskim svijetom’. Ili nekom novom ‘SHS’ tvorevinom koja bi zadovoljila apetite pojedinih nacija na Balkanu.

Danas je pak ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov, koji zbog zabrane prelijetanja nekih (mnogih) zemalja nije uspio doći u Beograd, kazao ‘Nisu željeli da podržimo Otvoreni Balkan’ – okrivljujući Zapad.

-Govoreći na konferenciji za novinare u Moskvi, povodom otkazivanja posjete Beogradu, Lavrov je rekao da se dogodilo “nezamislivo” da je Srbiji oduzeto pravo da vodi međunarodnu politiku.

“Ovo je još jedna vrlo jasna i poučna demonstracija koliko daleko mogu ići NATO i Evropska unija koristeći najniže metode uticaja na one koji se rukovode nacionalnim interesima i nisu spremni da žrtvuju svoje principe, svoje dostojanstvo za pravila koja Zapad nameće umjesto međunarodnog prava” – rekao je Lavrov, prenose agencije.

Naglasio da, bez obzira na poteškoće, niko neće moći uništiti odnose Rusije sa Srbijom.

Dodao je da je pozvao svog srbijanskog kolegu Nikolu Selakovića da što prije posjeti Moskvu.

“Pozvali smo Nikolu Selakovića, ministra vanjskih poslova, da u najskorije vrijeme posjeti Rusiju. Nadam se da avion kojim će letjeti, redovni ili specijalni, neće biti podvrgnut još jednoj sramnoj kazni Brisela i njegovih mušterija, koji izgubili svaku pristojnost generalno“, rekao je.

Lavrov je dodao i da EU takođe nije želio da Rusija iskaže podršku inicijativi Beograda za sprovođenje projekta Otvoreni Balkan u interesu unapređenja odnosa između svih zemalja ovog regiona, prenose agencije pomenuti govor ruskog ministra.

Ruski ministar tako je potvrdio špekulacije da Rusija stoji iza pomenute inicijative te na taj način istu potpuno kompromitovao.

A koliku ‘ljubav’ Moskva gaji prema nekim narodima i državama u regionu, pokazuje i prijetnjama ‘Samaratom’ (super-teška interkontinentalna balistička raketa) koju je uputio direktor državne sevmirske agencije Roskosmos Dmitri Rogozin.

-Ono što je dobro je “Sarmat” ? Neće da traži saglasnost za letenje od kukavičkih Bugara, osvetoljubivih Rumuna i Crnogoraca koji su izdali našu zajedničku historiju, kao i ostali, Šveđani”, naveo je on…

(MiruhBosne)

Previous Spojeni prvi stubovi mosta Počitelj
Next HDZ o sankcijama Čavari: Produkt nastojanja bošnjačkih radikalnih unitarista

You might also like

NAŠI DANI

Plenković se ponovo pohvalio – prvobitna Schmidtova odluka izlobirana u Zagrebu

Premijer Hrvatske Andrej Plenković komentarisao je za Jutarnji list aktuelnu političku situaciju u Bosni i Hercegovini izrazivši nadu u brzo formiranje Federalne vlade. Dodaje da će u junu biti zajednička

AGRESIJA|GENOCID|URBICID

PODIGNUTA OPTUŽNICA ZBOG RATNIH ZLOČINA NA PODRUČJU BANJA LUKE

Tužilac Posebnog odjela za ratne zločine Tužilaštva BiH podigao je optužnicu protiv  Slobodana Savića zv. “Zenica“, rođenog 1970. godine u Zenici, zbog ratnih zločina protiv civilnog stanovništva i ratnih zarobljenika

NAŠI DANI

Hiljade ljudi na skupu podrške narodu Palestine u Sarajevu: “Zaustavite genocid u Gazi”

Hiljade građana Sarajeva i drugih bh. gradova okupilo se na skupu podrške narodu Palestine održanom na platou prekoputa Vijećnice, javlja Anadolu. Okupljeni su nosili zastave Palestine i Bosne i Hercegovine,