Legendarni fudbaler dobio otkaz u HNS-u – jer ne navija za Dinamo!

Legendarni fudbaler dobio otkaz u HNS-u – jer ne navija za Dinamo!

Robert Jarni, lijevi bek koji je ostavio traga igrajući za velikane poput Reala, Juventusa, ali i Betisa – i koji je s Hrvatskom bio 3. na Mundijalu 1998, dobio je otkaz od tamošnjeg Fudbalskog saveza (HNS).

Jarni, jedan od najboljih fudbalera Hrvatske, bio je na poziciji selektora u mlađim selekcijama kada je rekao ono što se u susjednoj zemlji izgleda ne ne smije reći posljednjih decenija. Naime, uoči susreta UEFA Konferencijske lige između Betisa i Dinama, Jarni je pokazao simpatije prema bivšem klubu za koji je igrao nekoliko sezona krajem devedesetih. Na njega su se potom okomili iz Dinama (’90-ih pod patronatom Franje Tuđmana klub se nazivao ‘Croatia’).

Bruno Petković, napadač zagrebačkog kluba, Jarnija je nazvao klaunom! Igrač čije karijera izvan njegove zemlje nije vrijedna pomena, u blato je pokušao uvaljati očito uspješnijeg od sebe. Tome se pridružio Savez, ali i mnogi mediji.

Oni koji su stali na stranu Jarnija, podsjetili su na slučaj Davora Šukera, koji je na sličan način pokazivao simpatije za jedan drugi klub iz Andaluzije – Sevillu (u oba kluba značajnu ulogu igrali su i bosanski fudbaleri Hadžibegić i Hibić), kada je igrala protiv Rijeke u evropskim takmičenjima.

“Pa, nego za koga ću navijati? Betis je ipak moj klub, u njemu sam proveo tri prekrasne godine, a u Dinamu nisam igrao. Ne znam ko bi mi to mogao zamjeriti. Ja sam usto i hajdukovac u srcu” – kazao je Jarni, čija je karijera počela u Hajduku.

Pojedinci u ovome vide nastavak animoziteta na relaciji Sjever – Jug, odnosmo Zagreb – Dalmacija.

Animoziteti koji izgledaju kao sportski, znatno su dublji. Za Dinamo, koji do ove sezone decenijama dominira u ligi Hrvatske, navijači drugih klubova reći će da je protežiran od vlasti. Povici protiv toga smatraju se u Zagrebu manjkom patriotizma i hrvatstva – hrvatstva koje je na jedan čudan način nametnuto mnogo starijoj Dalmaciji ili pak Dubrovniku, koji postaje dijelom Hrvatske tek sredinom prošlog vijeka.

Podsjećamo, u svojoj trenerskoj karijeri Jarni je jedno vrijeme bio trener FK Sarajevo.

Previous Taekwondo: Nedžad Husić zlatni na Turkish Openu, medaljama se okitilo još pet naših takmičara
Next Gradski park posvećen legendarnom komandantu odbrane Goražda 

You might also like

NAŠI DANI

Entitet u Bosni legalizuje isplatu plate u koverti

Predsjednik entiteta Republike srpske Milorad Dodik, premijer Radovan Višković, srpski član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željka Cvijanović, predsjednik Narodne skupštine Rs Nenad Stevandić i ostala lica kojima su zbog sankcija

NAŠI DANI

Ambasador Subašić: Iz Gaze uspješno evakuirano 36 osoba, šestoro se nije pojavilo na Rafahu

Tokom noći iz Pojasa Gaze je uspješno evakuirano 36 osoba iz Bosne i Hercegovine, dok se šest osoba sa liste za evakuiranje nije pojavilo na prelazu Rafah, potvrdio je za

NAŠI DANI

Bosanske turiste ni niže cijene ne mogu privući u Hrvatsku i CG

Na Hrvatskom i Crnogorskom primorju se žale da im je ova sezona mnogo lošija od prethodnih, a po svemu sudeći i građani Bosne i Hercegovine se ove godine odlučuju za