Lejla Tanović ušla u top 50 biciklistkinja Svjetske rang liste

Lejla Tanović ušla u top 50 biciklistkinja Svjetske rang liste

Najuspješnija bosanskohercegovačka biciklistkinja i 14 puta državna prvakinja Lejla Tanović napravila je historijski napredak na listi Međunarodne biciklističke unije (UCI ) za Bosnu i Hercegovinu, kao i najbolji lični plasman ulaskom u top 50 biciklistkinja svijeta.

Tanović je nakon zadnjeg upisa bodova napredovala za 25 pozicija te sada zauzima 46. mjesto na UCI listi. Četverostruka balkanska prvakinja također je zabilježila napredak na rang listi UCI Marathon Series na kojoj je poslije dobrih izdanja na maraton trkama zauzela 47. mjesto u konkurenciji svih biciklistkinja svijeta.

“Znali smo da mogu ući u top 50 najboljih na svijetu i to je bio jedan od naših ciljeva za ovu sezonu. Tokom čitave prošle sezone bilježila sam dobre rezultate i to je jedan od razloga mog napretka na UCI listi. Probijanje granice, koje nam je cilj već duže vremena i plasman u top 50 biće sjajna motivacija na zadnjim pripremama pred Svjetsko prvenstvo na kojem ću dati sve od sebe da postignem vrhunski rezultat“, rekla je Tanović.

Tanović je prva biciklistkinja iz Bosne i Hercegovine koja je ušla u top 100 najboljih na svijetu, a sada je i prva koja je probila granicu i ušla u top 50, i to u dvije različite discipline.

“Tanović je svojim rezultatima već nekoliko sezona unazad pokazivala potencijal za ulazak u elitno društvo biciklistkinja. Više smo nego zadovoljni pokazanom formom ove sezone i plasmanom na 46. mjesto. Još jedan od pokazatelja njene forme je neplanski nastup na maraton trkama na kojima je ostvarila sjajne rezultate te se plasirala na 47. mjesto na svjetskoj rang listi u maraton disciplini. Do kraja ove sezone ostala su još tri velika takmičenja na kojima ćemo ciljati najviša postolja“, rekao je selektor bh. reprezentacije Amar Njemčević.

Prva u Banjaluci

-Tanović je krajem prethodne sedmice osvojila i prvo mjesto na UCI S1, četverodnevnoj utrci u Banja Luci.

Previous Bihać: Stari grad Orašac mami sve više posjetilaca (Video)
Next Čerkez: Poboljšanje epidemiološke situacije u Kantonu Sarajevo je za pohvalu

You might also like

SPORT

Na današnji dan rođen legendarni bosanski fudbaler Asim Ferhatović – Hase

Na današnji dan 1933. godine, prije tačno 84 godine u Sarajevu je rođen  Asim Ferhatović – Hase. Odrastao je na Kovačima, gdje je još kao dječak počeo igrati fudbal na

SPORT

Rukometna reprezentacija otvara kvalifikacije za EP večerašnjom utakmicom protiv Španije

Utakmicom u Valladolidu (večeras u 20.30 sati uz direktan prijenos na FACE TV) protiv Španije naša rukometna reprezentacija započinje kvalifikacije za plasman na Evropsko prvenstvo 2018. godine u Hrvatskoj. Utakmica

SPORT

Irska – Bosna i Hercegovina u direktnom prijenosu na 26 tv. kanala

Revanš susret baraža za odlazak na Europsko prvenstvo između reprezentacija Irske i Bosne i Hercegovine odigrat će se sutra navečer u Dublinu sa početkom od 20,45 sati. Nakon remija u