Lideri SDA, SBiH i BPS-a u Mostaru: Nadamo se da je Guzin budući gradonačelnik

Lideri SDA, SBiH i BPS-a u Mostaru: Nadamo se da je Guzin budući gradonačelnik

Predsjednik i potpredsjednik SDA Bakir Izetbegović i Denis Zvizdić, predsjednik Stranke za BiH Amer Jerlagić i predsjednik BPS-a Sefer Halilović danas su posjetili Mostar gdje su se sastali sa kandidatima “Koalicije za Mostar”.

Izetbegović je najavio da će probosanske snage u ovom gradu iznaći načina da slome okove, te da neće dopustiti HDZ-u da napravi novu blokadu, nakon što je iz ove stranke poručeno da neće dozvoliti izmjenu Statuta Grada Mostara prije nego što se izmjeni Izborni zakon BiH.

“Nadam se da neće osmisliti i treću blokadu jer imamo blokadu popune Ustavnog suda Federacije BiH i formiranja nove strukture vlasti na federalnom nivou. Ako i to urade, onda će nas prisiliti da slomimo okove koje stavljaju većini u parlamentima. Dakle, 60 posto ruku u Zastupničkom domu su ruke probosanskih snaga podržanih većinom od Bošnjaka. Guši se volja većine u parlamentima upravo ovakvim odnosom i željom da se dodatno ojačaju pozicije domova naroda. Guši se i demokracija. Bit će vrijeme ili da se dogovorimo ili da mi tražimo načina 2022. da uklonimo te okove”, poručio je Izetbegović, javlja Anadolu Agency (AA).

Dodao je i kako Bošnjaci žele da na predstojećim izborima prije svega pobijedi Mostar, a ne da neko trijumfuju nad nekim, jer i nakon izbora “valja nastaviti živjeti zajedno”.

Uz očekivanja da će za gradonačelnika biti izabran kandidat ”Koalicije za Mostar” Zlatko Guzin, poručio je Izetbegović da će politika ”Koalicije za Mostar” jednako tretirati ljude, koja će od Mostara napraviti grad ”kakav on zaslužuje biti – grad turizma, prosperiteta, pomirenja, te ujedinjeni, evropski, bosanskohercegovački Mostar”.

Velika očekivanja od predstojećih izbora koji će se poslije 12 godina održati u nedjelju u ovom gradu imaju i lideri ostalih političkih stranaka koje čine ”Koaliciju za Mostar”. Sefer Halilović i Amer Jerlagić uvjereni su da Bosna i Hercegovina može trijumfovati u Mostaru samo zajedničkim djelovanjem svih snaga koje su tako orijentisane.

Podsjećamo, prije Izetbegovića, Jerlagića i Halilovića, Mostar je posjetio i Fahrudin Radončić – lider SBB-a, dok će Željko Komšić, predsjednik DF-a u Mostaru prisustvovati šetnji u organizaciji mostarske gradske organizacije ove stranke, a pridružit će mu se i Čedomir Jovanović.

Lideri SDA, SBiH i BPS-a u Mostaru: Nadamo se da je Guzin budući gradonačelnik

U Mostaru će u nedjelju, nakon 12 godina, biti održani lokalni izbori za Gradsko vijeće. Nosilac zajedničke liste probosanskih snaga za Gradsko vijeće Grada Mostara dr. Zlatko Guzin, istakao je važnost ispunjavanja građanske obaveze i pozvao građane Mostara da glasaju kako bi doprinijeli promjenama koje su neophodne.

Guzin je u intervjuu za Anadolu Agency kazao kako je prošlo 12 godina bez izbora, a osam bez Gradskog vijeća.

”Nepostojanje samog Gradskog vijeća je dovelo Mostar u jednu pat-poziciju, gdje su stvari praktično bile zaleđene, jednostavno se nisu mogle donositi odluke koje su bile neophodne za normalno funkcionisanje grada, kao i pravljenje bilo kakvih planova za budućnost. Tako da smatram da je to izgubljenih najmanje osam godina za koje je Mostar mogao napraviti velike stvari“, smatra Guzin.

Upitan za značaj zajedničkog nastupa probosanskih snaga na izborima u Mostaru, Guzin je kazao kako je to i prihvatio zato što je primijetio da je jedna grupa stranaka, različitih političkih profila i opredjeljenja sve parcijalne interese stavila u funkciju opšteg cilja – borbe za jedinstveni i demokratski Mostar, grad za sve njegove ljude.

”Tako da sam prihvatio da budem nosilac ove zajedničke liste i to mnogo znači jer samostalan i rascjepkan izlazak na izbore jednostavno ne bi polučio rezultat da bismo imali šansu da budemo relevantna politička struktura prilikom odlučivanja u Gradskom vijeću i također pri odluci za kandidovanje gradonačelnika Grada Mostara”, rekao je Guzin.

– Zalaganje za jedan grad –

Dodao je kako je politička artikulacija bilo koga demokratsko pravo i da je to način na koji su predstavnici stranaka iz Republike Srpske nastupili, što je njihovo demokratsko pravo, a ostaje da se vidi kako će to završiti na izborima.

Upitan da li bi novi gradonačelnik Mostara, kao Bošnjak, mogao dati novi zamah gradu na Neretvi, posebno kada je u pitanju prezentovanje grada kao multietničke sredine, Guzin je kazao kako je osnovna politika i poruka koalicije da se “zalažu za jedan grad, multietnički, otvoreni grad za sve njegove građane bez obzira na nacionalnu pripadnost i bilo koje drugo opredjeljenje”.

”Mislim da nas to razlikuje od pojedinih blokova i grupa stranaka koje insistiraju na nekim ekskluzivnim pravima, ekskluzivnosti grada samo za jednu nacionalnu grupu, odnosno narod. Smatramo da to nije realno, niti je to demokratski i nadamo se da ćemo uspjeti da Mostar napokon prodiše punim plućima i postane grad za sve njegove stanovnike“, rekao je Guzin.

Za AA je govorio i o brojnim problemima s kojima je Mostar suočen, a među kojima su veliki broj porušenih objekata u središtu grada, neriješena komunalna infrastruktura i odlagališta otpada, nedostatak kapitalnih projekata i manje stranih investicija.

Ističe kako su svi ti problemi uzrokovani nepostojanjem Gradskog vijeća. Pojasnio je kako je imao razgovor s ljudima iz struke te da je uvidio kako je postojao i da i dalje postoji veliki broj projekata koji čekaju na realizaciju.

“Izgubili smo mnogo vremena, zato je potrebno novo Gradsko vijeće. Čim se formira, treba zaboraviti sve beskorisne političke borbe, beskorisna prepucavanja i da se prione poslu, jer ove teme koje možemo nazvati akutne, kao što su komunalna i saobraćajna infrastruktura, bespravna gradnja, nemogućnost investiranja, nemogućnost donošenja odluka da bismo krenuli s investiranjem u gradu Mostaru i sve te stvari ćemo staviti na dnevni red. Potrebna je politička volja, potrebno je da i druge stranke koje budu u Gradskom vijeću imaju namjeru da zajedno pokrenemo ovaj grad”, rekao je Guzin.

Dodao je kako je nemoguće da nekome odgovara nastavak ovakvog stanja makar i kratkoročno, a ne čak dugoročno.

– Mostar turističko središte BiH –

Osvrnuo se i na činjenicu da je Mostar u BiH, regionu i cijelom svijetu prepoznat kao mjesto bogate kulturno-historijske baštine, vjerske raznolikosti i turizma.

”Mostar se zadnjih godina profilisao kao turističko središte BiH, pa možemo reći i šire regije. Vrlo je popularna turistička destinacija jer ima mnoštvo kulturnih, vjerskih objekata, prirodnih ljepota”, kazao je Guzin.

Govorio je i o projektima koje namjeravaju realizirati u tom pogledu.

”U našem programu kojeg smo predstavili, predviđamo osnivanje posebne službe na nivou grada Mostara i ljudi u toj službi će koordinirati sa turističkim agencijama, turističkim radnicima, zanatlijama, vlasnicima restorana, poduzetnicima, potencijalnim investitorima da turizam podignemo na najveći mogući nivo jer potencijali su ogromni, više nego ogromni“, smatra Guzin.

Navodi i kako pandemija, pored ogromnog zdravstvenog predstavlja i ekonomski problem, a turizam je zasigurno jedna od najpogođenijih grana.

”Gradsko vijeće i viši nivoi vlasti će morati pomoći turističkim radnicima i za to ćemo se zalagati, da im se koliko-toliko ublaže posljedice krize koju je uzrokovala pandemija, a nakon što prođe pandemija, krenuti ubrzano u razvoj i napredak našeg turizma”, rekao je Guzin.

Uzimajući u obzir i da je Guzin ljekar, razgovarano je o načinima na koje treba urediti zdravstvenu zaštitu u Mostaru kako bi građani dobili što efikasniju i bolju uslugu.

– Zavidna saradnja zdravstvenih ustanova –

Naveo je kako su u toku pandemije, zdravstvene ustanove i zdravstveni radnici u Mostaru pokazali veliku odgovornost te su sve zdravstvene ustanove uspostavile zavidnu saradnju. Guzin pojašnjava kako su vrlo koordinirani i misli da su dobro odgovorili na izazov.

”Mostar je možda bio najteže pogođen pandemijom, s obzirom na broj stanovnika. Saradnja zdravstvenih ustanova i zajednički rad primarne, sekundarne i tercijarne zdravstvene zaštite, domova zdravlja i bolnica je bio na vrlo visokom nivou”, pojasnio je Guzin.

Podsjetio je kako na nivou grada Mostara, po Zakonu o zdravstvenoj zaštiti, postoji samo primarna zdravstvena zaštita.

”Imamo dva Doma zdravlja, oni već imaju vrlo otvorenu i korektnu saradnju. A, grad je tu da im pomogne u materijalnom, tehničkom i svakom drugom smislu da tu saradnju i prodube te nastave zajednički raditi, da se kapacitiraju. Vjerovatno će trebati još nekoliko amubulanti porodične medicine. Trebat će određene pomoći, investicije za dislokaciju određenih dijelova ambulanti i središta Doma zdravlja, posebno Doma zdravlja Stari Grad, na drugu lokaciju i mi smo to predvidjeli. Za to ćemo se zalagati. Pomoći ćemo domovima zdravlja, odnosno primarnoj zdravstvenoj zaštiti da što kvalitetnije obavi svoj posao”, rekao je Guzin.

Za kraj je pozvao sve građane da izađu na izbore jer je to demokratsko pravo i obaveza.

”Samo time ćemo uticati da se donesu odluke da Mostar bude grad po mjeri svih njegovih stanovnika. U koaliciji Za Mostar 2020 ima izvrsnih kandidata i nadam se da će građani prepoznati i zaokružiti one za koje smatraju da će najbolje zastupati njihove interese”, zaključio je Guzin.


Previous U Foči hapšenja za zločine iz '92.
Next Mostar treba biti grad prosperiteta, ujedinjeni grad

You might also like

NAŠI DANI

Godišnjice: Akcija Pretis bila je presudna za odbranu Sarajeva i Bosne i Hercegovine

  Dvadeset šesta godišnjica pogibije heroja odbrambeno – oslobodilačkog rata i dobitnika najvećeg ratnog priznanja „Zlatni ljiljan“ rahmetli Safeta Hadžića i njegovih saboraca, danas je obilježena polaganjem cvijeća na spomen

NAŠI DANI

Otkriven spomenik herojima Zaimu Imamoviću i Kenanu Mehaniću

Uz prigodno obraćanje i odavanje počasti danas je otkriven spomenik na Dujmovskom brdu posvećen herojima brigadiru Zaimu Imamoviću, posthumno odlikovanom najvećim ratnim priznanjem ”Zlatni ljiljan” i Kemi Mehaniću, također posthumno

NAŠI DANI

Nezim Halilović o političarima: Iskreno mole Allaha za još koji mandat, navodno “za dobrobit naroda i Domovine“

Hatib džamije Kralj Fahd Nezim-ef. Halilović je u svojoj hutbi, 26. augusta, ukazao na problem korupcije i indolentnosti političara u našoj domovini prema potrebama naroda, dok u isto vrijeme se