Ljekari UKC Tuzla volonterski liječe povratnike u RS-u

Ljekari UKC Tuzla volonterski liječe povratnike u RS-u

Ljekari Univerzitetsko-kliničkog centra Tuzla na čelu sa prof.dr. Šekibom Umihanićem odlaze u Srebrenicu kako bi obavili preglede građana kojima je potrebna neka od zdravstvenih usluga. 

Njihove aktivnosti su dobrovoljne i volonterske, s ciljem da pruže što kvalitetniju zaštitu povratnicima u manjem entitetu, bez obzira na vjeru, naciju ili boju kože. 

Profesor otorinolaringologije Šekib Umihanić ovoga vikenda je sa kolegama boravio u Potočarima kako bi uradili sistematske preglede 80 učenika korisnika Emaus internata.

– Prema dostupnim informacijama do sada djeci povratnika u RS u školama nisu urađeni sistematski pregledi koji bi inače trebali biti obavezni. Posebnu pažnju zaslužuju učenici koji se educiraju u “Edukativnom centru” Nova Kasaba gdje su djeci oduzeta prava na obrazovanje u Osnovnoj školi Konjević Polje i time izložena segregaciji i diskriminaciji od strane obrazovnog sistema manjeg bh.entiteta. Moje kolege i ja smo na raspolagnju za preglede kako djece tako i odraslih pacijenata tamo gdje je to potrebno, bez obzira na teritoriju, vjeru, naciju u duhu osnovnih principa humanosti za koju smo se davno opredjelili u času stupanja u redove naše časne profesije, doktora medicine – izjavio je prof. Umihanić.

U subotu su ekipu činila tri stomatologa, dva doktora medicine, tri logopeda, jedan pedijatar, specijalista interne medicine i specijalista otorinolaringologije. 

Prema potrebama stanovništva su i tim hirurga, te psihijatara. Ekipa se proširuje prema zahtjevima pacijenata 

Kako je za Fenu rekao Umihanić, njegove kolege i on će doći u svaki dio gdje je njihova stručna pomoć potrebna. 

– U svima nama postoji određena doza društvene odgovornosti, da moramo biti spremni na ovakve zadatke i ovu vrstu obaveze – izjavio je Umihanić.

Ljekari svoje aktivnosti planiraju u narednom periodu proširiti i na udaljenija mjesta u Podrinju kako bi svi povratnici imali jednaku zdravstvenu zaštitu.

Previous Demografska slika Balkana: Srbija, Hrvatska i Bosna bilježe negativan prirodni priraštaj
Next Četiri proizvođača iz naše zemlje na sajmu ANUGA u Kelnu

You might also like

ZDRAVLJE

Bosna i Hercegovina ima jednu od najnižih evropskih stopa smrtnosti

Bosna i Hercegovina se nalazi na začelju liste kada je u pitanju broj zaraženih koronavirusom i broj smrtnih slučajeva, govore podaci na međunarodnom portalu Worldometers. Trenutno najugroženije zemlje u Evropi

ZDRAVLJE

SZO: Možda nikada neće biti pouzdanog lijeka protiv korona virusa

Svjetska zdravstvena organizacija (SZO/WHO) danas je upozorila da možda nikada neće biti pouzdanog lijeka protiv korona virusa, iako se svi nadaju spasonosnoj vakcini protiv virusa od kojeg su oboljele desetine

ZDRAVLJE

Apikomora kod Srebrenice: Zdravlje iz prirode

Pčelarstvo u Bosni i Hercegovini ima veliki potencijal, a med sa područja opštine Srebrenica je poznat po dobrom kvalitetu. No, u posljednje vrijeme, uz pčelarstvo razvija se i posebna disciplina