Ljepote Une i čarobni Štrbački buk (Foto)

Ljepote Une i čarobni Štrbački buk (Foto)

Bihać, grad smješten nedaleko od granice s Hrvatskom, na zapadu Bosne i Hercegovine, kao i rijeka Una koja protiče tim područjem, među najpoznatijim su turističkim destinacijama u zemlji.

Golubić i Lohovo, mjesta na obali rijeke Une, posjećuju brojni domaći i strani turisti, a ljepote ovog predjela zabilježio je i reporter AA.

Mještani su zadovoljni brojem posjeta ove godine. Mnogi posjetioci uživaju u prirodnim ljepotama unskog sliva, dok nezaboravno iskustvo predstavlja rafting na Uni.

Među najpopularnijim turističkim destinacijama u BiH: Ljepote Une i čarobni Štrbački buk

Tokom obilaska ovog predjela BiH ne treba izostaviti posjetu Štrbačkom buku, jednu od najposjećenijih tačaka Nacionalnog parka Una, pored Martinbroda i Kulen-Vakufa.

Pred samim ulaskom u svoj prvi veći kanjon, rijeka Una se spušta niz predivni Štrbački buk visine 24 metra, koji uz martinbrodske slapove predstavlja najljepši vodopad na ovoj bosanskohercegovačkoj rijeci, ali i u tom dijelu Evrope.

Prvi veliki vodopad riječnog toka Une nalazi se kod Martinroda, naselja udaljenog 50-ak kilometara od Bihaća. Drugi veliki vodopad je Štrbački buk koji se nalazi u neposrednoj blizini državne granice Bosne i Hercegovine sa Hrvatskom. Štrbački buk, ustvari, čini nekoliko vodopada, jedan drugom u neposrednoj blizini.

Ti prirodni vodopadi decenijama privlače pažnju zaljubljenika u prirodu, ali i ribolovaca, kao i umjetnika koji u ljepotama Une traže inspiraciju za svoja djela.

Slika može predstavljati 1 osoba, barska ptica, vodena površina i priroda
Slika može predstavljati 1 osoba, vodena površina i priroda
Slika može predstavljati 2 osobe, dijete, ljudi stoje, vodena površina, drvo i priroda
Slika može predstavljati 3 osobe, vodena površina, priroda i tekst koji navodi 'AA'
Slika može predstavljati 1 osoba, vodena površina, priroda i tekst koji navodi 'AA'
Previous Sarajevo će podići spomen ploču Aidi Buturović - poginula spašavajući knjige iz zapaljene Vijećnice
Next Srbijanci o bosanskom gradiću - ozbiljna poslovna zajednica, „mala Švajcarska”

You might also like

TURIZAM

Bosna i Hercegovina zastupljena na jednom od najvećih turističkih sajmova u Skandinaviji

  Na ovogodišnjem sajmu turizma Reiselivsmessen u Norveškoj po prvi put je predstavljena i Bosna i Hercegovina. Solheimen Konferansehotell iz Norveške pozvao je turističku agenciju Kula-Turist iz Bosne i Hercegovine

BH RAZGLEDNICA

Novi Travnik: Zanimljive priče o ‘Kamenim svatovima’ i staroj džamiji (Video)

Nekropola stećaka Maculje u narodnu poznatija kao “Kameni svatovi” nalazi se u Novom Travniku. Iako nije najpoznatija nekropola, sigurno je najpoznatija legenda. I za džamiju u Šenkovićima vežu se razne priče.  Video Kanal

BH RAZGLEDNICA

Osmače – jedino selo u Bosni i Hercegovini sa solarnom rasvjetom

Osmače su selo u srebreničkoj općini koje mnogi porede s Toscanom u Italiji. Nije to ni čudo s obzirom na to da svake godine veliki broj Italijana dođe i uživa