Ljepotica Una privlači sve više gostiju: Ručak u čamcu je magnet za turiste (Foto)

Ljepotica Una privlači sve više gostiju: Ručak u čamcu je magnet za turiste (Foto)

Proljeće je, a u danima vikenda Krajišnici nastoje pobjeći od gradske vreve negdje u prirodu i lijep ambijent. Takvih mjesta uz rijeku Unu je na stotine. Protekle sedmice počela je sezona u utočištu Natura Art, na samom početku Nacionalnog parka Una.

– Za naše najmlađe posjetioce izgradili smo i prvo eko-dječije igralište. Da bismo upotpunili dojam eko-sela, izgradili smo i mini zoološki vrt u kojem borave domaće životinje, koje su pristupačne svim našim posjetiocima. Ambijent je upotpunjen i bogatom gastronomskom ponudom sa neizostavnom unskom pastrmkom, kao specijalitetom sela.

Želimo da ovaj dio eko-sela postane nezaobilazna destinacija i svim umjetnicima. Opuštanje je zagarantovano u krasnoj prirodi, na jednom od najljepših dijelova rijeke Une. Također, organiziramo grupne proslave za sve prilike, kao i prevoz do Lohova, kaže nam Manuela Šušnjar, PR kompanije Opal.

Šetnja uz slapove

Nizvodno od njih rijekom Unom postoji još mnoštvo prelijepih objekata, ali od prošle godine posebno se istakao River Dock, koji je ponovo hit sezone.
Na specijalno izgrađenim drvenim lađama cijelo društvo može biti posluženo dok plovi Unom. Mjesto je postalo najjači adut Bišćana, koji svoje goste žele da impresioniraju.

Uz ručak za četvoro i piće, posjetioci dobiju plovidbu i narudžbu serviranu u čamcu, iskonski užitak kojeg su od River Docka mnogi počeli da kopiraju, jer je naprosto magnet za turiste.

– Često smo imali potrebe za većim plovilima. Ako je društvo veće, ide u nekoliko čamaca, ali društvo bi da ostane skupa. Sada smo nabavili novu lađu, koja ima kapacitet za 30 ljudi, da svi komotno sjede i ugodno se osjećaju, ispričao nam je Aldin Lipovača, menadžer River Docka.

Veliki čamac biće hit sezone 2017, jer je idealan i za poslovne ručkove, male ekskurzije koje već pristižu sa raznih strana, te za velike porodice koje kao turisti putuju zajedno.

No, mi idemo nizvodno. Nasred toka Une između Bihaća i Cazina smješten je deluksni hotel Kostelski buk sa 4 zvjezdice. Za zvjezdice niko toliko ne mari kada je objekat smješten na predivnim riječnim kaskadama i idealnom prostoru za šetnju van hotela. Naime, preko drvenog mosta može se preći na veliki riječni otok. Šetnja uz slapove nešto je što se rijetko gdje može novcem kupiti, a ovdje je besplatno. Ako već probate, preporučujemo da šetnju proširite i kroz mirno seoce Kostele, gdje žive obični ljudi koji pamte priče očeva da je nekad davno u Kostelama bio raj na zemlji.

Ako se već izlazi u obilazak riječnih atrakcija, tu iznad Une je i Stari grad Ostrožac kojeg vrijedi vidjeti.

Do njega se stiže uz stazu koja se zove “krajiška zmija” i kao takva je jedina naša registrovana lokacija za auto-moto utrke, na što su Cazinjani ponosni. Zanimljivo da teritorija općine Cazin samo na tom mjestu dotiče Unu, što nije mnogo, ali je sve što imaju predivno.

 

Jer nije sve u Bihaću, ima nešto i u Bosanskoj Krupi, u takvozvanom najmanjem i najljepšem gradiću u Bosni i Hercegovini, a ona to ne bila bez Une.

Vinogradi Krupe

Ovaj put smo posjetili novoizgrađeni objekat Zlatna nit, koji se nalazi nedaleko od Slikarske kolonije Krušnica. Sagradio ga je Zlatan Huzeirović, vlasnik metalnoindustrijske kompanije Zah d.o.o.

– Okolo su vinogradi i proizvodimo svoje vino. Imamo uređen teniski i malonogometni teren. Bazen sa saunom i minibarom te 26 soba za goste, kazao nam je domaćin Sanjin Jusanović.

Sauna je pod ravnim krovom, a na krovu su travnjak i cvijetnjak. Niz cestu je voćnjak, kruške i jabuke od kojih prave svoje piće, a krajiška vilijamovka iz Zlatne niti već je postala brend koji u svijetu promoviše ovo utočište u Bosanskoj Krupi.
Ako bismo morali birati jedno mjesto gdje bismo pobjegli od gradske vreve za vikend, onda bismo bili u velikoj dilemi. Posjećujući ova četiri objekta, samo smo zavirili u djelić nepregledne ponude za lijepo vrijeme pored Une. Ali, biće prilika i za druga mjesta.

Izvor: Oslobođenje

 

Previous Bosanski građevinski div: Uspjeh iz prošle godine kompanija Širbegović Inženjering nastavlja i u 2017.
Next U Srbiji zaustavljeno izdavanje udžbenika na bosanskom jeziku: Beogradu smeta spominjanje bosančice, Crkve bosanske, bosanskih kraljeva, Sandžaka... (Video)

You might also like

TURIZAM

Ljubljana – raskrsnica puteva

Ljubljansko polje i Barje vječita su raskrsnica puteva između Alpa, Krasa i Panonije ka Jadranu, i dolinom Save u unutrašnjost Balkana, a zapadno prema Italiji. Zato tragovi čovjeka sežu unazad

TURIZAM

Qatar Airways ponovo uspostavlja letove za Sarajevo

Svjetska  aviokompanija Qatar Airways ponovno uspostavlja letove iz Dohe na Međunarodni aerodrom Sarajevo 3. juna 2022. godine, omogućavajući Bosni i Hercegovini da se ponovo poveže sa svijetom. Letovi za glavni grad

TURIZAM

Počeo Prvi međunarodni sastanak turističkih operatera ‘Meet Up Sarajevo’ (VIDEO)

  Prvi međunarodni sastanak turističkih operatera “Meet Up Sarajevo” okupio je danas u Sarajevu predstavnike turističkih agencija i medija iz cijelog svijeta kako bi se upoznali o turističkoj ponudi Sarajeva