Ljiljan, spomen-obilježje na razmeđu Zenice i Teslića

Ljiljan, spomen-obilježje na razmeđu Zenice i Teslića

Ministarstvo za boračka pitanja Zeničko-dobojskog kantona u svom radu posebnu pažnju posvećuje obilježavanju značajnih događaja iz perioda agresije na Bosnu i Hercegovinu.

Na Javorju kod Šerića, na razmeđu Zenice i Teslića, jučer je otvoreno spomen-obilježje šehidima i borcima poginulim u redovima Armije Republike Bosne i Hercegovine, za čiju je izgradnju ovo ministarstvo protekle dvije godine izdvojilo 70.000 KM. Veliki ljiljan trajno će sjećati na 407 šehida i poginulih boraca, koji su dali živote na Šerićko-teslićkom ratištu, koje je bilo bedem odbrane od agresije na ovom području Zenice.

Resorni ministar Fahrudin Čolaković rekao je da je očuvanje tekovina odbrambeno-oslobodilačkog rata naša trajna obaveza, te da je resorno ministarstvo do sada finansiralo izgradnju više od 100 spomen-obilježja na području ZDK-a.

-Spomen-obilježje nije potrebno šehidima i to nas uči naša vjera, ali treba nama i našoj djeci koja moraju znati da je postojala generacija patriota koji su bili spremni dati svoj život, dijelove tijela i najbolje godine za odbranu jedine domovine – rekao je Čolaković.

Ministar Čolaković jučer je prisustvovao i premijernom prikazivanju dokumentarnog filma “Bitka za odbranu Mravića” kod Tešnja, posvećenog jednoj od najtežih bitaka u odbrani južnih slobodnih dobojskih teritorija koja se odigrala na današnji dan 1993. godine. Film je sniman pod pokroviteljstvom Ministarstva za boračka pitanja ZDK-a i Općine Doboj Jug.

Događaju je prisustvovao i ministar za prostorno uređenje, promet i komunikacije i zaštitu okoline Zeničko-dobojskog kantona Arnel Isak. “Nikada ne smijemo zaboraviti naše šehide a izgradnjom ovakvih obilježja njegujemo kulturu sjećanja na žrtvu koju su branioci podnjeli u odbrani od agresije na našu domovinu”, kazao je ministar Isak.

Previous Prije 30 godina stradao je goraždanski heroj Sinan Žuga: Poginuo dok je gađao tenk posljednjom granatom
Next Lana Pudar - 'Moja zemlja, moji ljudi'

You might also like

NAŠI DANI

Avdović o EUFOR-ovim pojačanim trupama u Bosni i Hercegovini: Dobro, ali nedovoljno

Erol Avdović, novinar u sjedištu Ujedinjenih naroda u New Yorku, komentarisao je za N1 stanje u Ukrajini, sankcije Rusiji, da li se kriza može preliti na Zapadni Balkan, a bilo

NAŠI DANI

Predsjednik parlamenta Turske Sentop i delegacija prošetali Baščaršijom

Predsjednik Velike narodne skupštine Republike Turkiye (TBMM) Mustafa Sentop i delegacija obišli su Baščaršiju, u Sarajevu, javlja AA. Tokom obilaska posjetili su kulturno-historijske spomenike i ujedno simbole Sarajeva iz osmanskog

NAŠI DANI

Podrška Grada Sarajeva: Vijećnica u bojama zastave Ukrajine

Sarajevo ne smije šutjeti dok nad bilo kojim gradom bdije sudbina kakva je devedesetih bdila nad nama. Stojimo uz građane Kijeva, stojimo uz građane Ukrajine! Nijedno dijete ne smije ostati