Ljubav prema golubovima: Sulejmanove “pismonoše” lete 12 minuta od Sarajeva do Ustikoline

Ljubav prema golubovima: Sulejmanove “pismonoše” lete 12 minuta od Sarajeva do Ustikoline

Sulejman Kunovac iz Ustikoline već se punih pola stoljeća bavi uzgojem golubova. Sve je počelo još u djetinjstvu, kada mu je brat poklonio jednu od ptica.

“Bez toga ne mogu. To, ko se počne baviti time, radi dok je živ. To je velika ljubav. Počelo je kad sam imao 15 godina. Brat mi je nabavio jednog goluba, nabavio i ja još jednog i počeo. Od tada pa evo 50 punih godina”, priča za Anadolu Agency (AA) Kunovac.

– Zbog rata napustio golubove –

Pedeset godina sa svojim ljubimcima nije se rastajao, osim u crnim vremenima, kada je iz rodne Ljubuše, zajedno s ostalim stanovnicima sela, morao otići.

Tih trenutaka sjeća se i danas i nikada ih neće zaboraviti.

“To se ne može opisati, toliko mi je bilo teško. Dao sam im da jedu i pustio ih. Vraćao sam se nakon deset dana da ih opet vidim. Bili su živi još. Vrlo mi je bilo teško. Eto, čitav rat sam o njima razmišljao, jedva čekao da stane rat da opet…”, s tugom u glasu govori Kunovac.

U ratu je izgubio sina, suprugu i oca. Adnan je imao samo 14 godina. Sulejman se sjeća kako mu je pomagao dok je hranio golubove pa i sam brinuo o njima kada bi se on razbolio ili bio odsutan.

Nekada je imao različite vrste golubova, bačke prevrtače, engleske tiplere, mađarske visokoletače, ukrasne golubove, ali danas ima samo pismonoše.

– Letovi iz Sarajeva i Zenice –

Stotinjak komada guguće u golubarniku koji izgleda mali, ali pruža sve što je potrebno za udoban boravak Sulejmanovih “pisaca”.

“Dok su mlađi, treniram ih, znaš. Puštam ih i možda po nekih deset dana oni lete s kuće na kuću, malo kruže i upoznaju teren jedno izvjesno vrijeme. A onda ih počnem nositi do Goražda pa Rogatice, Sarajeva i tako. Ne može odmah za Sarajevo ili Zenicu, znaš. Dok se malo upoznaju. Nosio sam ih prije mjesec u Zenicu. Stigli su za jedno 40 minuta. Svi su se vratili, 20 komada. Zenica – Ustikolina. A prije toga Sarajevo – Ustikolina 12 minuta”, priča Sulejman te pojašnjava da ova vrsta ima urođeni instikt da se vrati kući, ali i da se orijentiše i prema strujanjima zraka.

Uostalom, pismonoše su nekada, u vremenima kada nisu postojali telegrafi i telefoni, i korišteni za prijenos pisama.

Skromni penzionerski budžet Kunovac nije štedio da bi svojim letačima obezbijedio sve potrebne uslove. U izgradnju golubarnika, koji ima i toplotnu izolaciju, uložio je oko 1.500 maraka, a svakog mjeseca kupuje stotinjak kilograma sjemenki i dodataka ishrani s potrebnim vitaminima i mineralima.

Čuva ih pa ih u hladnijim danima, zbog niskih temperatura, ali i jastrebova koji vrebaju iz okolnih šuma, ne pušta da lete.

– Ljubav do kraja života –

Sulejman danas ima 65 godina, zdravlje ga još uvijek dobro služi, a sa svojim golubovima provede i po nekoliko sati dnevno. Zbog ljubavi prema njima, ali i teških uspomena koje će ga pratiti dok je živ. Po odlasku u penziju vratio se u svoju Ljubušu, a s njim je i manji broj njegovih pismonoša.

Ljubav prema golubovima naslijedio je i sin Armin, a i Sulejman će biti sa svojim ljubimcima sve dok diše.

“Ovim se namjeravam baviti dok sam živ. Tolika je to ljubav. Jedino, ne daj Bože, bolesti pa da ne mognem. A evo 50 punih godina navršava se baš ove godine kako se time bavim”, dodaje.

Previous Sve više Bosanaca vraća se u domovinu i pokreće biznis
Next Mirsad Siručić - jedini Srebreničanin koji se aktivno bavi trčanjem: Trčim zbog svog grada, mojih ljudi ovdje

You might also like

BH RAZGLEDNICA

Sarajlije uživale u vožnji replikom prvog električnog tramvaja

  Veliki broj Sarajlija uživao je danas u vožnji replikom prvog električnog tramvaja na relaciji Željeznička stanica – Baščaršija, javlja Anadolu Agency (AA). Tramvaj izrađen po uzoru na prvi električni,

BH RAZGLEDNICA

Čudesna Plava voda osvježava Travničane i turiste (Video)

Dok meteorolozi tvrde da je danas najtopliji dan u ovom mjesecu, Travničani i njihovi gosti spas od vrućina traže i nalaze u naselju Šumeće, pored čudesne Plave vode, nacionalnog spomenika

BH RAZGLEDNICA

Uspon na Vito, Visočica (Foto)

Subotnji uspon na Vito na 1.960 metara nadmorske visine na planini Visočici u organizaciji sarajevskog planinarskog društva HPD ‘Bjelašnica 1923’ bio je poseban iz više razloga. Bio je to prvi