Ljubav prema knjizi okupila književnike i kulturne radnike u Bobarama

Ljubav prema knjizi okupila književnike i kulturne radnike u Bobarama

Da kultura, uprkos višegodišnjoj nebrizi vlasti u Bosni i Hercegovini, ne samo opstaje nego se disperzira i u manje sredine, svjedoči primjer koji donosimo iz sela Bobare kod Tešnja. Naime, obilježavanje godišnjice ovdašnje izdavačke kuće okupilo je gotovo sve ugledne kulturne radnika iz naše zemlje. Ne bez razloga. Ovdje su izgradili monumentalni kameni spomenik knjizi, ustanovili Muzej stare i rijetke knjige, Aleju pisaca i još mnogo toga.

„Ovo je pothvat koji je za mene pothvat godine u kulturi države Bosne i Hercegovine. Jedan čovjek i jedna obitelj uspjeli su da u jednom malom mjestu, gotovo bih rekao selu, naprave čudo”, naveo je pozorišni reditelj, književnik i kritičar Gradimir Gojer.

Ljubav prema knjizi okupila je u malom selu pored Tešnja desetine književnika i kulturnih radnika, što je potvrda da će, uprkos teškoćama, kultura u Bosni i Hercegovini, ne samo preživjeti, nego iz velikih urbanih centara doći i u male sredine.

„Nemam honorare danas, dnevnice ljudima iako su došli iz Brčkog, Sarajeva, Tuzle, Bihaća, Kladuše, Livna, Bugojna. Družit ćemo se i razmijeniti knjige”, kazao je Bajruzin Hajro Planjac, direktor izdavačke kuće iz Bobara kod Tešnja.

„Pokazao je rat, a pokazala je i pandemija, ljudi čitaju knjige. Ovdje vam je donose na ruke”, istakao je novinar, publicista i književnik Dževad Kučukalić.

„I sela i gradovi, ako imaju pojedince koji su kreativni, inovativni onda možemo biti sigurni da ovu stvaralačku energiju ne može potisnuti, poništiti, ne samo ono što sada živimo, a što se zove pandemija, nego i ono što je naš  socijalni, ekonomski, politički, pa i kulturni kontekst”, izjavio je Ibrahim Spahić, direktor internacionalnog festivala Sarajevska zima.

Uz brojne sadržaje, nagrađena su najbolja izdanja u prošloj godini, a upriličen je i pjesnički maraton.

Izvor: federalna.ba

Previous Kako je propala afera “Respiratori”
Next Bivši šefovi Državne bezbjednosti Srbije suočeni s doživotnim zatvorom

You might also like

KULTURA I UMJETNOST

Stolac: Pedeseto izdanje festivala kulture ‘Slovo Gorčina’

 Pedeseto izdanje festivala kulture “Slovo Gorčina” otvoreno je sinoć na lokaciji nekropole stećaka Radimlja. Festival je započeo svečanom akademijom na kojoj su se govornici – Gorčin Dizdar, predsjednik upravnog odbora

KULTURA I UMJETNOST

Noć kad se spašavala historija: Prije 28 godina zapaljena sarajevska Vijećnica

Jedna od najljepših zgrada iz austrougarskog perioda i simbol glavnog grada Bosne i Hercegovine, sarajevska Vijećnica, u kojoj je bila smještena Nacionalna i univerzitetska biblioteka, u pokušaju agresorskog kulturocida i

KULTURA I UMJETNOST

Nijedan film Avde Huseinovića nije prikazan na SFF-u (VIDEO)

Ratna dešavanja u Bosni i Hercegovini za odvažne autore dokumentarnih filmova neiscrpan su izvor inspiracije. Tako su režiseru Avdi Huseinoviću agresija i zločini počinjeni u tom periodu bili motivacija da