Lovrenović: Bobovac je isključivo prijestolnica Bosanskog kraljevstva

 bob

Bobovac – prijestolnica Bosanskog kraljevstva i mjesto gdje se čuvala kruna bosanska…

Prekrajanje povijesti BiH, a u tom okviru i povijesti srednjovjekovne Bosne, uzelo je novog maha s raspadom Jugoslavije i nastavilo se do danas.

Pogubne posljedice te opskurne discipline osjećaju već generacije mladih ljudi iz BiH, potpuno dezorijentiranih i bez ikakvog pozitivnog odnosa prema svojoj državi i domovini.

Ovo je poručio bosanskohercegovački historičar Dubravko Lovrenović, nakon što je u subotu, 24. oktobra na Bobovcu, u vrijeme obilježavanja dana kada je umrla pretposljednja bosanska kraljica Katarina, kardinal Vinko Puljić poručio “da smo se okupili u hrvatskom kraljevskom gradu Bobovcu da molimo za domovinu i za sve narode koji žive u njoj”.

– Trojna etnokonfesionalna podjela BiH praćena je trojnom etnonacionalističkom mitomanijom i nastojanjem da se vlastiti korijeni utvrde u što je moguće daljoj povijesnoj „starini“. U tom kontekstu, moguća je izjava kardinala Puljića o „hrvatskom Bobovcu“, iako to Bobovac kao prijestolnica Bosanskog kraljevstva i mjesto gdje se čuvala kruna bosanska, nikad nije bio. Je li to posljedica neinformiranosti ili loše namjere u ovom slučaju nije presudno – smatra profesor Lovrenović.

Dodaje da je presudno to da ova i ovakva prekrajanja povijesti srednjovjekovne Bosne nisu uskladiva sa proklamiranom kardinalovom namjerom da se na Bobovcu moli za „domovinu i za sve narode koji žive u njoj“.

– Ne može se naime (iskreno) „moliti“ u ozračju kroatizacije bosanskog Bobovca. Istina – kardinal nije precizirao šta misli pod pojmom „domovine“ – na Hrvatsku ili na BiH?” – zaključio je Lovrenović, prenosi Patria.

Dan poslije ovog skupa, kojeg možemo smatrati sramotnim pokušajem falsifikovanja općepoznatih činjenica i svojevrsnom okupacijom Bobovca obzirom na ikonografiju i izrečene neistine,  održan je i najavljeni pohod na srednjovjekovni bosanski kraljevski grad Bobovac u organizaciji AntiDayton pokreta i Facebook grupe Kraljevina Bosna.

Na Bobovcu se okupio veći broj bosanskih patriota s ciljem prisjećanja na bosansku kraljicu Katarinu za koju se smatra da je umrla 25. oktobra 1478. u Rimu.  S ponosom su se posjetioci Bobovca prisjetili i našeg najmoćnijeg kralja, Tvrtka I Kotromanića, koji se krunisao za kralja Bosne na dan 26. oktobra, 1377.

Na Bobovcu se jučer vihorio veliki broj zastava sa liljanima – obilježjem pod kojim su se nalazili i naši srednjovjekovni vladari i država Bosna.

(mb)

Previous 638 godina od uspostavljanja nezavisne Kraljevine Bosne
Next Direktor Zavičajnog muzeja u Visokom: DATUM KRUNISANJA KRALJA TVRTKA BI TREBALO OBILJEŽAVATI NA NAJVIŠEM DRŽAVNOM NIVOU

You might also like

NAŠI DANI

Na Bjelašnici skijanje i druženje na čistom zraku

U Kantonu Sarajevo, u Federaciji BiH, zbog pogoršane epidemiološke situacije za vikend je na snazi zabrana rada većini poslovnih subjekata, ali je situacija značajno drugačija na obližnjoj planini Bjelašnici. Ulice

NAŠI DANI

FMUP poduzima mjere na vraćanju sigurnosti i održavanju balansa policije

Kako ni do danas Ured visokog predstavnika (OHR) i međunarodna zajednica nisu poduzeli konkretne mjere na sprečavanju uvođenja rezervnog sastava u Republici srpskoj, Federalno ministarstvo unutrašnjih poslova poduzelo je mjere

NAŠI DANI

Vedad Ibišević obradovao mališane u rodnoj Vlasenici

Vlasenica/Milići, 22. 5.2020.godine -Danas su na području našeg Medžlisa za sve učenike Osnovnih škola (I-IX) podijeljeni Bajramski paketići (220). Uz paketić svako dijete je dobilo novčanu hediju od 100 KM.