Luka Garza, američko-bosanski košarkaš iz NBA dobio naše državljanstvo

Luka Garza, američko-bosanski košarkaš iz NBA dobio naše državljanstvo

Luka Garza, košarkaš NBA ekipe Detroit Pistons, dobio je državljanstvo Bosne i Hercegovine.

-Na parketu Gardena sam se sinoć nacrtao dosta prije početka utakmice između Njujorka i Detroita da konačno upoznam još jednog “našeg” košarkaša. Nakon upoznavanja unuka legende sarajevskog bordo fudbalskog tima one navodnike iz prethodne rečenice mogu slobodno i izostaviti, jer mi je Luka Garza, 22-godišnji Amerikanac koji je sin Sarajke Šejle (djevojački Muftić) i Amerikanca Frenka Garze, otkrio da je od prije koji dan i oficijelno postao državljanin Bosne i Hercegovine. Reče mi da je ostalo još samo da izvadi bosanski pasoš i, kada se nakon toga urede formalnosti sa FIBA, ono na šta se u Košarkaškom savezu BiH već dugo čekalo konačno postaje realnost.

Uz široki osmjeh tu vijest Garza mi je s primjetnom dozom ponosa saopštio nakon što ga je slavni Džon Bejlajn, specijalni asistent trenutno odsutnog trenera Dvejna Kejsija, propisno preznojio prilikom zagrijavanja pred početak utakmice, napisao je Darko Džaletović na sajtu kosmagazin.com.

-U Gardenu, pri šuterskom zagrijavanju koje je Garza odradio uz vrlo rijetke promašaje za tri poena, shvatio sam koliki bi mogao biti njegov potencijal pri FIBA pravilima. Ćaskajući o kafiću njegovog prije koju godinu preminulog dede Refika Muftića, primjetio sam da se Luka prilično muči na “maternjem” jeziku pa sam mu spomenuo na engleskom da bi s njim, uz Nurkića, na Eurobasketu u septembru naredne godine reprezentacija BiH mogla imati više nego jaku prednju liniju. S Musom izvana, koji blista u ACB ligi, srž tima bi izgledao potentno. Nije odgovorio ali Lukin široki osmjeh je potvrdio ovu moju konstataciju. 

Inače, zajedno sa mojim Bosančerosima u grupi B Eurobasketa ‘22 u Kelnu igraće i Slovenci, Francuzi, Litvanci, Nijemci i Mađari. Teška konkurencija, ali četiri od šest ekipa prolaze dalje, piše uz ostalo pomenuti sportski novinar.

Previous Neshvatljivo je da 2.000 sudija i tužilaca u BiH šuti, da se ne oglašavaju kao da ih se ne tiče
Next Rudar iz Banovića novčani dio godišnje plakete donirao Narodnoj kuhinji

You might also like

SPORT

Velika pobjeda naših rukometaša na početku kvalifikacija za EP

  Rukometna reprezentacija Bosne i Hercegovine danas je počela takmičenje u grupi 5 kvalifikacija za Evropsko prvenstvo koje će se u januaru 2020. godine održati u Austriji, Norveškoj i Švedskoj.

SPORT

Kick box – Reprezentativci Bosne i Hercegovine osvojili četiri medalje na SP u Portugalu

Reprezentativci Bosne i Hercegovine u kikboksu osvojili su četiri medalje, tri u seniorskoj i jednu u konkurenciji veterana, na Svjetskom prvenstvu u portugalskom gradu Albufeira.  Jasmina Merdić se u polufinalnoj

SPORT

Nurkić spreman za nastavak NBA lige

NBA liga konačno se nastavlja nakon skoro četiri mjeseca pauze. Svi mečevi do kraja sezone će biti odigrani u Orlandu, a ekipe već lagano pristižu u ovaj grad. Danas je