Lukomir i bjelašnički vrhovi daleko od ”svijeta’ i koronavirusa

Lukomir i bjelašnički vrhovi daleko od ”svijeta’ i koronavirusa

 Boravak u planini, na čistom zraku, pješačenje i ‘isključenje’ iz gradske svakodnevice najbolji su recept za tjelesno i mentalno opuštanje, posebno ovih dana dok se širi panika zbog koronavirusa, smatra  Ejub Fako, zaljubljenik u planine koji je jučer posjetio Lukomir, bjelašničko selo koje je kako kaže daleko od ‘svijeta’ i koronavirusa.

Na 1.495 metara nadmorske visine zaključane kuće i snijegom blokirana cesta su slika Lukomira koji će uskoro sa povratkom njegovih stanovnika oživjeti, kaže Fako za Fenu, uz opasku kako na bjelašničkim vrhovima nema virusa i da ‘zdravlje’ i imunitet treba tražiti u prirodi, odnosno na planinama.

Praksa je članova Kluba sankaša iz Sarajeva da tokom zime  povremeno obiđu udaljena planinska sela u kojim žive stare osobe i povratnici kako bi im pomogli. Čine to  kad im treba dostaviti hranu, lijekove i druge potrepštine, a do teško prohodnih sela stižu terenskim vozilima, motornim sankama ili na skijama.

Slika ima prazan alternativni atribut; njen naziv fajla je FNA_119923.jpg


-Lukomir je bez stanovnika tokom zime, ali je praksa da se povremeno obiđu kuće i vidi da nije bilo nekih oštećenja zbog mraza, snijega i vjetra, pojašnjava Fako.  

Tokom ove kao i  prethodnih sedam  zima, svih 22 kuće u Lukomiru su zaključane. Zbog snježne blokade i neprohodnog puta, stanovnici Lukomira napuštaju selo krajem jeseni i do kasnog proljeća borave u Tarčinu, Hadžićima, Vlakovu i drugim naseljima u okolini Sarajeva.

Jedino naseljeno mjesto na nadmorskoj visini iznad 1.300 metara, povratkom svojih stanovnika i ljubitelja prirode ponovo će, tokom proljeća i ljeta, oživjeti. Ljeti u lukomirskim torovima u 15 domaćinstava ima oko 3.000 ovaca, u štalama je desetak krava. 

Na fotografijama koje je jučer snimio Ejup Fako i ustupio Feni za objavu zimska slika Lukomira kazuje kako su bjelašnički vrhovi i to selo daleko od ‘svijeta’ i koronavirusa.

Previous Snalažljivi Hercegovci: Ljubuška firma traži 30 radnika za šivanje maski
Next Leila Šeta: Uspjeti u Bosni je lakše, vani ste uvijek stranac

You might also like

NAŠI DANI

Seid Ožeković traži da mu RS vrati skoro kompletan prostor sadašnjeg Nacionalnog parka Sutjeska s Tjentištem

Seid Ožegović traži od vlasti Republike Srpske da mu vrati 1.860 dunuma zemlje, odnosno gotovo kompletan Nacionalni park Sutjeska, uključujući i dio Maglića, koju su komunističke vlasti tadašnje Narodne Republike

NAŠI DANI

Amandmanima HDZ-a i ‘osmorke’ Željeznice ostaju bez 10 mil. ‘Raščupana’ i sredstva namijenjena za kupovinu protupožarnih letjelica

Samostalni sindikat izvršnog osoblja Željeznica Federacije Bosne i Hercegovine reagirao je na informaciju da je Zastupnički dom Parlamenta FBiH usvojio prijedloge amandmana na budžet FBiH, kojim se “skida” 10 miliona

NAŠI DANI

Uručeni ključevi stanova za 110 porodica u Tuzli i Kaknju

Korisnici kolektivnog centra Mihatovići danas su primili ključeve novoizgrađenih stanova socijalnog stanovanja u tuzlanskom naselju Miladije. Ključeve stanova preuzelo je 90 porodica. Radi se o projektu CEB II “Zatvaranje kolektivnih