Made in Bosnia: Mobilni bolnički krevet uskoro na domaćem i ino tržištu

Made in Bosnia: Mobilni bolnički krevet uskoro na domaćem i ino tržištu

Bihaćka kompanija Č.J. u saradnji s inženjering i konsultantskom kućom Targer Engineering and Consulting iz Sarajeva radi na razvoju novog proizvoda na našem tržištu.

Radi se o prvom bosanskohercegovačkom fleksibilnom, sklopivom i mobilnom bolničkom krevetu koji će medicinskom osoblju olakšati rad sa pacijentima, a s druge strane pacijentima će pružiti udoban i funkcionalan smještaj u toku prevazilaženja zdravstvenih tegoba.

Ideja se rodila u toku smanjenja narudžbi standardnog proizvodnog portfolija ove kompanije uzrokovana redukcijom protoka ljudi i roba u doba trajanja pandemije COVID-19.

Pri odabiru proizvoda za razvoj, u obzir su uzeti faktori kao što su namjena novog proizvoda, potreba za istim u ovom trenutku, kao i njegova komercijalizacija u post kriznom periodu. Također, jedna od osnovnih vodilja je bila da se osmisli i izradi proizvod koji možemo proizvesti brzo, efikasno, kvalitetno iz većinski raspoloživih resursa u Bosni i Hercegovini.

Od same ideje do razrade i proizvodnje prvog prototipa je trebalo 20 dana. Proaktivnost, konstruktivnost, stručnost i fokusiranost uključenih u projekat rezultirale su prototipom prvog bolničkog kreveta “made in BiH”.

Ovaj krevet će pronaći svoju namjenu u bolnicama, poliklinikama, skrbi starih i iznemoglih lica, kao i u kućnoj njezi pacijenata.

“Trenutno radimo na unapređenju prvog prototipa, njegovoj elektrifikaciji i kanalima distribucije u Bosni i Hercegovini, regionu i EU”, navode iz kompanije.

Prvi proizvedeni komadi će biti donirani u neke od javnih ili privatnih zdravstvenih ustanova, sa kojima ćemo nastaviti sarađivati u cilju mogućih unapređenja i eventualnog razvoja novih proizvoda prema njihovim potrebama.

Previous BH Telecom obezbijedio besplatan pristup internetu za 3.443 učenika
Next Mostarska mirna ulica zbog somuna postaje najposjećenija u gradu

You might also like

Ekonomija/Biznis

Procvat poljoprivredne proizvodnje u Bosni i Hercegovini: Maline i kornišoni za evropsko tržište

Poljoprivreda u BiH danas je jedna od najperspektivnijih djelatnosti i postaje takoreći moderno baviti se nekom poljoprivrednom proizvodnjom. Ove godine procvat je doživjela proizvodnja malina, kornišona i ljekovitog bilja, posebno

Ekonomija/Biznis

U Goraždu svečano otvoren sajam ‘Dani jabuke’

Šesnaesta privredno-kulturna manifestacija ‘Dani jabuke’ počela je danas u Goraždu. Sajam po kojem je ovaj dio države postao prepoznatljiv okupio je više od 120 izlagača u oblasti poljoprivrede, prehrambene industrije

Ekonomija/Biznis

Izvoz poljoprivredno-prehrambenih proizvoda prvi put premašio milijardu maraka

  Vijeće ministara Bosne i Hercegovine usvojilo je Analizu trgovinske razmjene poljoprivredno – prehrambenih proizvoda za period 2012.- 2017. godina u kojoj se navodi da je izvoz ovih proizvoda iz Bosne