Mahmutbegović: Sve paušale i naknade smanjiti na 1 KM, ograničiti plaće rukovodilaca!

Mahmutbegović: Sve paušale i naknade smanjiti na 1 KM, ograničiti plaće rukovodilaca!

Potpredsjednica Federacije Bosne i Hercegovine u tehničkom mandatu Melika Mahmutbegović uputila je zahtjeve prema Vladi i administrativnim komisijama oba doma Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine da sve naknade koje nemaju karakter plaće budu svedene na simboličan iznos od jedne (1) konvertibilne marke.

Navedene inicijative su pokrenute u cilju doprinošenja borbi protiv pandemije koronavirusa (COVID-19), te posebno saniranju ekonomskih posljedica aktuelne krize.

Prema prijedlogu potpredsjednice Mahmutbegović, naknade koje koriste izabrani zvaničnici i rukovodeći državni službenici poput naknada za odvojeni život, za prijevoz do mjesta prebivališta porodice, odnosno naknade za smještaj, trebaju biti svedene na minimum od 1 KM, ili, ako je moguće, da iste budu ukinute.

Potpredsjednica Federacije BiH je pripremila i prijedlog prema kojem bi do završetka krize bilo obustavljeno plaćanje naknada članovima svih upravnih i nadzornih odbora na nivou Federacije BiH, ili, također, smanjeno na simboličan nivo od 1 KM.

Također, Mahmutbegović je uputila i prijedlog prema kojem bi bio određen maksimalan iznos plaće, naknade i drugih materijalnih prava u organima vlasti Federacije BiH, organima upravljanja institucija Federacije BiH i javnim preduzećima u većinskom vlasništvu Federacije BiH, kao i njihovim uposlenicima. Taj iznos ne može biti veći od dvije prosječne plate u Federaciji BiH do završetka krize izazvane pandemijom COVID-19. Od ovog ograničenja se izuzimaju oni organi, institucije i javna preduzeća kao i njihovi uposlenici koji su direktno uključeni u rješavanje problema vanrednog stanja ili stanja prirodne nesreće (zdravstvo, policija, inspekcije …).

„Ovo je prilika da se izvrši pravičnija raspodjela sredstava iz budžeta Federacije Bosne i Hercegovine. Nije pravedno da plaća jednog ljekara bude 1.700, a direktora određenih agencija i do 9.000 KM“, poruka je potpredsjednice Mahmutbegović.

Inače, Mahmutbegović je u ulozi predsjednice Administrativne komisije Zastupničkog doma Parlamenta Federacije BiH zakazala za ponedjeljak sjednicu na kojoj će se razgovarati o navedenim odlukama.

Shodno razgovorima u pripremama za održavanje navedene sjednice, postoji raspoloženje većine članova Administrativne komisije da se ponese teret ekonomske krize u našoj zemlji koju trpe građani, a posebno oni najugroženiji koji su posljednjih sedmica ostali bez zaposlenja.

Mahmtutbegovć je na stanovištu da sve navedene odluke trebaju biti donesene „zbog proglašenog stanja nesreće izazvane pandemijom koronavirusa (COVID-19)“, a u cilju „ublažavanja negativnih ekonomskih posljedica pandemije, solidarišući se sa svima u realnom i javnom sektoru, naročito uzevši u obzir reducirane radne obaveze, primjerice, federalnih zastupnika“.

Prema mišljenju potpredsjednice Federacije BiH, teret krize trebaju ponijeti svi, a usvajanjem predloženih odluka uštedjet će se značajna novčana sredstva u budžetu Federacije BiH koja mogu biti usmjerena u Fond solidarnosti.

„Ne može javni sektor ostati imun na sva ova dešavanja i zadržati sva trenutna prava i beneficije dok se realni sektor, od kojeg direktno zavisi, vidno urušava zbog novonastale situacije“, izričita je potpredsjednica Mahmutbegović.

Inače, predložene aktivnosti Mahmutbegović je i ranije najavila u svojim izjavama za medije.

„Krajnje nemoralno, nečasno i nepravično da se u toku trajanja ovako ekstremno opasnih uvjeta isplaćuju naknade za prava koja se ne mogu konzumirati, poput odlazaka u mjesto prijavljenog prebivališta, naknada za odvojeni život, za članstvo i rad u komisijama i radnih tijelima koja se ne sastaju i ne održavaju sjednice… Svaka kriza, pa i ova je svojevrsna šansa koju trebamo iskoristiti u smislu dodatnog jačanja sistema i kontrole finansijskih tokova i javne potrošnje jer je i više nego evidentno da u nizu zakonskih rješenja postoje brojne anomalije i devijacije koje predstavljaju osnov za nesavjesno i nemoralno trošenje budžetskih sredstava“, kazala je tom prilikom Mahmutbegović.

Previous Zasijmo obradive površine naše plodne bosanske zemlje
Next Absolute Group iz Travnika donirao dezinfekcione tunele

You might also like

NAŠI DANI

Građani Foče na novim protestima protiv izgradnje malih hidroelektrana

Okupljanjem pored rijeke Bjelave stanovnici opštine Foča još jedanput su izrazili ogorčenje zbog aktuelnih i planiranih radova na izgradnji većeg broja malih hidroelektrana na području ove lokalne zajednice. Oni su

NAŠI DANI

Međunarodni sud: Predata aplikacija za reviziju presude

Delegacija Bosne i Hercegovine predvođena Davidom Schefferom, Phon van den Biesenom i Sakibom Softićem predala je aplikaciju za reviziju presude Bosne i Hercegovine protiv Srbije. Kako javlja reporter N1 Vlado

NAŠI DANI

Sarajevo: Proslava Đurđevdana na Gorici uz pjesmu, janje i jorgovan

Pjesma danas odjekuje Goricom, sarajevskim naseljem gdje deseci romskih porodica proslavljaju svoj najveći praznik Đurđevdan. Posebno je veselo u porodici Kasima Zahirovića gdje ni kišni pljusak nije uspio pokvariti raspoloženje.