Maida Gorčević: Genocid u Srebrenici svjedoči o bezgraničnosti ljudske svireposti

Maida Gorčević: Genocid u Srebrenici svjedoči o bezgraničnosti ljudske svireposti

Ministrica Evropskih poslova Crne Gore Maida Gorčević poručila je danas da je genocid u Srebrenici kao najveći ratni zločin u Evropi nakon Drugog svjetskog rata svjedoči o bezgraničnosti ljudske svireposti i okrutnosti kada politika mržnje otruje društvo, javlja Anadolu.

U Memorijalnom centru Srebrenica – Potočari danas se obilježava 29. godišnjica genocida nad Bošnjacima Srebrenice i ukop posmrtnih ostataka 14 žrtava genocida počinjenog u ljeto 1995. godine.

U ime delegacije Crne Gore prisutnim se obratila ministrica Gorčević koja je istakla da je nemoguće ne osjetiti beskrajnu tugu i bol, ali i odgovornost da se genocid u Srebrenici nikada ne zaboravi i ne ponovi.

“Dužnost donosilaca odluka u regionu je da se borimo protiv svih oblika mržnje i netolerancije kao osnova prevencije nasilja i ratnih konflikata. Kao Bošnjakinja iz Crne Gore, ali i kao i majka i čovjek, žalim što historija nije zabilježila drugi slijed događaja. Žalim što među onim, koji su morali biti prijatelji i komšije, nije bilo dovoljno ljudi i što razum nije nadvladao zlokobnost nauma čije su posljedice nepovratne“, kazala je Gorčević.

Istakla je da protekle skoro tri decenije nisu bile dovoljne da se odgovori na pitanja jesmo li spoznali opasnosti zločinačkih pobuda nacionalizma i radimo li dovoljno da buduća vremena ne svjedoče genocidu nad bilo kojim narodom na ovom prostoru.

“Ovaj najveći ratni zločin u Evropi nakon Drugog svjetskog rata svjedoči o bezgraničnosti ljudske svireposti i okrutnosti kada politika mržnje otruje društvo. Zato godišnjice ovog masakra moraju biti prilika sjećanje i istinu jer odreći se istine o prošlosti znači odustati od budućnosti oslobođene strepnje da se istodobno može ponoviti, a bezbrižnu budućnost možemo temeljiti jedino na odlučnom suprotstavljanju i dalje žilavim, ali srećom nepopularnim idejama o nadmoći svog ili inferiornosti drugih naroda idejama koje inzistiraju na etnički homogenom društvu i iluzijama da je mir precijenjen, a rat svrsishodan“, kazala je Gorčević.

Naglasivši važnost optimizma i u najtežim vremenima, Gorčević je kazala da preživjele žrtve genocida u Srebrenici jesu primjer hrabrosti.

“Uzorno i herojski je decenijama ne posustajati u potrazi za ispunjenjem pravde, uz neprestanu borbu sa posljedicama lične i porodične tragedije. U ime Crne Gore izražavam najdublje saosjećanje sa porodicama žrtava i poštovanje svima koji ustrajavaju da genocid u Srebrenici nikada ne zaboravimo. Svim 8.372 nevino i mučki ubijene srebreničke žrtva, zbog snova koje nikada nisu dobili priliku da ispune, zbogdobrog koje nisu uspjeli da učine zbog porodica koje su priželjkivali da osnuju, ali i zbog budućih generacija kojima moramo obezbijediti mir, neka je vječni rahmet“, poručila je Gorčević.

Video AJB
Previous Dan sjećanja u Novom Pazaru: Tišina i poštovanje za žrtve genocida u Srebrenici
Next Golgota Kadira Habibovića: Preživio strijeljanje u Srebrenici

You might also like

RIJEČ

HDZ je najgenocidniji politički entitet u ovom dijelu Europe

  Nitko, ali baš nitko sve ove godine prema Hrvatima nije počinio takve zločine u BiH kao HDZ. I to zajednički HDZ iz Zagreba i onaj Čovićev iz Mostara. Javno

RIJEČ

Azem Vlasi: Sad je u Srbiji sve kao u vrijeme Miloševića. Na istim talasnim dužinama su mediji

Gost telwevizije N1 bio je kosovski advokat, politički konsultant, bivši visoki državni i partijski funkcioner Azem Vlasi. Vlasi je oštro kritikovao srbijanske vlasti u Beogradu, a tvrdnje o planovima za

RIJEČ

Crnogorski rukometaši pobijedili Srbiju; zeleni dresovi u spomen na anti-srpske Komite iz 1918.

Nakon proglašenja nezavisnosi (2006.) i izdvajanja iz zajednice sa Srbijom, Crna Gora svakodnevno krči put svoje suverenosti. Nedavno usvojeni Zakon o vjerskim zajednicima predviđa vraćanje državi bogomolja izgrađenih do 1918.,