Majka kirgiske nacije: Žena koja je ujedinila narod i suprotstavila se Rusima i Kinezima

Majka kirgiske nacije: Žena koja je ujedinila narod i suprotstavila se Rusima i Kinezima

Jednu od značajnih uloga u historiji Republike Kirgistan predstavlja Kurmanjan Datka.

 

Ona je zbog svoje hrabrosti i zalaganja za ujedinjenje i nezavisnost te države priznata kao majka kirgiske nacije.

Kurmanjan je rođena 1811. godine u gradu Osh koji je danas drugi grad po veličini u Kirgistanu. Kada je napunila 18 godina po tradiciji se trebala udati za čovjeka kojeg su odabrali njeni roditelji, ali je Kurmanjan to odbila udavši se za vojskovođu Alimbeka, vladara pokrajine Alai.

Nakon njegove smrti Kurmanjan preuzima vlast 1862. godine. Desetak godina nakon toga pokrajina Alai ulazi u sastav Ruskog Carstva, čemu su doprinijeli i unutrašnji sukobi između kirgiskih plemena.

Kurmanjan je neumorno radila na ujedinjenju dvadesetak kirgiskih plemena i njihovih teritorija protiv ruskih i kineskih okupatora. U tome je i uspjela te je organizovala snažnu vojsku koju je sama predvodila.

Ona je do danas ostala zapamćena kao datka (pravedni vladar), „krajica Alaja“ i „majka kirgiske nacije“. U gradu Oshu nalazi se njena statua i historijski muzej koji nosi njeno ime.

O njenom životu je 2014. godine snimljen i film (Kurmanjan Datka: Queen of the mountains), koji je osvojio šest filmskih nagrada a nominovan je i za Oskara.

(Preporod/MiruhBosne)

Previous Šaćirbej: Možemo postati igra između velikih sila. Moramo naći mjesto u EU i NATO-u
Next IVICA OSIM: Ne mislim da je Grčka bolja od nas, ali iskreno mislim da su Grci puno veći patrioti nego mi

You might also like

HISTORIJA

Glasinac: Tragovi historije

Zna se da je u doba Ilira Glasinac bio gusto naseljen. Broj stanovnika prije 2300 godina bio je približno jednak broju stanovnika iz sedamdesetih godina dvadesetog vijeka. O bogatstvu Autarijata

HISTORIJA

Prije jednog vijeka Bosna bila vodeća pčelarska sila u svijetu!

Prije više od stotinu godina Bosna i Hercegovina je bila prva zemlja Evrope, odnosno svijeta po broju košnica pčela na stotinu stanovnika! Prema objavljenoj tabeli švajcarskih novina ‘Schveiz Binenzaitung’, a

HISTORIJA

Glasovit Bošnjak: Osman-paša Pazvanoglija

Poljski inžiniri preudesiše mu sustav utvrda vidinskih. Divna mu vojska sastojala je od Arbanasa, Turaka i Bugara; pošljednji su mu osobito valjali kao konjanici. Baše kirdžalija stupiše u njegovu službu,