Makarević: Izvoz u Norvešku povećan za skoro 30 posto

Makarević: Izvoz u Norvešku povećan za skoro 30 posto

 

Na godišnjoj sjednici udruženja Pozitiv u Zenici, ambasador Bosne i Hercegovine u Kraljevini Norveškoj Nedim Makarević istakao je da je plan povećanja izvoza u ovu skandinavsku zemlju dostignut pa čak i premašen.

– U odnosu na prošlu, ove godine je, prema dostupnim podacima, izvoz povećan za gotovo 30 posto, i to bez decembarskih podataka – ističe ambasador Makarević.

Upravo je Ambasada Bosne i Hercegovine u Oslu bila organizator i domaćin prvog susreta članova Udruženja poslovnih ljudi iz BiH “Pozitiv” s bosanskohercegovačkim biznismenima u Norveškoj koji su u ovoj skandinavskoj zemlji nedavno registrirali Norveško-bosanskohercegovačku komoru.

Ambasador Makarević je tada naglasio da je jedan od njegovih prioriteta poboljšati bilateralnu trgovinsku razmjenu između Bosne i Hercegovine i Norveške. Ističe da se do sada nije dovoljno koristio potencijal saradnje s našim privrednicima koji su vrlo poduzetni i uspješni u Norveškoj.

– Ideja je bila povezati poduzetnike iz Bosne i Hercegovine s bosanskohercegovačkim poduzetnicima iz Norveške, koji su sada organizirani i žele saradnju s domovinom. I ta ideja je urodila plodom. Pogotovo sto je prvi susret u Oslu bio ujedno i prvi put da privrednici iz Bosne i Hercegovine u ovolikom broju i organizirano dolaze u Norvešku kako bi uspostavili kontakt i saradnju s našim iseljenicima koji posluju u ovoj zemlji, naglašava Makarević.

Na tom sastanku su bili predstavnici iz oblasti sigurnosti, turizma, industrije stakla, obrade drveta, elektro i mašinske industrije, građevinarstva informatike te arhitekture. Vjeruje se da će rezultat ove sinergije biti kreiranje zajedničkih projekata i u budućnosti.

Tom prilikom se prisutnima obradio i Nahid Hasanbegović, u ime udruženja “Pozitiv”, prezentirao rad udruženja i njihove planove za budućnost te se zahvalio ambasadoru Makareviću na saradnji.

Previous Šta je nama država! Narod Malezije donirao 47 mil. dolara za otplatu državnih dugova
Next Započela 'Starogradska bajka' - Besplatno klizalište i raznovrsni sadržaji

You might also like

Ekonomija/Biznis

Na Biznis forumu u Oslu 18 IT kompanija iz Bosne i Hercegovine

U glavnom gradu Norveške Oslu je održan dvodnevni Biznis forum IT kompanija na kojem se norveškoj javnosti predstavilo i 18 IT kompanija iz Bosne i Hercegovine, javlja АА. Biznis forum,

Ekonomija/Biznis

Tuzlanska Dita ide uzlaznim putem

  Otkako je najveći trgovinski lanac u Bosni i Hercegovini, kompanija ”Bingo” preuzela tuzlansku industriju deterdženata, u ”Diti 1997.” Tuzla imaju uredne plaće, normalne uvjete rada i potpisan Kolektivni ugovor.

Ekonomija/Biznis

Poslijeratni razvoj Kalesije: Kalesijski biznismeni kupuju firme širom Bosne i Hercegovine

Kalesija je prije rata bila među najnerazvijenijim općinama u Bosni i Hercegovini. Kažu da je u ondašnjem sistemu Kalesija kažnjavanja, a kao argument potežu i istraživanja da je majevički bazen