Malezija zatvara svoje luke za izraelske brodove

Malezija zatvara svoje luke za izraelske brodove

Malezijski premijer Anwar Ibrahim najavio je u srijedu zabranu pristajanja izraelskih brodova u svim lukama te zemlje na jugoistoku Azije, prenosi Anadolu.

“Ova ograničenja su odgovor na akcije Izraela koje ignorišu osnovne humanitarne principe i krše međunarodno pravo kroz kontinuirane masakre i zvjerstva nad Palestincima”, rekao je Anwar u saopštenju.

Neograničena zabrana pristajanja u svim malezijskim lukama biće nametnuta svim plovilima pod izraelskom zastavom, kao i onima u vlasništvu izraelske brodarske kompanije ZIM.

On je rekao da je vlada 2002. i 2005. dozvolila kompanijama registrovanim u Izraelu da se usidre, a potom pristanu u Maleziji.

Sve takve odluke su poništene, dodaje se u saopštenju.

Izraelski vazdušni i kopneni napadi na Pojas Gaze od napada Hamasa 7. oktobra ostavili su palestinsku enklavu u ruševinama s pola stambenog fonda priobalne teritorije oštećenog ili uništenog. Oko dva miliona ljudi raseljeno je unutar gusto naseljene enklave zbog nestašice hrane i vode.

U napadima je do sada ubijeno najmanje od 19.667 Palestinaca, a 52.586 je povrijeđeno.

Vjeruje se da je oko 1.200 Izraelaca ubijeno u napadu Hamasa.

Previous Berin Ljakić osvojio 1. mjesto na Evropskom Wushu Sanda prvenstvu
Next Knjiga “Od Batona do Kulina” - pokušaj da se dio naše historije otrgne od neznanja

You might also like

NAŠI DANI

Zukić: Jedan ‘njihov’ mi je rekao: “Lendo je posljednja linija odbrane bošnjačkog naroda”

Predsjednik Kluba Bošnjaka u Domu naroda Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine Muamer Zukić: Gospodin Konaković treba razgovarati sa svojim članstvom, sa svojim poslanicima i delegatima u parlametnima. Kao i gospodin

NAŠI DANI

Lendo: Odluka Bradare i Stojanovića je poruka da namjeravaju kršiti Ustav i ignorisati volju Bošnjaka

Član rukovodstva Federacije BiH i kandidat za predsjednika/potpredsjednika FBiH Refik Lendo izjavio je da je odluka Lidije Bradare i Igora Stojanovića da bez dogovora s njim imenuju predsjednika protivustavna, neprovodiva

NAŠI DANI

Protesti u Sarajevu: “NE tuđmanizaciji Bosne i Hercegovine i STOP ruskoj čizmi”

  Ispred Ambasade Republike Hrvatske u Sarajevu danas je organizovano mirno protestno okupljanje građana zbog politike aktuelnih vlasti Hrvatske prema Bosni i Hercegovini i bošnjačkom narodu, javlja Anadolu Agency (AA).