Malo koja zemlja može se pohvaliti ovim: Rast turizma 12 posto

Malo koja zemlja može se pohvaliti ovim: Rast turizma 12 posto

U periodu januar – oktobar 2019. turisti su ostvarili 1.448.086 posjeta, što je više za 12,0 % i 2.987.903 noćenja, što je više za 10,6 % u odnosu na isti period 2018. godine, pokazuju podaci državnog zavoda za statistiku.

Broj noćenja domaćih turista viši je za 8,1%, dok je broj noćenja stranih turista viši za 11,5 % u odnosu na isti period 2018. godine.

U ukupno ostvarenom broju noćenja učešće domaćih turista je 27,0 % dok je 73,0 % učešće stranih turista. U strukturi noćenja stranih turista najviše noćenja ostvarili su turisti iz Hrvatske (11,5%), Srbije (8,0%), Saudijske Arabije (7,1%), Kine (5,2%), Slovenije i Njemačke (sa po 5,1%), Italije (4,9%), Turske (4,7%), Ujedinjenih Arapskih Emirata (4,1%) i Poljske (4,0%) što je ukupno 59,7%. Turisti iz ostalih zemalja ostvarili su 40,3 % noćenja.

Što se tiče dužine boravka stranih turista u našoj zemlji, na prvom mjestu je: Malta sa 4,7 noći, Kuvajt sa 3,4 noći, Irska sa 3,2 noći i Island sa 3,1 noći.

Prema vrsti smještajnog objekta najveći broj noćenja ostvaren je u okviru djelatnosti Hoteli i sličan smještaj sa učešćem od 92,2%.

Previous OS BiH bit će bogatije za 4 nova helikoptera (Video)
Next Fahrudin Muminović, koji je preživio strijeljanje u Srebrenici uselio u novi dom

You might also like

SPORT

Večeras u Skenderiji klizački nastup Jayne Torvill i Christophera Deana

Večeras u Skenderiji Sarajevo Open 2024. i klizački spektakl za oči i dušu. Olimpijski šampioni Jayne Torvill i Christopher Dean otplesali na ledu svoj čuveni Bolero. Oživjela divna sjećanja, uz

BH RAZGLEDNICA

Otvorena sezona skijanja na Bjelašnici (FOTO)

 Nakon kašnjenja zbog nedostatka snijega, danas je na radost svih ljubitelja sportskih aktivnosti otvorena sezona skijanja na Bjelašnici. U funkciji su šestosjed i lift K1, te staza Kolijevka. Aldin Smajkan,

TURIZAM

Bosanskohercegovačko selo može biti naš novi turistički brend

Bosanskohercegovačko selo sa uređenim domaćinstvima, zdravom hranom, čistim zrakom, ljubaznim domaćinima i bogatim prirodnim i kulturno-historijskim nasljeđem može biti naš novi turistički brend, poručila je federalna ministrica okoliša i turizma