Manchester u SAD-u: Od 8.372 bosanske zastavice napravljen najveći Cvijet Srebrenice (FOTO)

Manchester u SAD-u: Od 8.372 bosanske zastavice napravljen najveći Cvijet Srebrenice (FOTO)

Dvadeseta godišnjica genocida u Srebrenici obilježena je u proteklim danima širom svijeta.

Bosanci i Hercegovci koji žive u inostranstvu, od SAD-a do Australije, kao i širom Evrope, različitim manifestacijama, performansima, kao i šetnjama odali su počast srebreničkim žrtvama.

Tako su i Bosanci i Hercegovci okupljeni oko Udruženja Bošnjaka New Hampshireaa (ABNH) u SAD-u sa svojim prijateljima održali veliki marš u kojem su pored bh. građana iz Manchestera učestvovali i volonteri i gosti iz Bostona i okolnih gradova. Neke osobe su vozile tri sata da bi bile s njima i da bi odali počast žrtvama genocida.

Veliki broj građana Manchestera je došao da podrži ovaj događaj koji je izvođen na dvije lokacije.

Učesnici marša, njih oko 500 su se okupili u Victory Parku odakle su krenuli u simboličnu šetnju u tridesetak minuta udaljeni Derrifield Park gdje je održana centralna svečanost i gdje je od 8.372 zastavice napravljen Srebrenički cvijet prečnika 65 metara, sa 761 zastavicom u svakoj latici. Zastavica sa imenom najmlađe žrtve je ostavljena u centar da bi se simbolično pokazala dubina srebreničke tragedije.

 

“Ovo je vjerovatno najveći Cvijet Srebrenice ikad napravljen u svijetu”, navode organizatori.

Tokom programa su djeca žrtava genocida u Srebrenici čitala priče svojih roditelja. Oni su na emotivan način ispričali neke detalje iz života, gubitak najmilijih, marš do slobodne teritorije u julu 1995. godine. Kroz suze i u nevjerici, posjetioci su pažljivo slušali. Prilikom dolaska na centralnu svečanost dijeljene su brošure sa pitanjima i odgovorima vezanim za Srebreničku tragediju a učesnici marša su se mogli upisati i u knjigu utisaka.

U publici su bili i gosti iz javnog i političkog života grada a specijalni izaslanik senatorice Jeanne Shaheen, Letizia Ortiz je pročitala pismo koje je senatorica Shaheen uputila Bosancima i Hercegovcima Manchestera. Za ovaj gest je senatorica i bivša guvernerka Savezne Države New Hampshire, koja je iskreni prijatelj Bosne i Hercegovine i koja je jučer ponovo bila u Srebrenici u delegaciji sa predsjednikom Clintonom, dobila dugi aplauz.

“Marš i svečanost je organizovan od stane ABNH i grupe od pedesetak volontera koji su u zadnjih mjesec dana vrijedno radili praveći zastavice i pišući imena svake žrtve na zastavici ali i sve ostale radnje da bi jedan ovakav događaj mogao uspješno da se organizuje”, navode organizatori u svom saopštenju.

(klix.ba/mb)

Previous Konaković: Majke Srebrenice su tebi pružile ruke Vučiću, nije teza da ti nekome pružaš ruku
Next Mehmedović: Sigurnosnim sistemom u BiH upravljaju velikosrpske obavještajne strukture

You might also like

NAŠI DANI

Crnogorci se okupljaju: Ne damo te Crna Goro!

Za danas u 17 sati je najavljeno okupljanje Crnogoraca ispred Cetinjskog manastira sa kojeg će se, kako je saopšteno, poslati jasna poruka – SVE JE PROLAZNO, SAMO LJUBAV PREMA CRNOJ

NAŠI DANI

Iza kulisa sjednice Izvršnog odbora: Zmajevi bi mogli dobiti psihologa

Tresla se gora – rodio se miš. Ukratko, na prvu, ovom rečenicom može se opisati ono što se događalo od nedjelje, u popodnevim satim, do danas, u 16.45 sati. No,

NAŠI DANI

U Cazinu ovih dana otvorena dva nova školska objekta

6. septembra za 45 prvačića OŠ „Cazin 1“ bio je poseban dan. Upravo su oni prvi kročili u novu školsku zgradu gdje će narednih devet godina naučiti puno toga. Uz