Manifestacija “512. dani Ajvatovice”: Konjanici iz Karaule krenuli ka Pruscu

Manifestacija “512. dani Ajvatovice”: Konjanici iz Karaule krenuli ka Pruscu

U okviru obilježavanja tradicionalne kulturno-vjerske manifestacije “512. dani Ajvatovice”, jutros je iz Karaule, nedaleko od Turbeta u centralnom dijelu Bosne i Hercegovine, krenulo 110 konjanika, koji će nakon prolaska kroz Donji Vakuf nastavili put ka Pruscu, gdje će u nedjelju biti održan centralni dio manifestacije.

Ukupno 110 konjanika različitih starosnih dobi, odjeveni u tradicionalnu nošnju, nakon učenja odlomaka iz Kur'ana i dove, koju je proučio Džemail ef. Ibranović, izaslanik muftije travničkog, krenuli su ka najvećem dovištu muslimana u Evropi, Ajvaz-dedinoj stijeni u Pruscu.

Konjanici odjeveni u tradicionalnu nošnju, učeći tekbire i ilahije, uz prve zrake sunca prošli su kroz malo mjesto Karaulu, dok su ih sa prozora kuća i avlija ispraćali i sretan put poželjeli lokalni mještani.

Prolazak konjanika kroz selo i sveukupan prateći ambijent na trenutak je posmatrače mogao vratiti u neka minula vremena. Nekoliko mališana također je jutros na konjima krenulo ka Ajvatovici, što ukazuje da će ova tradicija biti nastavljena i u godinama koje slijede.

Foto: AA

Elmedina Kunić ima devet godina i među najmlađim je učesnicima manifestacije.

Kako je rekla, ovo je četvrti put da učestvuje na Ajvatovici, a jutros je s njom omiljen konj Jadran.

Rasim Gradinčić, koji će u augustu napuniti 70 godina, Ajvatovicu pohodi svake godine. Jutros je put Prusca u kočiji krenuo sa suprugom Đulsom.

“Kako se ide, ja idem, uvijek smo skupa. Ide i porodica, unuci. Ovo je postala porodična tradicija”, rekao je.

Edin Kevac (45) predvodi konjicu iz Kozarca.

Ovo mu je drugo učešće na Ajvatovici, a ove godine Kozarac će predstavljati sedam konjanika.

“Ajvatovica nam znači mnogo. Jedan od najvećih skupova što se tiče Bošnjaka”, rekao je.

Izvor: Agencije

Previous ArcelorMittal Zenica - od poslovanja s gubitkom do godišnje zarade od 200 miliona maraka
Next Evropa ponovo pali elektrane, Bosna i Hercegovina proizvodi struju kao nikad ranije

You might also like

NAŠI DANI

U TOKU KONZERVACIJA DIJELA BEDEMSKOG ZIDA – ULAZA NA STAROM GRADU JEZERSKOM

Dana 5. maja 2016. godine ministar Ministarstva za građenje, prostorno uređenje i zaštitu okoliša Unsko-sanskog kantona, Tahir Nuhić zajedno sa profesorom Fikretom Midžićem obišao je lokalitet starog grada Jezerski koji

BH RAZGLEDNICA

NP Una, sedamnaest posto više posjeta ove godine

Ovogodišnja turistička sezona, s predsezonom i trenutnom podsezonom, u Nacionalnom parku ‘Una’ izuzetno je uspješna jer je ovo zaštićeno područje do sada posjetilo 117.000 turista. To je povećanje broja posjetilaca

TURIZAM

Vlašić među omiljenim destinacijama za novogodišnje praznike: Više od 10.000 posjetilaca

  Više od 10.000 posjetilaca iz Bosne i Hercegovine i inostranstva  proslavilo je Novu godinu na Vlašiću, gdje je bio organizovan i doček na otvorenom, uz spektakularan vatromet koji je