Manifestacija “512. dani Ajvatovice”: Konjanici iz Karaule krenuli ka Pruscu

Manifestacija “512. dani Ajvatovice”: Konjanici iz Karaule krenuli ka Pruscu

U okviru obilježavanja tradicionalne kulturno-vjerske manifestacije “512. dani Ajvatovice”, jutros je iz Karaule, nedaleko od Turbeta u centralnom dijelu Bosne i Hercegovine, krenulo 110 konjanika, koji će nakon prolaska kroz Donji Vakuf nastavili put ka Pruscu, gdje će u nedjelju biti održan centralni dio manifestacije.

Ukupno 110 konjanika različitih starosnih dobi, odjeveni u tradicionalnu nošnju, nakon učenja odlomaka iz Kur’ana i dove, koju je proučio Džemail ef. Ibranović, izaslanik muftije travničkog, krenuli su ka najvećem dovištu muslimana u Evropi, Ajvaz-dedinoj stijeni u Pruscu.

Konjanici odjeveni u tradicionalnu nošnju, učeći tekbire i ilahije, uz prve zrake sunca prošli su kroz malo mjesto Karaulu, dok su ih sa prozora kuća i avlija ispraćali i sretan put poželjeli lokalni mještani.

Prolazak konjanika kroz selo i sveukupan prateći ambijent na trenutak je posmatrače mogao vratiti u neka minula vremena. Nekoliko mališana također je jutros na konjima krenulo ka Ajvatovici, što ukazuje da će ova tradicija biti nastavljena i u godinama koje slijede.

Foto: AA

Elmedina Kunić ima devet godina i među najmlađim je učesnicima manifestacije.

Kako je rekla, ovo je četvrti put da učestvuje na Ajvatovici, a jutros je s njom omiljen konj Jadran.

Rasim Gradinčić, koji će u augustu napuniti 70 godina, Ajvatovicu pohodi svake godine. Jutros je put Prusca u kočiji krenuo sa suprugom Đulsom.

“Kako se ide, ja idem, uvijek smo skupa. Ide i porodica, unuci. Ovo je postala porodična tradicija”, rekao je.

Edin Kevac (45) predvodi konjicu iz Kozarca.

Ovo mu je drugo učešće na Ajvatovici, a ove godine Kozarac će predstavljati sedam konjanika.

“Ajvatovica nam znači mnogo. Jedan od najvećih skupova što se tiče Bošnjaka”, rekao je.

Izvor: Agencije

Previous ArcelorMittal Zenica - od poslovanja s gubitkom do godišnje zarade od 200 miliona maraka
Next Evropa ponovo pali elektrane, Bosna i Hercegovina proizvodi struju kao nikad ranije

You might also like

TURIZAM

Bh. turistički biser Blagaj: Tekija, Buna, utvrda, vile s bazenima…

U dolini Bune u davna vremena nastao je Blagaj. Na izvorištu rijeke prije pet vjekova i derviška ili sufijska tekija, a u novom vremenu pored nje niz objekata. Na brdu

BH RAZGLEDNICA

Jelešković: Cilj je zaštita i očuvanje prirode, pokrećemo uređenje Stojčevca

Direktor Kantonalne javne ustanove za zaštićena prirodna područja Kantona Sarajevo Asad Jelešković ističe kako je pandemija koronavirusa ostavila evidentne posljedice na poslovanje te ustanove te da su ostvareni prihodi znatno

HISTORIJA

Zastava iz Mohačke bitke gotovo pet stoljeća čuva se u Tešnju

Zastava potiče iz bitke koja se 29. augusta 1526. godine vodila između osmanskog sultana Sulejmana Veličanstvenog i ugarskog kralja Ludovika II Zastava korištena tokom Mohačke bitke vođene 29. augusta 1526.