Manifestacija ”Odbrana BiH – Igman 2022”: Izložba “Domovina u srcu“ i projekcija filma i tribina o heroju Nesibu Malkiću

Manifestacija ”Odbrana BiH – Igman 2022”: Izložba “Domovina u srcu“ i projekcija filma i tribina o heroju Nesibu Malkiću

Programske aktivnosti manifestacije “Odbrana Bosne i Hercegovine – Igman 2022“ nastavljaju se u Bugojnu 1. avgusta i u Ilijašu dan kasnije, javlja AA.

U Kulturno-sportskom centru Bugojno u ponedjeljak s početkom u 18 sati bit će upriličeno otvaranje ižložbe “Domovina u srcu“.

Riječ je o izložbi 2. rendžerskog puka Oružanih snaga Bosne i Hercegovine (OS BiH), koja kroz dvadesetak izloženih panoa opisuje historiografiju bosanskohercegovačke države kroz jednu militarnu perspektivu. Izložba prikazuje Bosnu i Hercegovinu kroz vjekove, od povelje Kulina bana do današnjeg dana.

Prikazuje najznačajnije dokumente i najznačajnije datume u historiji Bosne i Hercegovine i sastavljena je od tri segmenta. U prvom dijelu niz dokumenata i eksponata hronološki ilustruju historijat Bosne i Hercegovine od njenog nastanka do današnjih dana. U drugom segmentu izložbe predstavljene su ratne zastave svih jedinica Drugog korpusa Armije RBiH, a u trećem segmentu prezentirano je raznovrsno naoružanje i oprema koju su u proteklom ratu koristili borci Drugog korpusa Armije RBiH.

Izložba “Domovina u srcu“ bit će otvorena do 6. avgusta 2022. godine.

Uporedo s tim, u Kulturno-sportskom centru Ilijaš u utorak će s početkom u 14 sati biti upriličena projekcija filma i tribina posvećena sjećanju na Nesiba Malkića – heroja oslobodilačkog rata.

Heroj Nesib Malkić bio je bosanskohercegovački borac i pripadnik Armije Republike Bosne i Hercegovine. Poginuo je 25. oktobra 1993. godine. Braneći svoju domovinu ostavio je neizbrisiv trag. Rođen je u Živinicama u Gornjim Dubravama, a bio je aktivno vojno lice.

Poginuo je na dužnosti komandanta 210. brdske brigade prilikom izviđanja u rejonu Crne Rijeke kod Olova. Brigada kojom je komandovao, nakon njegove pogibije dobila je naziv 210. viteška brigada Nesib Malkić.

Dana 6. decembra 1993. godine dodijeljen mu je Zlatni lijlan, 1994. za herojski doprinos u odbrambeno-oslobodilačkom ratu, izuzetno junaštvo, Nesib Malkić je posthumno odlikovan Ordenom heroja oslobodilačkog rata, a 1996. godine posthumno je unaprijeđen u čin brigadira Armije RBiH.

Na projekciji filma i tribini obratit će se i ministar za boračka pitanja Kantona Sarajevo Omer Osmanović.

Previous Premijer Španije u posjeti Bosni i Hercegovini
Next ASA Banka kreće u pripajanje bivše Sberbank BH i stvaranje jake domaće banke

You might also like

NAŠI DANI

Vučić o ukidanju entiteta Rs: Taj koji bi to da radi ne želi dobro miru i stabilnosti na Balkanu

Predsjednik Sbije Aleksandar Vučić izjavio je danas na otvaranju nove COVID bolnice u Kruševcu da poštuje integritet Bosne i Hercegovine, ali da ne može da pristane na ideje o ukidanju

NAŠI DANI

Reisul-ulema: Dok se ponovo vrši progon vjerskog službenika, bošnjački intelektualci šute. Da li se boje Milorada Dodika?

 Reisul-ulema Islamske zajednice Husein-ef. Kavazović poručio je kako su on i Milorad Dodik na suprotnim stranama.  “Milorad Dodik i ja nismo na istoj strani. Ja sam na strani žrtve, a

NAŠI DANI

Bosna i Hercegovina povećala izvoz za 16,6 %

U periodu januar-mart 2021. godine izvoz je iznosio 3 milijarde 64 miliona KM, što je za 16,6 % više nego u istom periodu 2020. godine, dok je uvoz iznosio 4