Manifestacija ‘Odbrana Bosne i Hercegovine – Igman 2021.’

Manifestacija ‘Odbrana Bosne i Hercegovine – Igman 2021.’

 U okviru manifestacije “Odbrana BiH – Igman 2021.” u Sarajevu, učesnici manifestacije postrojili su se na Trgu Prvog korpusa Armije Republike Bosne i Hercegovine na Skenderiji, a potom su defileu kroz grad posjetili i položili cvijeće na mjestima masovnog stradanja građana Sarajeva tokom proteklog rata.

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić je, obraćajući se na manifestaciji Odbrana BiH – Igman 2021., večeras u Memorijalnom centru Kovači, kazao da se ovih dana obilježava još jedna godišnjica herojskog otpora branioca Grada Sarajeva i države Bosne i Hercegovine na lokalitetu Igmana, koji je bio strateški važno mjesto u cjelokupnoj odbrani države Bosne i Hercegovine.  

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović, u obraćanju zvanicama tokom večerašnjeg otvaranja centralnog programa manifestacije „Odbrana Bosne i Hercegovine – Igman 2021.“, naglasio je značaj ratne bitke na Igmanu za odbranu Sarajeva i Bosne i Hercegovine, jedne od najvećih vojnih pobjeda koju su izborili branioci Armije Republike Bosne i Hercegovine.

-Manifestacija podrazumijeva odavanje počasti, vjerske obrede, te spomen i sjećanje na šehide i poginule borce Armije i MUP-a Republike Bosne i Hercegovine, uz prigodan kulturno-umjetnički program, okrugli sto i druge sadržaje.

Prije zvaničnog otvaranja manifestacije, održan je kratak historijski čas o temi “Kako smo opstali i preživjeli u Sarajevu pod opsadom”. Nakon zvaničnog dijela i obraćanja održan je i koncert ​​​​​​​kao prilika za prisjećanje na patriotske pjesme.

Image

Mirza Terzo, pomoćnik federalnog ministra za pitanja boraca i predsjednik Organizacionog odbora manifestacije “Odbrana BiH – Igman 2021.”, kazao je da je jedan od ciljeva manifestacije ukazati na vrijednosti onoga šta su uradili pripadnici Armije i MUP-a RBiH.

Istakao je da je obilježavanje ovakvih događaja značajno, prije svega, zbog mlađih generacija.

“Mlade generacije nemaju priliku u školama izučavati šta su uradili najhrabriji momci i kćeri ove države. Mislim da djeca ne znaju dovoljno jer se sve svodi na priče koje slušaju u kućama”, pojasnio je Terzo.

Penzionisani general Rizvo Pleh govorio je o značaju kulture sjećanja. Kako je kazao, program manifestacije je reduciran zbog pandemije koronavirusa.

“Važno je da se svi događaji obilježe na neki način zbog kontinuiteta. Vrlo je bitno da mlađe generacije imaju informaciju i da znaju kako je bilo u teškim vremenima, kada su ova država i narod bili u velikom iskušenju da se odbrani i opstane”, rekao je Pleh.

Kako je kazao, mnogo je ljudi dalo živote za odbranu ove zemlje.

Zbog pandemije koronavirusa ovogodišnju manifestaciju organizatori su programski prilagodili i u određenim sadržajima reducirali.

Bitka na Igmanu, jedna je od najznačanijih bitaka tokom odbrane od agresije na Bosnu i Hercegovinu. Agresorske snage su u ljeto 1993. godine imale plan da zauzimanjem Igmana u potpunosti zatvore obruč oko Sarajeva i tako prekinu vezu glavnog grada sa ostatkom zemlje i svijeta. Zahvaljujući hrabroj borbi pripadnika Armije RBiH, to nije dozvoljeno.

Izvor: Agencije

Previous Reakcije: Dodika pod hitno treba smijeniti i procesuirati zbog njegovog govora mržnje
Next Pezer: S ponosom sam pored srca nosio grb svoje domovine

You might also like

OTPOR BOSNE

Tahirović podsjeća zaboravnog Milanovića: Armija RBiH doslovno je spašavala Hrvatsku vojsku od zastoja i propasti “Oluje”

Hrvatska obilježava 28. godišnjicu vojno-policijske akcije “Oluja”, provedene od 4. do 7. avgusta 1995. godine. “Olujom” je okončana gotovo četverogodišnja pobuna dijela hrvatskih Srba koji su na širem području Like,

OTPOR BOSNE

Goražde: Sjećanje na komandanta Zaima Imamovića

U organizaciji Udruženja za očuvanje lika i djela Zima Imamovića i saboraca, danas je prigodnim programom na Zaimovom dolu obilježena godišnjica formiranja Prvog bataljona 1. Drinske brigade Armije RBiH, kao

OTPOR BOSNE

‘Odlučio sam život dati, ali Bosnu sačuvati!’ – Godišnjica pogibije komandanta Muharema Horića

U Starom Teočaku danas je obilježena 31. godišnjica od pogibije velikog komadanta, majora i zlatnog ljiljana Muharema Horića. Tim povodom saborci, porodica i predstavnici boračkih udruženja obišli su njegov mezar