Manifestacija ”Vjerni slobodi i domovini” održana u Mostaru

Manifestacija ”Vjerni slobodi i domovini” održana u Mostaru

Dan pobjede nad fašizmom, Dana Evrope, Dana Zlatnih ljiljana, Dan logoraša, godišnjica ubistava zarobljenih pripadnika Armije Republike Bosne i Hercegovine u zgradi 4. Korpusa, te 28. godišnjica presuđene agresije HVO-a i HV-a na Mostar, danas se obilježavaju u ovom gradu.

Brojne delegacije položile su cvijeće na Partizanskom spomen groblju i mezarju Šehitluci, nakon čega je izveden počasni skok sa Starog mosta, a kompletan program nazvan “Vjerni slobodi – vjerni domovini”, okončan je svečanom akademijom u Centru za kulturu Mostar.

“Moramo se sjećati prošlosti. Moramo je i obilježavati i učiti iz nje. Prošlo je 26 godina od rata, a mi smo još uvijek u ratu, samo što više ne puca. Neki ljudi su i danas opsjednuti ratom. Pozivam sve da iz prošlosti uzmemo i zadržimo dobre i lijepe stvari, da naučimo pomagati slabijem i drugačijem, nemoćnom, ali istovremeno zagledani u budućnost. Na iskustvu svih koji su dali živote za slobodu, nadahnimo se najboljim stvarima i gradimo ovu zemlju, jer druge nemamo. Koliko god se neki upinjali da promijene identitet, neke druge zemlje nisu njihove domovine. Svima koji su ovdje rođeni i rasli domovina je Bosna i Hercegovina. Možemo voljeti neke druge nama bliske zemlje, ali naša je samo Bosna i Hercegovina. Volimo slobodu, jer ako istinski volimo slobodu, voljet ćemo i domovinu“, izjavio je predsjednik UABNOR-a BiH Sead Đulić.

Slika

Danas je obilježen i Dan Zlatnih ljiljana.

“Naša jasna i glasna poruka je: ‘Sve za domovinu!’, ili ‘Bosnu i Hercegovinu – nizašto ne damo’. Ovo govorim u kontekstu nekih papira kojih ima li nema. Poručujem da ne želimo rat, ali od njega ne bježimo i nikad nećemo bježati. Mirnog razlaza Bosne i Hercegovine – nema. Nijedan susjed na uštrb Bosne i Hercegovine neće postati veliki. Oni koji zagovaraju nekakve mirne razlaze svjesni su da se Bosna i Hercegovina mirno ne može podijeliti“, izjavio je predsjednik Udruženja “Zlatni ljiljani“, Aljo Bošnjaković.

Organizatori današnje manifestacije bili su UABNOR, Medžlis Islamske zajednice Mostar, Udruženje “Zlatni ljiljani“ i Udruženje logoraša “Mostar“.

Devetog maja 1993. počela je brutalna agresija HVO-a i HV-a na Mostar tokom koje je grad doživio orgomna razaranja. Brojni punoljetni Mostarci i Mostarke završili su u zloglasnim logorima gdje su mučeni i ubijani. Tokom agresije srušen je i Stari most – najvrjedniji spomenik kulture u Bosni i Hercegovini.

Izvor: Agencije

Previous Nedžad Husić se kvalifikovao na Olimpijske Igre u Tokiju
Next Serdžada - respekt prema dizajnu, biranom materijalu, ukrasu i porijeklu

You might also like

NAŠI DANI

Masakri u Gazi: Izrael bombardovao konvoj s ranjenicima na ulazu u bolnicu, građane koji su bježali prema jugu…

Izrael bombarduje konvoj ranjenih Palestinaca, ubijajući i ranjavajući desetine Izraelska vojska bombardovala je konvoj koji je prevozio teško ranjene Palestince u Gazi, ubivši i povrijedivši mnoge, nekoliko sati nakon što

NAŠI DANI

PODIGNUTA OPTUŽNICA ZA ZLOČINE PROTIV ČOVJEČNOSTI NA PODRUČJU ZVORNIKA

Tužilac Posebnog odjela za ratne zločine podigao je optužnicu protiv:     – Spasojević Dragana, rođenog 1965. godine u opštini Zvornik, ranije osuđivanog, državljanina BiH i R Srbije, – Radović Vinka,

NAŠI DANI

Na Trebeviću brojni izletnici: Turisti iz EU iznenađeni načinom obilježavanja 1. maja

  Dok se 1. maj, Međunarodni praznik rada, širom svijeta obilježava radničkim protestima, stanovnici Bosne i Hercegovine odlučili su se za opušteniju verziju i organiziranje izleta, javlja Anadolu Agency (AA).