Maratonac Haris Koljenović osvojio drugo mjesto u New Yorku

Maratonac Haris Koljenović osvojio drugo mjesto u New Yorku

Atletičar iz Gusinja (Sandžak) Haris Koljenović proteklog vikenda (11.mart) na polumaratonu u New Yorku zabilježio je još jedan veliki uspjeh. Među više od dvije hiljade takmičara osvojio je vosoko drugo mjesto.

Naime, dvadesetčetverogodišnji sandžački maratonac ispod Prokletija i sa Alipašinih izvora, svoje atletske vještine savladao je u predjelima Kršle slavnog gazije Ali-paše, sada osvaja svjetske atletske staze.

Ovog puta Koljenović je trčao polumaraton u New Yorku, u subotu, tik uz obalu Atlantskog okeana, u dužini od 21.230 metara, koji je istrčao za 1 sahat 19 minuta i 23 sekunde. Polumaraton je održan po izuteno hladnom i vjetrovitom vremenu, temperatura se spuštala i do -10, što je učesnicima polumaratona zadavalo velike probleme, posebno zbog disanja, što je bio razlog odustajanja manjeg broja takmičara. Ali i pored vremenskih poteškoća sandžački maratonac Haris Koljenović je na duži dio staze vodio trku da bi u finišu ipak osvojio visoko drugo mjesto.

Dakako ovo je veliki sportski uspjeh za mladog atletu iz Gusinja, ali i za sport u Sandžaku, posebno za bošnjačku komunu u New Yorku u kojoj živi 30-tak hiljada Bošnjaka iz Gusinja i Plava.

Haris je na kraju polumaratona veliki uspjeh proslavio pred kamerom Sanapress iz New Yorka ponosno podižući zastavu Sandžaka.

Nakon završetka utrke dao je izjavu za Sanapress iz New Yorka, gdje je izrazio želju da učestvuje na poznatom svjetskom maratonu koji se svake godine održava u Chicagu. Kako saznaju Bošnjaci.Net, Islamska zajednica i Kulturni centar Plav-Gusinje u New Yorku i Bošnjačko-američka nacionalna asocijacija (BANA) učinit će sve da ovom našem mladom atleti omoguće i pospješe učestovanje na svjetskim maratonskim stazama.

Bošnjaci.Net su prošle godine pisali o velikom uspjehu sandžačkog maratonca Harisa Koljenovića kada je u New Yorku na polumaratonu u kategoriji od 20 do 29 godina osvojio prvo mjesto.

Naglašavamo da je u dosadašnjim takmičenjima Harisov sponzor bio bošnjački biznismen vlasnik njujorške građevinske firme „A&A“ hadži Ago Koljenović.

Važno je napomenuti, da je Haris nasljednik maratonske tradicije u bratsvu Koljenović, koji je do sada držao njegov bliski rođak Mirsad Koljenović koji je u nekoliko decenija na atletskim stazama trčao na više poznatih svjetskih maratona u New Yorku, Chicagu i gradovima više država u Europi. Ujedno Mirsad mu pruža podršku na stručan i svaki drugi način da nastavi sa trčanjem i da niže uspjehe.

 

Previous BPS Sefer Halilović: Istrage iz Hrvatske su Plenkovićevo i Čovićevo podmetanje
Next Topovi iz Krajine krase stare bosanske gradove

You might also like

NAŠI LJUDI

Vogošća: Sjećanje na ‘Zlatne ljiljane’ Mršo Hakiju i Vejo Remziju

U jednoj od najžešćih bitaka za Mujkića brdo koja je vođena u decembru 1992. godine, poginula su dva čuvena heroja dobitnici najvećeg ratnog priznanja „Zlatni ljiljan“ Hakija Mršo i Remzija

SPORT

Višća: Genijalni Robinho mi je spontano ”očistio kopačke” i odao veliko priznanje

  Edin Višća (28), fudbalski reprezentativac Bosne i Hercegovine igra u životnoj formi. Četrnaest kola prije kraja šampionata u turskoj Super ligi sa svojim Istanbul Basaksehirom prvi je na tabeli

NAŠI DANI

‘Cvijet Srebrenice’ u Saint Louisu

U dvorištu bošnjačke džamije ‘Nur’ u američkom gradu St. Louis dovršen je ‘Cvijet Srebrenice’ – simbol genocida nad Bošnjacima. Nikad ne zaboravimo srebrenički genocid! – poručuju iz St. Louis Islamic