Maslinovo ulje iz Hercegovine proglašeno za najbolje na takmičenju u New Yorku

Maslinovo ulje iz Hercegovine proglašeno za najbolje na takmičenju u New Yorku

 

Vinarija porodice Škegro iz Ljubuškog oko 25 godina uspješno proizvodi vina. Osim proizvodnje vina, ova porodica počela se baviti i proizvodnjom maslinovog ulja. Svoj brend “Krš” izložili su NYIOOC – svjetskom takmičenju maslinovih ulja i osvojili su zlatnu medalju.

Kako piše portal Olive Oil Times, brend Krš daje Bosni i Hercegovini sada priliku da se svrsta među zemlje u kojima se proizvodi najkvalitetnije ekstra djevičansko maslinovo ulje.

Ujedno, ova zlatna medalja je prvo priznanje i za Bosnu i Hercegovinu u najvažnijem takmičenju maslinovih ulja.

Veliki dio Hercegovine idealno je tlo za uzgoj masline, s obzirom na klimatske i druge uvjete.

“Mi smo mala porodicna firma sa iskustvom u proizvodnji vina”, izjavio je Bariša Škegro za Olive Oil Times.

“U jednom trenutku osjetili smo da bi mogli proširiti poslovanje i probati nešto novo. Ipak vodili smo računa o kvaliteti. Na našem zemljištu bilo je mnogo drveća masline koje je zasadio moj djed. Tu je i počela cijela ova avantura”, ispričao je Bariša Škegro.

Željna da razvije nove proizvode i duboko povezana za mediteranskom granom, ova porodična firma okrenula se unosnom sektoru proizvodnje ekstra djevičanskog maslinovog ulja. Oko 300 stabala masline uključeno je u proizvodnju.

“Tokom idućih pet godina, namjeravamo zasaditi između 200 i 300 novih stabala” izjavio je Škegro precizirajući da je prva faza njihovog plana proizvodnje maslinovog ulja izbor četiri vrste masline iz susjednih zemalja.

“Zasadili smo sortu masline – oblica, koja je široko rasprostranjena u Hrvatskoj kao i sorte pendolino, leccino i cipressino iz Italije”, napominje Bariša Škegro.

Imanje porodice Škegro locirano je na brdima oko Ljubuškog između 100 i 200 metara nadmorske visinei svega 30 kilometara od Jadranskog mora. Imanje krasi idealno zemljište i klimatski uslovi za uzgoj ovih sorti masline.

Oblica se koristi za proizvodnju maslinovog ulja ali i maslina. Krase je veći plodovi.

“Oblica ima sjajan urod. Zadovoljni smo i kvalitetom i količinom ploda koje daje”, ocijenio je Bariša Škegro.

 

(RadioSarajevo/MiruhBosne)
Previous Priča o Redži Hamziću, poštenjaku iz Goražda sa sarajevskom adresom, nikada ne umire
Next EYOF već budi olimpijski duh, stiže nam više učesnika nego na ZOI ’84!

You might also like

MADE IN BOSNIA-387

Bosanska kuhinja: U Cazinu tarhana za Guinnessa (Video)

Nakon tuzlanskog bureka, travničkih ćevapa, došla je na red i krajiška tarhana. S domaćom tarhanom, koju su za ovu priliku napravile domaćice iz Kulturnoumjetničkog društva “Stijena”, u šerpi zapremine četiri

MADE IN BOSNIA-387

TTU Energetik vraća sjaj starog tuzlanskog giganta: Za dvije godine uposleno 168 radnika

  Za samo dvije godine rada, Tvornica transportnih uređaja Energetik Tuzla, već je uspjela vratiti dio starog sjaja nekadašnjeg tvornice na čijim temeljima je otvorena. Na pet hiljada metara kvadratnih,

Ekonomija/Biznis

Rast izvoza u Švicarsku za 28 posto

U vanjskotrgovinskoj razmjeni Bosne i Hercegovine evidentan je rast izvoza u Švicarsku koji je u prvih šest mjeseci ove godine iznosio 126 miliona KM, što je više za 28 posto