Maslinovo ulje iz Hercegovine proglašeno za najbolje na takmičenju u New Yorku

Maslinovo ulje iz Hercegovine proglašeno za najbolje na takmičenju u New Yorku

 

Vinarija porodice Škegro iz Ljubuškog oko 25 godina uspješno proizvodi vina. Osim proizvodnje vina, ova porodica počela se baviti i proizvodnjom maslinovog ulja. Svoj brend “Krš” izložili su NYIOOC – svjetskom takmičenju maslinovih ulja i osvojili su zlatnu medalju.

Kako piše portal Olive Oil Times, brend Krš daje Bosni i Hercegovini sada priliku da se svrsta među zemlje u kojima se proizvodi najkvalitetnije ekstra djevičansko maslinovo ulje.

Ujedno, ova zlatna medalja je prvo priznanje i za Bosnu i Hercegovinu u najvažnijem takmičenju maslinovih ulja.

Veliki dio Hercegovine idealno je tlo za uzgoj masline, s obzirom na klimatske i druge uvjete.

“Mi smo mala porodicna firma sa iskustvom u proizvodnji vina”, izjavio je Bariša Škegro za Olive Oil Times.

“U jednom trenutku osjetili smo da bi mogli proširiti poslovanje i probati nešto novo. Ipak vodili smo računa o kvaliteti. Na našem zemljištu bilo je mnogo drveća masline koje je zasadio moj djed. Tu je i počela cijela ova avantura”, ispričao je Bariša Škegro.

Željna da razvije nove proizvode i duboko povezana za mediteranskom granom, ova porodična firma okrenula se unosnom sektoru proizvodnje ekstra djevičanskog maslinovog ulja. Oko 300 stabala masline uključeno je u proizvodnju.

“Tokom idućih pet godina, namjeravamo zasaditi između 200 i 300 novih stabala” izjavio je Škegro precizirajući da je prva faza njihovog plana proizvodnje maslinovog ulja izbor četiri vrste masline iz susjednih zemalja.

“Zasadili smo sortu masline – oblica, koja je široko rasprostranjena u Hrvatskoj kao i sorte pendolino, leccino i cipressino iz Italije”, napominje Bariša Škegro.

Imanje porodice Škegro locirano je na brdima oko Ljubuškog između 100 i 200 metara nadmorske visinei svega 30 kilometara od Jadranskog mora. Imanje krasi idealno zemljište i klimatski uslovi za uzgoj ovih sorti masline.

Oblica se koristi za proizvodnju maslinovog ulja ali i maslina. Krase je veći plodovi.

“Oblica ima sjajan urod. Zadovoljni smo i kvalitetom i količinom ploda koje daje”, ocijenio je Bariša Škegro.

 

(RadioSarajevo/MiruhBosne)
Previous Priča o Redži Hamziću, poštenjaku iz Goražda sa sarajevskom adresom, nikada ne umire
Next EYOF već budi olimpijski duh, stiže nam više učesnika nego na ZOI ’84!

You might also like

Ekonomija/Biznis

FLAYBOSNIA uspostavlja redovnu avionsku liniju između Bosne i Hercegovine i V. Britanije

Bosanskohercegovačka kompanija FLAYBOSNIA od 24.septembra avionom Airbus A319 nove generacije, uspostavlja redovnu avionsku liniju između Bosne i Hercegovine i Velike Britanije. FLYBOSNIA će imati tri puta sedmično letove s planovima

Ekonomija/Biznis

Tradicionalnom podjelom vode OAZA obilježava Svjetski dan voda

  Tradicionalnom podjelom vode OAZA i ove godine obilježava Svjetski dan voda. Na hiljade boca jednog od najnagrađivanijih bosanskohercegovačkih brandova vode biće poklonjeno danas u gradovima širom Bosne i Hercegovine.

Ekonomija/Biznis

Svim radnicima u rudnicima povećanje plata za 230 maraka

Ministar energije, rudarstva i industrije FBiH Nermin Džindić potvrdio je danas za Fenu da je sa Sindikatom radnika rudnika FBIH postignut dogovor o produženju kolektivnog ugovora.  Dodao je da će