Mašović: Srbija opet vara svijet, optužuje uhapšene za zločin a ne genocid!

Mašović: Srbija opet vara svijet, optužuje uhapšene za zločin a ne genocid!

 

Amor Mašović, član Kolegija direktora Instituta za nestale osobe BiH kaže da za njega nije vijest hapšenje optuženih za ratni zločin, već da bi top vijest bila da su uhapšeni zbog genocida nad Bošnjacima u Kravici, piše novinska agencija Patria.

– Postoji haška presuda da je u Srebrenici počinjen genocid, a ne ratni zločin. To su dvije različite optužnice i dva pojma koja nemaju ni približno isto značenje.

Ratni zločin je nižerangiran od genocida, a optužnica treba da se temelji upravo na genocidu. Meni to govori jedno- Srbija još nije spremna da se uhvati u koštac sa prošlošću, kako to Bruno Vekarić tvrdi, naglašava Mašović za Patriju.

Mašović napominje da je i u slučaju „Škorpioni“, strijeljanje Srebreničana u Godinjskim barama okarakterisano kao ratni zločin, a ne genocid.

Tako je sada i u slučaju Kravice. Nije počinjen, poručuje on, ratni zločin već genocid i to se mora stalno potencirati.

– Imamo svjedoka, Srbina, koji tvrdi da je upravo tu, on prisustvovao masovnim egzekucijama, kada su zarobljeni Bošnjaci dovođeni u autobusima na streljanje. On je gledao ta ubistva, tvrdi Mašović.

Srbija prema njegovom mišljenju lažno pokazuje svijetu da je spremna na saradnju, da hapsi zločince, ali iskrivljivanjem činjenica zapravo gura prst u oko žrtvama.

Previous Upravitelj skladišta u Kravici nakon ubistava Bošnjaka: Prizor je bio stravičan
Next Dan reintegracije Grbavice: Zločini prema ljudima i naselju ne smiju se zaboraviti

You might also like

AGRESIJA|GENOCID|URBICID

Kako je JNA masovno iseljavala Srbe iz Sarajeva

Procjenjuje se da u glavnom gradu Bosne i Hercegovine živi petina predratnog broja Srba u Sarajevu. Ono što srpski političari, međutim, prešućuju je da veliki broj njih Sarajevo napustilo u

AGRESIJA|GENOCID|URBICID

Džaferović prisustvovao obilježavanju Dana sjećanja na sve fočanske šehide i žrtve, nevino ubijene tokom agresije

Učenjem fatihe i polaganjem cvijeća, na Mostu stradanja (Željeznički most kod KPD Foča), član Predsjedništva BiH Džaferović i predstavnici delegacija drugih institucija odali su počast žrtvama. Član PBiH Džaferović je

NAŠI DANI

Tuzla: Obilježen 4. april ’92. godine kada je SO Tuzla donijela Odluku o odbrani

U Tuzli je danas obilježen 4. april, jedan od najvažnijih datuma za noviju historiju grada. Na današnji dan 1992. godine, Skupština opštine Tuzla donijela je odluku o organizaciji i pružanju