Mediji u Srbiji: Mašinerija ludila (Video)

Mediji u Srbiji: Mašinerija ludila (Video)

U najnovijem izvještaju o Srbiji Evropska komisija protiv rasizma i netolerancije Vijeća Evrope izražava zabrinutost zbog stalnog rasta govora mržnje u srpskom javnom diskursu, koji je pojačan širokim medijskim izvještavanjem.

Teško je uopće definisati stanje medija u Srbiji. Mnogi ga upoređuju s devedesetima i Miloševićevom ratnom propagandom. Obzirom da posljednjih godina Srbijom (svakako i većinom medija u toj zemlji) vlada osoba koja je u vrijeme S. Miloševića obavljala funkciju ministra informisanja, stvari postaju jasnije.

Beogradski mediji svakodnevno pokazuju najgori oblik nacionalizma. Navešćemo primjer vodećeg lista u toj zemlji, koji vijesti iz Bosne i Hercegovine objavljuje u kategoriji ‘Republika Srpska’.

Bezbroj je drugih primjera šovinizma srbijanskih medija; od pokušaja negiranja bosanskog jezika i kampanje protiv nastave na istom za Bošnjake Sandžaka, veličanja ratnih zločinaca (Ratni zločinci kao medijske zvijezde).. te napose bezobzirnog huškanja na rat.

A  šizofrenijom medija u Srbiji pozabavio se i Zoran Kesić u posljednjoj epizodi svoje emisije 24 minuta sa Zoranom Kesićem. Kesić lucidno i na jedan humorističan način komentariše i kritikuje društvenu zbilju u Srbiji, i kao takav je jedan od rijetkih novinara u Srbiji.

(MiruhBosne)

 

Previous Tuzlanski osnovci oživljavaju bosansku tradiciju (VIDEO)
Next Bosanska firma proizvodi uređaje za prečišćavanje voda; Posla u Bosni i Hercegovini ima i previše

You might also like

RIJEČ

Perspektive bošnjačke politike u Bosni i Hercegovini

  Tekst Bojana Bajića,  jedno vrijeme čelnika Naše stranke, objavljen u magazinu BH Dani prije deset godina.  Vremenska distanca nam omogućuje da ocijenimo koliko je valjana sljedeća analiza…   -U

Ekonomija/Biznis

Bosanska kompanija AS Holding na putu uspjeha: Imaju 4.500 zaposlenih i prihode veće od 300 miliona maraka

  Rusmir Hrvić je na čelu AS Holdinga, najveće bosanskohercegovačke prehrambene industrije koja upošljava oko 4.500 radnika. U novogodišnjem intervjuu za agenciju Patria  govori o poslovnom uspjehu tog giganta, značaju prelaska na korporativno

RIJEČ

I vlast i opozicija pozivaju Tegeltiju da se probudi ili odstupi

Nisam kriv. Vijeće ministara nije krivo. Ovako se, u najkraćem, danas cijeli dan za nenabavku vakcina pravdao predsjedavajući Vijeće ministara Bosne i Hercegovine Zoran Tegeltija. Njegov argument da farmaceutske kompanije