Mediji u Srbiji: Mašinerija ludila (Video)

Mediji u Srbiji: Mašinerija ludila (Video)

U najnovijem izvještaju o Srbiji Evropska komisija protiv rasizma i netolerancije Vijeća Evrope izražava zabrinutost zbog stalnog rasta govora mržnje u srpskom javnom diskursu, koji je pojačan širokim medijskim izvještavanjem.

Teško je uopće definisati stanje medija u Srbiji. Mnogi ga upoređuju s devedesetima i Miloševićevom ratnom propagandom. Obzirom da posljednjih godina Srbijom (svakako i većinom medija u toj zemlji) vlada osoba koja je u vrijeme S. Miloševića obavljala funkciju ministra informisanja, stvari postaju jasnije.

Beogradski mediji svakodnevno pokazuju najgori oblik nacionalizma. Navešćemo primjer vodećeg lista u toj zemlji, koji vijesti iz Bosne i Hercegovine objavljuje u kategoriji ‘Republika Srpska’.

Bezbroj je drugih primjera šovinizma srbijanskih medija; od pokušaja negiranja bosanskog jezika i kampanje protiv nastave na istom za Bošnjake Sandžaka, veličanja ratnih zločinaca (Ratni zločinci kao medijske zvijezde).. te napose bezobzirnog huškanja na rat.

A  šizofrenijom medija u Srbiji pozabavio se i Zoran Kesić u posljednjoj epizodi svoje emisije 24 minuta sa Zoranom Kesićem. Kesić lucidno i na jedan humorističan način komentariše i kritikuje društvenu zbilju u Srbiji, i kao takav je jedan od rijetkih novinara u Srbiji.

(MiruhBosne)

 

Previous Tuzlanski osnovci oživljavaju bosansku tradiciju (VIDEO)
Next Bosanska firma proizvodi uređaje za prečišćavanje voda; Posla u Bosni i Hercegovini ima i previše

You might also like

RIJEČ

‘Imamo oko 2.000 medija u Srbiji, od kojih možda 12 mogu da se nazovu nezavisnim’

Osnivač United Grupe Dragan Šolak izjavio je za televizijsku mrežu MSNBC da je “situacija sa slobodom govora i slobodom medija u Srbiji vrlo ozbiljna”. Kako je rekao Šolak za MSNBC,

RIJEČ

Genocidna tvorevina protiv Srđana

  Kulturolog, pravnik i publicist Srđan Šušnica, zaposlen na radnom mjestu revizora učinka u Glavnoj službi za reviziju javnog sektora bh. entiteta Republika Srpska, dobio je otkaz. Među razlozima otkaza

RIJEČ

Helić: Argument hr. vlade i Čovića da Hrvati u Bosni i Hercegovini nisu pravilno zastupljeni je lažan

–Nedavni prijedlozi koje podržavaju SAD i Velika Britanija ugrožavaju napore da se stvori široka predstavnička demokratija i umjesto toga omogući segregacija, piše baronesa Arminka Helić, članica britanskog parlamenta. -U moje