Mediji u Srbiji: Mašinerija ludila (Video)

Mediji u Srbiji: Mašinerija ludila (Video)

U najnovijem izvještaju o Srbiji Evropska komisija protiv rasizma i netolerancije Vijeća Evrope izražava zabrinutost zbog stalnog rasta govora mržnje u srpskom javnom diskursu, koji je pojačan širokim medijskim izvještavanjem.

Teško je uopće definisati stanje medija u Srbiji. Mnogi ga upoređuju s devedesetima i Miloševićevom ratnom propagandom. Obzirom da posljednjih godina Srbijom (svakako i većinom medija u toj zemlji) vlada osoba koja je u vrijeme S. Miloševića obavljala funkciju ministra informisanja, stvari postaju jasnije.

Beogradski mediji svakodnevno pokazuju najgori oblik nacionalizma. Navešćemo primjer vodećeg lista u toj zemlji, koji vijesti iz Bosne i Hercegovine objavljuje u kategoriji ‘Republika Srpska’.

Bezbroj je drugih primjera šovinizma srbijanskih medija; od pokušaja negiranja bosanskog jezika i kampanje protiv nastave na istom za Bošnjake Sandžaka, veličanja ratnih zločinaca (Ratni zločinci kao medijske zvijezde).. te napose bezobzirnog huškanja na rat.

A  šizofrenijom medija u Srbiji pozabavio se i Zoran Kesić u posljednjoj epizodi svoje emisije 24 minuta sa Zoranom Kesićem. Kesić lucidno i na jedan humorističan način komentariše i kritikuje društvenu zbilju u Srbiji, i kao takav je jedan od rijetkih novinara u Srbiji.

(MiruhBosne)

 

Previous Tuzlanski osnovci oživljavaju bosansku tradiciju (VIDEO)
Next Bosanska firma proizvodi uređaje za prečišćavanje voda; Posla u Bosni i Hercegovini ima i previše

You might also like

RIJEČ

Avdović: Amerika i EU mogu pomoći ako promijene pristup

Ekspresne izborne reforme u Bosni i Hercegovini, koje je pod parolom “ograničeno i ciljano” prije osam mjeseci lansirala kancelarija američkog državnog sekretara Antony Blinkena i dalje više doprinose rastu sigurnosnih

RIJEČ

Yusuf Islam: Tokom opsade Sarajeva međunarodna zajednica čekala četiri godine, koliko će čekati sada?

Britanski pjevač i kompozitor Yusuf Islam, ranije poznat kao Cat Stevens, poručio je na Velikom mitingu za Palestinu u Istanbulu kako je međunarodna zajednica tokom opsade Sarajeva četiri godine čekala

RIJEČ

SRĐAN ŠUŠNICA: KO NAS BRE ZAVADI?!

Džamija i UNESCO-ov zaštićeni spomenik kulturnog nasljeđa Banjaluke, Bosne i Hercegovine, Balkana i svijeta; prijeratni simbol i turistička atrakcija grada na Vrbasu unikatne arhitekture i estetike ne samo u balkanskim