Mediji u Srbiji! Neum: Bosansko more nova turistička atrakcija

Mediji u Srbiji! Neum: Bosansko more nova turistička atrakcija

Još su se u junu ugostitelji iz Neuma čudili navali srpskih turista i brinuli da li će imati kapaciteta da ih smjeste, a, kako stvari stoje, ovog ljeta bosansko more tek postaje glavna atrakcija. Između ostalog i kao jedno od rijetkih kojeg se u vrijeme pandemije možemo domoći sa srpskim pasošima, piše Nova.

Parče Jadrana koje pripada Bosni i Hercegovini jedna je od tajni i misterija Evrope. Uokvirena sa svih strana hrvatskom morskom obalom, Bosna ima samo 22 kilometara morske obale, što je čini drugom najmanjom obalom na svijetu (odmah nakon Monaka), a na njoj leži jedan jedini grad, mali Neum.

U Neumu živi manje od 5.000 stanovnika, uglavnom hrvatske nacionalnosti. Kao ljetovalište, gradić je počeo da se afirmiše tek krajem šezdesetih, nakon što je izgrađena Jadranska magistrala, i to prvo kao odmaralište za političku elitu tog vremena, ali je vremenom bosansko more ostalo skrajnuto s mape popularnih ljetovališta u okolini – Dubrovnika, Makarske, Splita…- iako i samo može da se pohvali blistavom, čistom vodom i uređenim plažama.

Prednosti Neuma u odnosu na Dalmaciju bile bi prilično niske cijene smještaja i životnih namirnica, kao i manja gužva – čak i u jeku sezone obično može da se nađe noćenje za 15 eura.

Turistička ponuda ovog malog ljetovališta proteže se i na arheološka nalazišta, netaknutu prirodu, kao i gastronomsku ponudu svojih restorana i taverni. Uglavnom odgovara starijim turistima i porodicama, pošto mladi koji traže lud noćni provod obično ostanu razočarani.

Ipak, s aktuelnim zatvaranjem granica zbog pandemije koronavirusa, situacija i profil turista koji tamo ljetuju mogli bi da se značajno promijene. Predsjednik Udruženja turističkih radnika Davor Krešić kaže da za 15 godina rada nije doživio toliko interesovanje za boravak u Neumu.

“Neum nema kapacitet da primi sve, ni sve domaće goste”, rekao je Krešić i konstatovao značajan porast turista iz Srbije kojih ranije, kako kaže, u Neumu uopšte nije bilo. “Srbima su komšije sa izlazom na more zabranile dolazak, zbog čega sada i oni dolaze kod nas”, rekao je Krešić.

Previous Edin Višća, nezamjenjivo ime turskog prvaka Basaksehira
Next Na platou pored Bregave: Festival kulture "Slovo Gorčina" od 24. do 26. jula u Stocu

You might also like

TURIZAM

U julu rekordna posjeta turista Sarajevu: Najviše Turaka, Arapa i Amerikanaca (VIDEO)

  U julu ove godine, Turistička zajednica Kantona Sarajevo zabilježila je najveću posjećenost turista glavnom gradu Bosne i Hercegovine otkad ova ustanova prati te trendove, rečeno je za agenciju Fena.

TURIZAM

Čelnici novinskih agencija iz cijele Evrope obišli znamenitosti Sarajeva

Protekle sedmice FENA je bila domaćin proljetne konferencije i godišnje skupštine Evropske asocijacije novinskih agencija (EANA). Direktori vodećih agencija iz većine evropskih zemalja proveli su u Sarajevu tri dana, a

TURIZAM

Zimski centri u srednjoj Bosni rade u punom kapacitetu

Srednja Bosna obiluje zimskim centrima, a šest od njih sedam, radi u punom kapacitetu. Dok brojni gosti uživaju u čarima zime, turistički radnici se nadaju da će im barem zimska