Medijski izvještaji: Broj mrtvih u Gazi mogao bi biti veći od 186.000

Medijski izvještaji: Broj mrtvih u Gazi mogao bi biti veći od 186.000

Britanski medicinski časopis “Lancet“ objavio je potresno upozorenje da bi stvarni broj poginulih u izraelskim napadima na Pojas Gaze mogao premašiti 186.000, što čini osam posto od ukupnog stanovništva blokirane palestinske enklave, prenosi Anadolu.

Pema zvaničnim podacima palestinskih vlasti u Gazi, od početka izraelskih napada od 7. oktobra ubijeno je blizu 38.200 Palestinaca.

Međutim, nedavni izvještaj “Lanceta“ pod naslovom “Prebrojavanje mrtvih u Gazi: Teško, ali bitno“, sugerira da je zvanična brojka značajno ispod realnosti.

Pravi broj vjerovatno uključuje hiljade koji su još uvijek zarobljeni pod ruševinama i one koji su podlegli sekundarnim posljedicama sukoba, kao što su neuhranjenost, bolest i nedostatak medicinske njege.

Najveći doprinos velikom gubitku života je 14.000 bombi koje su Sjedinjen Američke Države isporučile Izraelu. Ove bombe su i devastirale infrastrukturu Pojasa Gaze, pogoršavajući uslove koji dovode do dodatnih smrtnih slučajeva.

Uništavanje zdravstvenih ustanova, mreža za distribuciju hrane i sanitarnih sistema dovelo je stanovništvo u opasno stanje.

“Lancet“ naglašava poteškoće u prikupljanju tačnih podataka zbog široko rasprostranjenog razaranja.

“Broj prijavljenih smrtnih slučajeva je vjerovatno podcijenjen. Nevladina organizacija Airwars poduzima detaljne procjene incidenata u Pojasu Gaze i često otkriva da nisu sva imena identifikovanih žrtava uključena na listu ministarstva. Nadalje, Ujedinjene nacije procjenjuje da je do 29. februara 2024. godine uništeno 35 zgrada u Pojasu Gaze, tako da je broj tijela koja su još uvijek zatrpana u ruševinama vjerovatno znatan, s procjenama od više od 10.000“, navodi se u izvještaju.

U izvještaju se također navodi da se očekuje da će ukupan broj stradalih biti velik s obzirom na intenzitet ovog sukoba, uništenu zdravstvenu infrastrukturu, ozbiljne nestašice hrane, vode i skloništa, nemogućnost stanovništva da pobjegne na sigurna mjesta i smanjenje finansiranja UNRWA-e, jedne od rijetkih humanitarnih organizacija koje su još uvijek aktivne u Pojasu Gaze.

Previous U Srebreniku otvoren spomen-park 'Cvijet Srebrenice'
Next Vučić zbog 'kadeta' proziva Komšića, Bećirovića i medije. O Konakoviću pohvalno...

You might also like

NAŠI DANI

U Kalesiji obilježena 26. godišnjica Regionalnog savjetovanja Patriotske lige (Video)

  Prvi mjeseci godine u znaku su sjećanja na početak agresije na Bosnu i Hercegovinu i priprema za njenu odbranu. I ove godine u Tuzlanskom kantonu, počinju sjećanjem na regionalno

NAŠI DANI

CIK odbio uvažiti oko 2000 glasova

Završena je hitna sjednica Centralne izborne komisije Bosne i Hercegovine na kojoj se raspravljalo o 1.999 glasačkih paketa koji su pristigli nakon predviđenog roka. Inicijativu o uvrštavanju glasova u konačni

NAŠI DANI

Izetbegović u Mozartovom gradu podsjetio na slavu roda: Bošnjaci uvijek bili junaci, nikada nisu klečali pred drugima

U austrijskom gradu Salzburgu održana je treća po redu manifestacija „Dijaspora uz Bosnu i Hercegovinu“, koje organiziraju Centar za dijasporu „Mreža“ u saradnji sa bosanskohercegovačkim udruženjima i organizacijama u Austriji.