Međunarodni sajam knjiga od 19. do 24. aprila u Sarajevu

Međunarodni sajam knjiga od 19. do 24. aprila u Sarajevu

Međunarodni sajam knjiga, njegovo 29. izdanje i 14. bijenale knjige bit će održano od 19. do 24. aprila u sarajevskom Centru Skenderija, obogaćujući i ove godine književnu scenu ponudom novih naslova iz Bosne i Hercegovine i zemalja regiona.

Ove godine, kako je rekao danas na konferenciji za medije direktor TKD “Šahinpašić” Ajdin Šahinpašić, za učešće na Sajmu prijavilo se oko 160 izlagača iz Bosne i Hercegovine, Srbije, Hrvatske i Crne Gore, kao i kulturni centri ambasada u Bosni i Hercegovini.
 
U okviru Sajma će u saradnji s Fondacijom “Mak Dizdar” biti obilježeno 100 godina od rođenja Maka Dizdara.
 
Predsjednik Fondacije i unuk velikog pjesnika Gorčin Dizdar rekao je da će u okviru Sajma na centralnom mjestu – Makovoj hiži biti postavljena izložba o životu i djelu Maka Dizdara, te predstavljeno autentično i definitivno izdanje “Kamenog spavača”.
 
Ove godine Sajam knjiga i učila obnavlja i saradnju sa Zemaljskim muzejom Bosne i Hercegovine.
 
Tako će, naglasio je Ajdin Šahinpašić, u saradnji s Muzejom učenicima škola van Sarajeva biti omogućena organizovana posjeta Zemaljskom muzeju, a muzej će se na Sajmu predstaviti svojim izdanjima.
 
Direktor te muzejske institucije Mirsad Sijarić navodi da muzej ima izdavačku djelatnost od 1889. godine, dodavši da će u okviru Sajma biti predstavljena raritetna ali i recentna izdanja te novi muzejski projekti.
Amer Kapo, direktor KJP Skenderija, istakao je na koferenciji za medije da su prošle godine ostvarili rekordnih blizu 60.000 posjeta i izrazio nadu da će posjećenost ove godine biti još veća.
Previous Osuda podizanja krsta u čast ruskih vojnika u Višegradu: Svi oni koji su zajedno sa VRS bili na istoj strani nose etiketu počinioca genocida
Next Krvavo igralište u Srebrenici: Niko nije odgovarao za ovaj zločin, niti je pokrenut postupak

You might also like

KULTURA I UMJETNOST

Otvorena izložba ‘Znakovi Bosne’ u Gazi Husrev-begovom hanikahu

Izložba “Znakovi Bosne” dizajnerice umjetničke keramike Halide Emrić i slikara Seada Emrića, postavljena je u Gazi Husrev-begovom hanikahu. Video FENA

KULTURA I UMJETNOST

Safet Zec o izložbi ‘Zagrljaji’: Obaveza sjećanja i opomene (VIDEO)

U Historijskom muzeju Bosne i Hercegovine organizirano je vođenje kroz izložbu „Zagrljaji“ i druženje s bosanskim umjetnikom Safetom Zecom.

BAŠTINA

Zemaljski muzej Bosne i Hercegovine čuva najveći meteorit koji je pao na tlo naše zemlje

Pored brojnih eksponata neprocjenjive vrijednosti, javnosti je malo poznato da se u Zemaljskom muzeju Bosne i Hercegovine čuva najveći meteorit koji je pao na tlo naše zemlje, i to daleke