Mehmedović: KONAČNO POTVRĐENO DA JE MILOŠEVIĆ IZVRŠIO AGRESIJU NA BOSNU

Mehmedović: KONAČNO POTVRĐENO DA JE MILOŠEVIĆ IZVRŠIO AGRESIJU NA BOSNU

Državni parlamentarac Bosne i Hercegovine Šemsudin Mehmedović prokomentarisao je, i službeno objavljenu, presudu vrhu državne bezbjednosti Srbije…

-Hag je historijskim utvrđivanjem postojanja udruženog zločinačkog poduhvata od strane najvećih srpskih dužnosnika iz vojnog, političkog i policijskog vrha u proteklom ratu opečatio krivnju onih koji su bili najodgorniji za najveća zlodjela na Balkanu.

Konačno je potvrđeno da su Milošević i ratni lideri Srba provodili agresiju na Bosnu i Hercegovinu i Hrvatsku.

Međunarodni rezidualni mehanizam za kaznene sudove u Hagu u presudi Simatoviću i Stanišiću koja ima 296 stranica poimenice je potvrdio ko su bili članovi udruženog zločinačkog poduhvata. U presudi pod tačkom 380 Pretresno vijeće je preciziralo da su to bili: Slobodan Milošević, Radmilo Bogdanović, Radovan Stojičić Badža, Mihalj Kertes, Milan Martić, Milan Babić, Goran Hadžić, Radovan Karadžić, Ratko Mladić, Momčilo Krajišnik, Biljana Plavšić i Željko Ražnatović Arakan.

Nakon ovog Milošević je i službeno ratni zločinac, jer mu se to do sada nikada nije dosudilo iako je bio najodgovoriji za smrt preko 200 hiljada ljudi.

A šta je sa ostalima? Neki su pušteni prije isteka kazne, neki su u zatvoru, a ostali…? Sjene rata moraju izaći na vidjelo! Istina je jedini način da se kolektivitet izliječi od odgovornosti! Priznanje tuđih grešaka će ljude produhoviti i osvijestiti ih da oni nisu griješni.

Sada je na dužnosnicima Srbije da se ograde od zločina počinjenih u njihovo ime preko institucija Srbije, i da jasno stanu na stranu pravde. Mogu da nastave sa negiranjem onoga što je jasno presuda i fakti dokazali, ali će biti opečaćeni u istoriji kao neko ko je na zločinu temeljio svoje političko djelovanje. Ostat će “JAHAČI APOKALIPSE”.

Međunarodna zajednica je učinila još jedan historijski korak za Balkan! Sada je na našim sudovima da se pozabave sa predmetima ratnih zločina koji su im delegirani! Na institucijama Bosne je da kapitaliziraju ovu, vjerujem, najznačajniju presudu, koja ima pravnu, moralnu, povijesnu ali i političku dimenziju, zaključuje Mehmedović.

Previous Amira Medunjanin još jednom oduševila Travničane
Next U Lukavcu otvoreno spomen obilježje žrtvama genocida u Srebrenici

You might also like

NAŠI DANI

Bosna i Hercegovina i zvanično zatražila od Evropskog parlamenta stopiranje gradnje Pelješkog mosta

Zamjenici predsjedavajućeg Predstavničkog doma i Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH Šefik Džaferović i Safet Softić uputili su danas pismo predsjedniku Evropskog parlamenta Antoniju Tajaniju u kojem se traži stopiranje gradnje Pelješkog mosta,

ŽIVOT

Akcija “Moja kosa, tvoja kosa” za djecu oboljelu od raka

U Sarajevu je u toku humanitarna akcija ”Moja kosa tvoja kosa” u organizaciji Udruženja Srce za djecu oboljelu od raka. Udruženje Srce za djecu oboljelu od raka u sklopu ovog

NAŠI DANI

Jusuf Nurkić kupio kuću bosanskoj porodici u potrebi

Vidjevši tužnu priču porodice Memišević, naš reprezentativac i NBA igrač, Jusuf Nurkić, ni manje ni više, kupio im je kuću! Majka Jasmina prije deset godina stala je na minu i