Mektić: Željka “prodavala” Dodika u Washingtonu

Mektić: Željka “prodavala” Dodika u Washingtonu

Američki izaslanik za Zapadni Balkan Gabriel Escobar danas je doputovao u glavni bosanski grad.

On bi se sutra trebao sastati sa zvaničnicima u našoj zemlji. Prije dolaska ponovio je podršku SAD-a suverenitetu Bosne i Hercegovine, dok je za Dodika rekao kako pokušava zaštititi svoju poziciju i bogatstvo.

Premijer manjeg entiteta pokušao je ispasti duhovit ili silan, ne zna ni on, pa je danas rekao kako gost iz SAD-a može pojesti ćevape u Sarajevu i vratiti se kući.

No, prije toga u gostima kod Escobara i američkih diplomata zaduženih za našu zemlju i region boravila je predsjednica BH entiteta RS, Željka Cvijanović. Prethodnih dana nagađalo se o razlozima posjete, a bivši državni ministar otkriva šta bi moglo biti posrijedi. Tako Dragan Mektić danas piše da je posjeta Washingtonu bio pokušaj ‘prodavanja’ Dodika.

U međuvremenu, Milorad Dodik se panično kuraži podrškom desničarskih i autokratskih političara iz šireg regiona. Nakon Vučića i Milanovića, predsjednika Srbije i Hrvatske, danas je posjetio i Janšu, premijera Slovenije. U subotu je kod Dodika boravio mađarski premijer Orban. Činjenica ja da politike koje zastupaju Dodikovi prijatelji nisu vodeće nigdje u zapadnim i demokratskim državama. Situacija u centralnoj evropskoj zemlji Njemačkoj, nakon posljednjih izbora, ne ide na ruku toj politici. Dodik je nedavno izražavao žaljenje zbog poraza Trumpa u SAD-u i prizivao nekog novog Trumpa, što bi, prema Dodiku, omogućilo proglašenjem nezavisnosti manjeg entiteta u Bosni.

Koliko Dodik uz podršku populističkih i sebi sličnih političara, kao i ruske ambasade, može profitirati ostaje da se vidi. Možda mu na koncu ponude utočište u nekoj od tih zemalja. I to bi bio uspjeh za dotičnog.

(MiruhBosne)

Previous Studenti u Sarajevu prave bolid formule (Video)
Next Održan četvrti Kongres Stranke za Bosnu i Hercegovinu

You might also like

RIJEČ

Slaviša Šućur, tenkista ABiH i nosilac “Zlatnog ljiljana”: Ponovio bih isto, stao na branik grada i države

  Armija Bosne i Hercegovine je bila jedina vojska koja je nastala na prostorima nekadašnje Jugoslavije u tom periodu, koja je imala u svojoj osnovi, u svojoj srži, platformu koja

RIJEČ

Ef. Kavazović: Bosna i Hercegovina ima više prijatelja nego vjernih dušmana

“Vjerujem da Bosna i Hercegovina ima više prijatelja koji joj žele dobro nego vjernih dušmana. Pitanje je samo koliko su oni agilni, koliko ulažu u Bosnu i Hercegovinu i koliko

RIJEČ

Trojka je utakmicu s Dodikom već izgubila!

Piše: Muamer Bandić, zastupnik Stranke za BiH u Skupštini KS Po prvi put u posljednih 80 godina neki nivo vlasti u Bosni i Hercegovini se usudio da zabrani obilježavanje Dana državnosti