Memorijalni centar Srebrenica – Potočari: Svjedočanstvo o žrtvama genocida i glas preživjelih

Memorijalni centar Srebrenica – Potočari: Svjedočanstvo o žrtvama genocida i glas preživjelih

U Memorijalnom centru Srebrenica danas je zvanično otvoren Arhiv, čiji je cilj očuvanje sjećanja i dokumentovanje genocida počinjenog 1995. godine u tom gradu.

Otvaranju Arhiva prisustvovali su ambasador Nizozemske u Bosni i Hercegovini Reinout Vos, stručnjak za arhiviranje iz Mađarske Csaba Szilágyi, direktorica Centra za humanitarno pravo iz Srbije Nataša Kandić, predstavnik PAX mirovne organizacije, koja je finansirala projekat opremanja Arhiva, Dion van den Berg, kao i predstavnici Memorijalnog centra.

Foto: Fena

Ambasador Kraljevine Nizozemske u Bosni i Hercegovini Reinout Vos rekao je da je danas bitan dan za Memorijalni centar jer će otvaranjem Arhiva biti sačuvano sjećanje na Srebrenicu.

“Povodom obilježavanja 26. godišnjice genocida u Srebrenici, odlučili smo da bi bilo jako dobro da se obezbijedi ili osigura Arhiv u Memorijalnom centru Potočari. Jako je bitno da su svi dokumenti sakupljeni na ovom mjestu da bi se sačuvalo “živo” sjećanje na ono što se dogodilo i kako bi se borili protiv onih koji negiraju genocid u Srebrenici”, kazao je Vos.

Direktorica Centra za humanitarno pravo iz Srbije Nataša Kandić smatra da će Arhiv biti najjače oružje negiranja ili minimiziranja genocida.

“Arhiv će biti simbol za sjećanje na sve žrtve. Vrlo je važno mlade generacije učiniti odgovornim da znaju i prihvate činjenice koje su presuđene i da ih promovišu sa razumijevanjem i svemu da se suprotstave što je revizionizam i negiranje genocida. Ovaj Arhiv će čuvati činjenice za sva vremena i to je najvažnije”, podvukla je Kandić.

Kustos Memorijalnog centra Azir Osmanović kazao je da Memorijalni centar Srebrenica treba imati Arhiv.

“Istraživači iz raznih krajeva svijeta će dolaziti i izučavati genocid u Srebrenici i to nam je prioritet i cilj da bi istraživači pronašli sve ono što ih interesuje u vezi genocida koji se desio u Srebrenici”, ustvrdio je Osmanović.

Uprava Memorijalnog centra Srebrenica – Potočari zahvalna je Evropskoj uniji za realizaciju Arhiva i ostalima koji su pomogli njegovo otvaranje.  

Godišnji izvještaj o negiranju genocida u Srebrenici: Srbija predstavlja centar negiranja genocida u regionu

U Spomen sobi Memorijalnog centra Srebrenica – Potočari predstavljen je izvještaj o negiranju genocida za 2021. godinu, javlja AA.

Godišnji izvještaj o negiranju genocida u Srebrenici: Srbija predstavlja centar negiranja genocida u regionu
Foto: AA

Urednica izvještaja o negiranju genocida u Srebrenici za 2021. godinu Lejla Gačanica poručila je da je izvještaj na neki način pratio strukturu prošlogodišnjeg izvještaja propitujući kakve su to prakse negiranja genocida, gdje se pojavljuju, ko ih čini i na koji način se manifestiraju.

“Izvještaj je zapravo pokazao da se negiranje nastavlja, da je ono sistemski dio kulturološkog, društvenog pa i političkog pristupa genocidu u Srebrenici, kako u BiH tako i u regionu. Pratili smo, ne samo medije nego i to kako se u društvu manifestuje negiranje genocida primjećujući da su javni prostori ispunjeni izjavama i aktovima kojima se genocid u Srebrenici ili negira ili osporava. Primjećeno je i da oni koji su odgovorni za genocid, za koje postoje pravosnažne sudske presude se veličaju kao heroji”, pojasnila je Gačanica.

Prema njenim riječima, čak i sam 11. juli se slavi i veliča kao dan oslobođenja Srebrenice.

“Sve ovo je vrlo zabrinjavajuće i zbog toga ovaj izvještaj pokušava staviti u fokus šta je to što je potrebno uraditi, ne govorimo samo o problemu negiranja nego kako ga i riješiti”, istakla je Gačanica.

Naglasila je da je jako važno i dalje insistirati na zakonu, odnosno zakonskim odredbama koje bi zabranile negiranje genocida, ali i svih drugih ratnih zločina počinjenih u Bosni i Hercegovini.

“Dok sa druge strane aktivnu ulogu u zaustavljanju negiranja genocida ima i međunarodna zajednica i domaći političari, političari u regionu, ali i vjerske zajednice, novinari i obrazovni sistem”, dodala je Gačanica.

O izvještaju je govorio i direktor Memorijalnog centra Srebrenica – Potočari Emir Suljagić.

“Mi ćemo ovo raditi svake godine, dakle ovo je jedna od stalnih aktivnosti Memorijalnog centra, započetih prošle godine. Ovo je drugi godišnji izvještaj. Za razliku od izvještaja prošle godine koji se više bavio narativima i taktikama, ovaj put smo to pokušali kvantificirati, pokušali smo doslovno izbrojati, dati broj negiranju genocida”, pojasnio je Suljagić.

Kako je kazao, podaci su poprilično zastrašujući.

“Zastrašujući su u smislu da se za Srbiju može reći da je negiranje genocida institucionalno, u smislu broja članaka koji se objavljuju i tvrdnji Srbija predstavlja centar, središte negiranja genocida u regionu. Da se to preljeva iz Srbije, kako u bh. entitet RS tako i Crnu Goru, ali i da je vodeći negator genocida u regionu Milorad Dodik”, rekao je Suljagić.

Prema njegovim riječima, ovo je način Memorijalnog centra zagovaranja zakonodavnog uređivanja negiranja genocida.

“To je i jedna od preporuka koja se iznosi u izvještaju. Ovim želimo da pošaljemo poruku ljudima koji se bave tim, koji pišu o tome, da postoji cijena za to i da će je platiti prije ili kasnije. Oni novinari koji sada sjede u svojim redakcijama i razmišljaju kako da napišu novi članak u kojem će negirati Srebrenicu, treba da znaju da pratimo, da ćemo ih registrovati”, dodao je Suljagić.

Nedim Jahić iz Memorijalnog centra Srebrenica kazao je da izvještaj obuhvata praćenje medijskog izvještavanja i svih javnih istupa od maja prošle do maja ove godine.

“Cilj izvještaja je na neki način pratiti ko su dužnosnici i ko su javne ličnosti koje negiraju genocid i spriječiti te prakse”, naglasio je Jahić.

Liderska inicijativa za Srebrenicu: Rezultati presuda za genocid biće vidljivi kada iz sudskih pređu u školske klupe

Adekvatno zakonodavstvo koje se odnosi na negiranje genocida u Bosni i Hercegovini, ali i nekim drugim državama u regionu, je ključno, a to će biti moguće u mjeri u kojoj kao glavno oruđe budemo imali dijalog, respekt, istinu, pravdu, učenje i razumijevanje, poručeno je jučer u Memorijanom centru Srebrenica-Potočari gdje je upriličena konferencija povodom pokretanja „Liderske inicijative za Srebrenicu (SLI)“.

Liderska inicijativa za Srebrenicu: Rezultati presuda za genocid biće vidljivi kada iz sudskih pređu u školske klupe
Foto: AA

Liderska inicijativa za Srebrenicu je neformalna grupa bivših i sadašnjih najviših izabranih (šefova država, članova parlamenata), i imenovanih dužnosnika (ministara, premijera) okupljenih na prijedlog bivšeg predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH Zlatka Lagumdžije, temeljem ideje tima Memorijalnog centra Srebrenica i projekta „Istina, dijalog, budućnost“, koji je podržan od Vlade Ujedinjenog Kraljevstva.

Direktor Memorijalnog centra Srebrenica-Potočari Emir Suljagić je u uvodnom obraćanju kazao kako je Liderska inicijativa za Srebrenicu proistekla iz nekoliko stvari.

“Prva i osnovna je bila da pokušamo oko Memorijalnog centra razviti jednu mrežu partnera, sagovornika, saveznika i prijatelja koji će sa nama raditi na prioritetima Memorijalnog centra, na borbi protiv negiranja genocida, na borbi za očuvanje kulture sjećanja, na direktnoj podršci aktivnostima Memorijalnog centra”, kazao je Suljagić.

Zahvalio je svim učesnicima, naglasivši kako je uvjeren da će za pet, 10, 15 godina svi govoriti kako su danas ovdje prisustvovali historiji.

“Uvjeren sam da je današnji dan historijski dan za Memorijalni centar, za ono što mi planiramo raditi, za našu viziju Memorijalnog centra”, rekao je Suljagić.

Predsjedavajući SLI-ja i bivši predsjedavajući Vijeća ministara BiH Zlatko Lagumdžija istakao je kako je vizija zasnovana na dijalogu, respektu, učenju, razumijevanju, istini, pravdi, društvu zajedničkih vrijednosti ono što dijeli lidere i liderice država civilnog društva i akademske zajednice od, s druge strane, jeftinih populista, nacionalista, kriminalaca i zločinaca, pa i onih koji su počinioci onoga što se desilo u Srebrenici.

“Genocid u Srebrenici je paradigma dva sukobljena svijeta i dvije vizije budućnosti. Inkluzivna društva zajedničkih vrijednosti, ljudskih prava, saradnje u našim različitostima, s druge strane, ekskluzivno segregirana društva, društva sukoba oko sebičnih interesa malobrojnih grupa ljudi, koji su se nekada sakrivali iza ideologije, a danas iza tzv. nacionalnih i vjerskih interesa, spremni su na zločin prema svakome, pa onda na kraju i prema vlastitom narodu, dakle prema svakome ko se drzne da bude drugačiji”, kazao je Lagumdžija.

Naglasio je kako su se kroz ovu inicijativu opredijelili da svoje znanje, iskustvo, partnerstvo i kapacitet i usmjere na podršku protiv negiranja genocida, javno zagovaranje borbe protiv nekažnjivosti zločina genocida i zločina protiv čovječnosti, te rastu i razvoju Memorijalnog centra u Srebrenici.

Lagumdžija je naglasio kako, nakon potvrđene presude Ratku Mladiću, zbog njegove uloge u genocidu u Srebrenicu, smatra važnim nastaviti rad na tranzicijskog pravdi i izvan sudova.

Ključni koraci koji se moraju napraviti jesu dobijanje adekvatnog zakonodavstva koje se odnosi na negiranje genocida ovdje, u BiH, ali i nekim drugim državama u regionu.

“To će biti moguće u mjeri u kojoj kao glavno oruđe budemo imali dijalog, respekt, istinu, pravdu, učenje i razumijevanje. Pravi rezultati presuda biće vidljivi tek kada presude za ratne zločine, zločin protiv čovječnosti, genocid, pređu iz sudskih u školske klupe”, poručio je Lagumdžija.

Podvukao je kako je neophodno dati doprinos širenju istine i podizanju svijesti javnosti o činjenicama utvrđenim pred Međunarodnim sudom pravde i drugim sudovima koji su konstatirali da se radilo o genocidu Srebrenicu.

Skup se održava u kombinaciji živih susreta i online izlaganja, a među govornicima su: ambasador Ujedinjenog Kraljevstva u BiH Matthew Field, Kerry Kennedy, Jadranka Kosor, Filip Vujanović, Branko Crvenkovski, Ivo Josipović, Žarko Korać, Danilo Turk, Petar Stojanov, Ameenah Gurib Fakim, Susan Elliott, Rovshan Muradov, Carlos Westendorp, Ismail Serageldin, Sonja Biserko, Nataša Kandić.

Po okončanju konferencije, javnosti će u formi saopćenja biti predočeni zaključci skupa.

Memorijalni centar Srebrenica - Potočari: Svjedočanstvo o žrtvama genocida i glas preživjelih
Foto: AA

Memorijalni centar Srebrenica – Potočari je jedinstvena institucija koja se bavi sjećanjem na genocid iz jula 1995. godine u Srebrenici, ali i sjećanjem na ratna dejstva od samog početka pa do kraja rata. Pokušavaju na sve načine skrenuti pažnju i na zločine koji su se desili i u drugim opštinama u Bosni i Hercegovini.

Tokom jula, u znak sjećanja na žrtve genocida u Srebrenici, u Memorijalnom centru Srebrenica bit će otvoreno pet izložbi koje će dijelom ostati dio stalne postavke u budućnosti.

Rezultat je to vrijednog istraživačkog rada ove institucije u posljednjih godinu dana, ali i partnerstava sa organizacijama i umjetnicima iz Bosne i Hercegovine i svijeta.

Almasa Salihović, glasnogovornica Memorijalnog centra Srebrenica – Potočari, govorila je dvjema od njih – “Duh doma” i “Gradim kuću sjećanja”, koje će biti otvorene 10. jula.

Izložba “Duh doma” prati priče porušenih i obnovljenih kuća Istočne Bosne te priče onih koji su ubijeni i koji su preživjeli genocid. Druga, izložba “Gradim kuću sjećanja”, realizirana je na temelju bosanskih ćilima sjećanja, koje su izradile i donirale žene iz udruženja BosFam.

“To su ćilimi koje su tkale majke i supruge, odnosno one čiji su sinovi i muževi ubijeni u Srebrenici. One su još prošle godine odlučile da doniraju 12 tepiha na kojima su izvezle imena ubijenih u genocidu u Srebrenici”, kazala je Salihović.

Slika

Pored mnogobrojnih aktivnosti, svakog dana u MC Srebrenica održava se nekoliko konferencija. Ususret 26. godišnjici genocida u Srebrenici, u saradnji sa Memorijalnim centrom Srebrenica, Centar za postkonfliktna istraživanja (CPI) organizovao je i drugo izdanje Škole za mlade Srebrenica.

“Ljetna škola je počela, a radi se o događaju koji organizujemo već drugu godinu. Škola okuplja više od 50 studenata iz regije, ali i zemalja Evrope i svijeta. Studenti imaju priliku da uče od renomiranih stručnjaka koji govore o genocidu, prevenciji genocida, kulturi sjećanja, tranzicijskoj pravdi”, pojasnila je Salihović.

Jeoš jedan važan događaj bit će upriličen u subotu, 10. jula, a to je program povodom predstavljanja projekta renoviranja krova Memorijalnog centra i predstavljanje idejnog projekta muzeja, oba podržana od Turske agencije za saradnju i koordinaciju (TIKA).

“Radi se o projektu koji ima tri faze. Prva faza je završena, a radi se o rekonstrukciji krova. Za to su trebala značajna sredstva, što je TIKA izdvojila. Druga faza je prijedlog projekta, kako bi trebao da izgleda, mi smo to zasad nazvali Muzej genocida, a to je ogroman projekat koji će obuhvatiti veću prostoriju u kompleksu bivše Fabrike akumulatora. Predstavnici TIKA-e su dolazili i predstavili idejno rješenje, kako bi trebalo da izgleda Muzej genocida, odnosno izložba koja pokriva čitav niz događaja koji su doveli do genocida, počevši od raspada bivše Jugoslavije, pa sve do posljedica genocida, a to su masovne grobnice”, istakla je Salihović.

Naglasila je da su predstavnici TIKA-e nedavno boravili u MC Srebrenica i došlo je do revizije tog projekta.

“Tako da će se krenuti u tu treću fazu, a treća faza je i sama realizacija projekta. Kada počnemo sa radom, to će trajati do godinu dana. To je ogroman projekat koji iziskuje velika sredstva, koja smo dobili zahvaljujući TIKA-i. Ceremonija predstavljanja projekta počet će u subotu u 14 sati”, naglasila je Salihović.

Poručila je da na Memorijalni centar Srebrenica – Potočari gledaju kao na centralnu instituciju sjećanja na ratna dešavanja u Bosni i Hercegovini.

“Na jedinstvenu instituciju koja se bavi sjećanjem na genocid, ali i sjećanjem na ratna dejstva od samog početka, pa do kraja rata. Pokušavamo na sve načine da skrenemo pažnju i na zločine koji su se desili i u drugim opštinama u BiH. U fazi smo izrade kalendara sjećanja. Memorijalni centar ne želi da bude samo centar gdje će ljudi doći, posjetiti mezarje, muzej i otići bez ikakvih informacija. Želimo da budemo centar koji će imati priliku da prezentuje i bude jedan od reprezentativnijih muzeja sa svojom zbirkom, sa predmetima iz rata, predmetima onih koji su ubijeni u genocidu, oralnom historijom”, izjavila je Salihović.

Mišljenja je da je ljetna škola jedan od primjera gdje Memorijalni centar želi da bude prostor za učenje, obrazovanje i dijalog.

“Memorijalni centar prvenstveno postoji kako bi čuvao sjećanje na mrtve, na ubijene, ali i ti ubijeni jesu jedan razlog više da na ovim prostorima pokušamo na napravimo život, da nastavimo svoj život. Možemo reći da je Memorijalni centar glas svih onih i koji su preživjeli. Memorijalni centar je svjestan da niko drugi ne može ispričati našu priču bolje od nas samih”, zaključila je Salihović.

Izvor: Agencije

Previous Tabuti sa žrtvama genocida na putu prema Potočarima
Next Nijemcima se dopada bosanski namještaj: Organski krevet firme MALAK JANJ promovisan u brošuri 'imm cologne'

You might also like

NAŠI DANI

Ustavni sud BiH: Privremeno stavljen van prave snage Zakon o nepokretnoj imovini u Rs-u

Ustavni sud Bosne i Hercegovine donio je na današnjoj sjednici odluku kojom se privremeno stavlja van prave snage Zakon o nepokretnoj imovini u Republici srpskoj. Time je Ustavni sud BiH

NAŠI DANI

U Travniku obilježene godišnjice formiranja Armije RBiH i 7. korpusa: Krajišnici branili srednju Bosnu, srednja Bosna je oslobađala Krajinu

Armija RBiH je u nemogućim uslovima stasala u vojsku koja je odbranila zemlju, a njena borba je bila dostojanstvena i pravedna, rečeno je danas na svečanoj akademiji u Travniku, povodom

NAŠI DANI

Otvorena Spomen soba u Bratuncu

  Stravične fotografije koje prenose dio užasa iz koncentracionih logora i masovnih grobnica u Bosni i Hercegovini iz proteklog rata izložene su i mogu se pogledati u Spomen sobi, koja je