„Merhamet“ uputio 100 tona brašna ugroženom stanovništvu Gaze

„Merhamet“ uputio 100 tona brašna ugroženom stanovništvu Gaze

Muslimansko dobrotvorno društvo „Merhamet“ uputilo je danas pet šlepera brašna stanovništvu Gaze. Riječ je o 100 tona ove životne namirnice, čija ukupna vrijednost iznosi oko 209.000 konvertibilnih maraka.

Prema riječima predsjednika „Merhameta“ Kenana Vrbanjca, brašno bi već sutra trebalo stići na odrednicu, gdje će biti podijeljeno ugroženom stanovništvu u Gazi.

– Sredstva za kupovinu 100 tona brašna „Merhamet“ je obezbijedio u saradnji sa Rijasetom Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini. Jedan šleper, odnosno 20 tona brašna, finansirali su tri bh. privrednika iz Tešnja, Travnika i Mostara, koji su željeli ostati anonimni – kaže Vrbanjac.

Dodaje da je „Merhamet“ tokom dosadašnje akcije prikupljanja pomoći za Gazu prikupio više od 900.000 KM namijenjenih ugroženom stanovništvu u Gazi.

– U saradnji sa turskom partnerskom organizacijom IHH, „Merhamet“ od početka ratnih dejstava pomaže ugrožene u Gazi. Krenulo se sa interventnim paketima, a potom sa svakodnevnom pripremom obroka za stanovništvo na tom području, ali i za bolesne i ranjene u tamošnim bolnicama. Obroci se pripremaju u improviziranim kuhinjama organizacije IHH na terenu. Inače, „Merhamet“ i IHH su u protekle dvije godine takođe organizirali pripremu obroka za stanovništvo Gaze, tako da imamo iskustva u tome – istakao je Vrbanjac.

Odlukom Upravnog odbora HO „Merhamet“ MDD, akcija prikupljanja pomoći za stanovništvo Gaze, koja je prvobitno trajala do 16. januara ove godine, produžena je za još tri mjeseca.

– „Merhamet“ će i dalje nastaviti pomagati stanovništvo Gaze, ugroženo izraelskim ratnim dejstvima. Zahvaljujemo se građanima Bosne i Hercegovine, Rijasetu Islamske zajednice u BiH, kompanijama, obrazovnim i drugim institucijama koji su, po ko zna koji put, pokazali solidarnost i empatiju prema ljudima u nevolji. Zahvaljujući svima njima, „Merhamet“ uspijeva obezbijediti dragocjenu pomoć koja je stanovništvu Gaze itekako potrebna – naglasio je Vrbanjac.

Previous Plenković – kolonizacija BiH
Next Emrić i Smajić otkrili šta se krije iza izmjena Zakona o BHANSA-i i državnoj službi, još jedan štetan kompromis trojke

You might also like

NAŠI DANI

Studenti s pet bosanskih univerziteta u Srebrenici: Očistili mezarje u Potočarima (Video)

Povodom 25. maja studenti s pet javnih bosanskohercegovačkih univerziteta odazvali su se pozivu Udruženja majki enklava Srebrenica i Žepa u akciji čišćenja srebreničkog mezarja. Prilika i za čas historije mladim

NAŠI DANI

Goražde: Sjećanje na legendarnog komandanta rahmetli Zaima Imamovića

U organizaciji Udruženja za očuvanje lika i djela Zima Imamovića i saboraca, danas je prigodnim programom na Zaimovom dolu obilježena godišnjica formiranja Prvog bataljona 1. Drinske brigade Armije Republike Bosne

NAŠI DANI

‘Gradit ćemo Blok 7, moramo imati energetsku stabilnost’

  Bakir Izetbegović (SDA) istakao je danas nakon sastanka predstavnika 19 parlamentarnih stranaka i komesara za evropsku susjedsku politiku i pregovore o proširenju Johannesa Hahna, kako EU uslovljava našu zemlju