Mešalić: Stranke Osmorke su postale filijale HDZ-a u FBiH

Mešalić: Stranke Osmorke su postale filijale HDZ-a u FBiH

Sljedeće sedmice ističe rok za formiranje nove Vlade Federacije Bosne i Hercegovine. Da li će on biti ispoštovan i kako izaći iz ove takozvane pat pozicije.

Za Televiziju Sarajevo i emisiju Polis, večeras su na tu temu govorili zastupnici Zastupničkog doma Federacije Bosne i Hercegovine: Damir Nikšić (SDP), Rasim Smajlović (NIP), Adnan Efendić (SDA) i Mahir Mešalić (DF).

Mešalić dodaje kako je protiv bilo kakvog vida blokade, ali je za to da se uradi bilo šta što bi bilo efikasno u pogledu očuvanja ideje građanske Bosne i Hercegovine.

Naravno da sam protiv bilo kakve blokade, pošto je HDZ već u praksi blokirao i imenovanje vlade u prošlom sazivu i sve ostale zakone. Ja se zalažem za to da nije problem da mi promijenimo Ustav u oba doma, da većina formira vlast, ali da je to stalno rješenjem i mi bismo na to sutra pristali, bez obzira na to ko bi bio na vlasti. Tako bi ostala sačuvana ideja građanske države za budućnosti“, rekao je Mešalić.

Veća rasprava u emisiji je započela između Mešalića i Nikšića, gdje je gospodin Mešalić počeo kritikovati stranke Osmorke.

Kao što možete zaobići gospodina Lendu, na isti način možete izbjećo i HDZ. Dakle, pitanje je zašto vi ne pristanete da mi izbjegnemo HDZ? Zašto mi ne bismo mogli formirati vlast bez SDA i HDZ-a. Vi ste do sad Dodiku i Čoviću isporučili sve sigurnosne agencije i nastavljate to raditi. I iskreno da vam kažem, ja da sam gospodin Lendo, ja vam ne bih dao da vladate ne državom, ne Federacijom, nego ni mjesnom zajednicomStranke Osmorke su postale filijale HDZ-a u Federacija. Predsjedavajuća Predstavničkog doma radi onako kako joj Mladen Bošković kaže i to znaju svi. Usvojio se budžet kojim su najviše oštećeni Kanton Sarajevo, Zenički i Tuzlanski kanton“, rekao je Mešalić.

Previous Iftari bosanskih studenata - slike materijalnog blagostanja
Next Zornić: Vrijeme da se zaustavi cementiranje etnofeudalizacije Bosne i Hercegovine

You might also like

NAŠI DANI

Evropski parlamentarci optužili Izrael da čini genocid u Gazi

Zastupnici u Evropskom parlamentu (EP) Mick Wallace i Clare Daly izjavili su da je Izrael počinio genocid u Pojasu Gaze, a da su Evropska unija (EU) i neke evropske vlade

NAŠI DANI

Slovenački mediji: Hrvatska aferom sa prisluškivanjem isprobava da li može da podrije Dejton

Slovenački list Delo objavio je danas komentar u kojem se pita da li je hrvatska obavještajna služba posljednjom aferom sa prisluškivanjem slovenačkih zvaničnika samo isprobavala da li Hrvatska može da

NAŠI DANI

Zbog visoke cijene struje Nijemci prigušuju uličnu rasvjetu

Neki njemački gradovi odlučili su skratiti vrijeme tokom kojeg je ulična rasvjeta upaljena da bi uštedjeli na električnoj energiji, čija cijena od februra nastavlja rasti kao posljedica ruske invazije na Ukrajinu, prenose agencije.  Gašenje ulične rasvjete jedna je u nizu mjera